Samochód 25-34 tys w Trase

24 Paź 2024, 19:27

Witam, szukam samochodu na dojazd do pracy, codziennie robimy łącznie 200 km i szukam czegoś taniego w eksplotacji a najbardziej zależy mi, żeby jak najmniej palił. Tutaj nie wiem czy diesel czy w gazie. No a drugi dla mnie najważniejszy postulat to żeby był w automacie, po prostu w tej holandii dużo nie raz trzeba się wystać w korkach i serio noga odpada z czasem, męczące jest to strasznie, a zwłaszcza gdy codziennie 30min-1h w korkach sie wystoi. Jak myślicie co było by godnego uwagi ?
Rocznik od 2011-
hadzerr
Nowicjusz

24 Paź 2024, 20:01

Za te pieniądze? Laguna, jako jedno z nielicznych aut ma automat, który cię nie puści z torbami. Tylko jeśli gaz to zostaje 2.0T
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Paź 2024, 22:33

Aha, a mysli Pan, że bardziej diselek czy jednak w gaz
hadzerr
Nowicjusz

25 Paź 2024, 07:18

Nie konfigurujesz nowego auta w salonie tylko szukasz używki, trzeba kupić ten, który będzie w jak najlepszym stanie. Osobiście zacząłbym poszukiwania od diesla z możliwie jak najmniejszym przebiegiem, i tak kupisz go taniej niż benzyniaka
franccc
Stały forumowicz

25 Paź 2024, 07:43

Nie znamy rynku w Holandii więc ciężko coś doradzać, ja dodatkowo powiem że cyferki na liczniku niewiele wnoszą, liczy się stan.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Paź 2024, 08:35

Kao napisał(a):Nie znamy rynku w Holandii więc ciężko coś doradzać

Tym bardziej że kultura serwisowa holenderska może się różnić od polskiej i żeby się nie okazało że w tej cenie będą auta "nur export" co raczej z ich cenami napraw nie wróży sukcesu :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Międzynarodowy Dzień Uprzejmości na Drodze
    Święto wywodzi się z Francji, ale szybko zyskało popularność na całym świecie. Co to znaczy być uprzejmym na drodze? Przestrzeganie przepisów oraz bycie przewidywalnym i wyrozumiałym kierowcą. Tak rozumiana uprzejmość ...

25 Paź 2024, 09:42

2.0 turbo benzyna będzie dużo droższa w zakupie od diesla, w Polsce oglądałem kilka i wszystkie w budżecie 30 tys to były ulepy z Niemiec po przygodach. A do tego jeszcze ponad 4 tys za LPG trzeba liczyc żeby jakoś ekonomicznie jeździć.Nie wiem jak w Holandii ale w Polsce coraz bardziej trzeba patrzeć czy strefy czystego transportu nie wprowadzą. U mnie ma być przez to 2.0 diesla nie biorę pod uwagę a to bardzo dobry silnik
Paweltop
Nowicjusz

25 Paź 2024, 10:24

Paweltop napisał(a):Polsce oglądałem kilka i wszystkie w budżecie 30 tys to były ulepy z Niemiec po przygodach.

Ale oglądałeś je ?
szybki
Moderator - Tuning

25 Paź 2024, 10:30

Tzn. Ja bede kupował auto w Polsce i tam jezdził. No a z tymi strefami czystego transportu to wtedy ten benzyniak z LPG przejdzie ??
hadzerr
Nowicjusz

25 Paź 2024, 21:58

szybki napisał(a):
Paweltop napisał(a):Polsce oglądałem kilka i wszystkie w budżecie 30 tys to były ulepy z Niemiec po przygodach.

Ale oglądałeś je ?

Tak ostatecznie dałem 39 tys zł za auto porządnie doinwestowane, z orginalnym lakierem, które na hamowni trzymało serie a po chipe 206 koni. Do tego oleje , LPG i 47 tys zł nie moje. Także myślę że to dobry budżet żeby później nie narzekać że ma się królową lawety jak się kupi najtańsze auto na rynku. Oczywiście odnoszę się do wymagań autora postu więc +2011 rok bo początek produkcji to wiadomo będzie taniej. Ale ja szukałem auta z euro 5 żeby zaraz się nie zastanawiać czy mogę jechać do Warszawy w odwiedziny. A fura jest na tyle porządną że ma u mnie dożywocie lub aż zakażą jeździć autem spalinowym
Paweltop
Nowicjusz

25 Paź 2024, 22:40

Licząc LPG 4k to ile tego oleju potrzeba było żeby kosztował 4k?
szybki
Moderator - Tuning

25 Paź 2024, 23:23

Paweltop napisał(a):ale w Polsce coraz bardziej trzeba patrzeć czy strefy czystego transportu nie wprowadzą

Już bez jaj. Przy zakupie 15 letniego samochodu (euro 5) brać pod uwagę jakieś strefy czystego transportu, kiedy istnieje jedna która i tak "nie działa"?
franccc
Stały forumowicz

26 Paź 2024, 08:22

szybki napisał(a):Licząc LPG 4k to ile tego oleju potrzeba było żeby kosztował 4k?

Instalki kosztowała mnie prawie 5 tys 4 tys to do scenica 1.6 teraz brat płacił. Chip tuning, oleje filtry i wszystkie płyny plus olej w skrzyni i jakieś pierdolki. Gdzie kupiłem auto zadbane i nie było trzeba nic grubszego robić.

Dla mni 13 letnie auto jeszcze 10 i więcej lat pojeździ. Obecnie moje najstarsze auto które jest w 100% sprawne o nie jest zgnite to Clio z 1998 roku i myślę że jeszcze z 10 lat wytrzyma, a jest ze mną już 11 lat. Także jak ktoś zmienia samochody co 2-3 lata to fakt bez sensu patrzeć na strefy , ale jak auta kupuje na kupę lat , więc nie chciałbym się za 4 lata dowiedzieć że muszę samochód sprzedawać i to z ogromną stratą
Paweltop
Nowicjusz

26 Paź 2024, 12:52

To jest stricte skorelowane z tym gdzie mieszkasz. Większość kierowców nie mieszka w największych miastach w kraju i się do nich nie wybiera
franccc
Stały forumowicz

26 Paź 2024, 21:00

Tak patrze, to właśnie są tylko dwie oferty z LPG.
No i prawie wszystkie oferty ze Szwajcarii, z tej szwajcarii to ulepy jakieś czy po prostu tańsze auta do handlu ?
hadzerr
Nowicjusz