Samochód 25-30 tys.

22 Lip 2018, 23:31

Witam,

powoli nadchodzi czas, żeby przesiąść się z poczciwej Astry II 1.6 16V benzyna na coś nowszego i żwawszego. Auto będę użytkował w ramach swojej działalności gospodarczej, rocznie robię około 30 tys. kilometrów. Auto użytkowane głównie poza miastem, dziennie minimum 50 km do zrobienia, od czasu do czasu długa 600 km trasa.
Zależy mi z pewnością na silniku benzynowym, bez żadnego LPG! Spalanie to sprawa drugorzędna, do tych 9 litrów na sto przeżyję, chyba że 95 podskoczy do 7 zł :D Mocy fajnie, żeby było chociaż ponad te 120 koni. Ze względu na charakter prowadzonej działalności potrzebuję auta w miarę mało awaryjnego. Preferowany sedan, ewentualnie hatchback, SUV.
Auto będzie stało pod chmurką więc auta o szybko korodujących blachach raczej nie są mile widziane.
W oko ostatnio wpadł mi Mitsubishi Lancer 1.8 143 koni i wydaje się całkiem sensowną propozycją jednak na rynku nie ma za wiele egzemplarzy na sprzedaż. Co myślicie? Macie jakieś inne propozycje?
Pozdrawiam!
DrakeOpes
Nowicjusz

24 Lip 2018, 19:08

Akurat w lancerze sporo osób narzeka na stosunek spalanie/osiągi. Zresztą średnie z autocentrum na poziomie 9,6

Osobiście szukałbym Megane 3 z jakimś tce, bravo 1.4T, ew jeśli się coś znajdzie w tej kasie to astra j 1.4T. Jest też oczywiście civic 8
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Lip 2018, 20:35

30 tys.km rocznie na benzynie? Taki Lancer wciągnie z 8l, czyli wyjdzie 12 tys.zl rocznie na samo paliwo. Ja brałbym coś z LPG lub jakiegoś sprawdzonego diesla.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

24 Lip 2018, 20:53

Nie, nie, nie. Nie chcę auta z LPG, mam urazę i tyle. Może pomyślę nad zamontowaniem w trakcie, ale z pewnością nie kupię czegoś z już zamontowanym LPG.
Diesela nie chcę ze względu na dużo większe prawdopodobieństwo poważnej usterki.
DrakeOpes
Nowicjusz

24 Lip 2018, 20:58

Mam takiego lancera 1.8 w firmie i generalnie oprócz spalania to straszny muł, może civic VIII?
amcio
Początkujący

Prawo jazdy: 07 02 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6 Q
Silnik: 4.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

24 Lip 2018, 21:33

1.8 iVtec 140 koni? Myślałem o nim właśnie też i wydawał się sensowną opcją. Chociaż z drugiej strony miałem już Hondę i jej blachy, no pozostawiały wiele do życzenia. Nie wiem czy w nowszych generacjach poprawili już zabezpieczenie antykorozyjne? Auto będzie stało pod chmurką.
DrakeOpes
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dobry akumulator prosto z półki
    Nie zawsze to co stoi na sklepowej półce jest tym czym naprawdę powinno być. Akumulator jest na tyle specyficznym produktem, iż wraz z upływem czasu może utracić część swoich właściwości. Niestety, dość często zdarza ...