Samochód 30-35 tys.

27 Paź 2009, 12:32

Witam,
Panowie kieruje do Was dwa pytania, jako że chciały poznać zdanie bardziej doświadczonych kierowców. Z góry przepraszam, jeśli był już podobny temat - nie znalazłem nic co by rozwiązało mój problem.

Posiadam 30 000 - 35 000 tysięcy na swój pierwszy samochód - tak, tak.. wiem, że to pierwszy i nie powinienem w niego dużo inwestować, ale przymknijmy oko na tą kwestię.
Jako iż jestem jedynym kierowcą w swojej rodzinie potrzebuję samochodu rodzinnego, który świetnie będzie spisywał się na drodze. Auto musi być przede wszystkim bezpieczne, oszczędne i solidne. Dosyć poważnie myślę o kilku modelach:

- Opel VECTRA 2
- Ford Focus
- Opel Astra 2
- Skoda SuperB

Moim zdaniem najodpowiedniejszy były model Skody, ale obawiam się, że za takie pieniądze nie kupię samochodu w dobrym stanie. Opel Vectra ma niezłe wyposażenie i niezłą linię. Interesuje mnie sedana.

Jakieś inne propozycję? Porady? Byłym wdzięczny.

ps. Żeby nie zaśmiecać forum, zapytam w tym temacie.

Ile pieniędzy należy poświecić na opłaty związane z kupnem swojego pierwszego samochodu? Podatek, zarejestrowanie, składki etc.
Kumpel twierdzi, że będę musiał włożyć w same papierki ok 4-5 tysięcy złoty.
Ostatnio edytowany przez Haturi, 27 Paź 2009, 19:18, edytowano w sumie 1 raz
Haturi
Nowicjusz

Miejscowość: Będzin

27 Paź 2009, 12:52

Za 30-35 tyś zł to Focus ale 2 generacji. Astrę 2 i Vectrę B wogóle bym odpuścił bo to technologia z połowy lat 90-tych. Superb spoko ale czy aż tak duża ta Twoja rodzina, żeby na 1 auto kupować takiego klamota?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

27 Paź 2009, 14:16

Jeszcze jedno pytanie.

Czy to prawda, że Opel Vectra 2.2 wypuszczone w latach 2004-2006 jest wadliwy? Znajomy miał i musiał wymieniać silnik, podobo często są takie jaja.

Jeśli dopadłbym Vectre 1.9 z 2005 roku mógłbym spać spokojnie?
Haturi
Nowicjusz

27 Paź 2009, 17:20

Uwierz mi że jakbyś dopadł vectre C z 2005r z silnikiem 1.9 to nie spał byś spokojnie. Za te pieniądze to możesz kupić jedynie powypadkowego zajechanego szrota z którym będą wiecznie problemy. Za naprawde dobry egzemplarz vectry C z tego rocznika i z takim silnikiem trzeba dac od 40tys wzwyż. Za 43tys już byś wyszarpał coś fajnego ale za 35 nigdy w zyciu. I jeśli już vectra to z silnikiem 1.9 CDTI 150KM. 120KM radzi sobie niezbyt dobrze z tym autem z tego względu że jest to ciężki samochód. Jak będziesz chciał wiedzieć coś o vectrze to pisz. Mój ojciec jeździ vectrą C z 2007 właśnie z silnikiem 1.9 CDTI 150KM to mogę powiedzieć coś więcej o tym aucie.
lukpio3
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

27 Paź 2009, 17:38

Ale o jaką Vectre Ci chodzi B czy C? Bo piszesz, że "2" ale za 30-35 tys. i z 2005 roku? ..
skóra
Początkujący

Miejscowość: Poznań

27 Paź 2009, 17:59

Wybaczcie moje roztrzepanie, ale dopiero wgłębiam się w świat motoryzacji.

Oczywiście chodzi mi o Vectre B.
Haturi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odśnieżarka? Zachowaj bezpieczny odstęp!
    Niskie temperatury i opady śniegu powodują, że na ulicach często pojawiają się odśnieżarki i posypywarki. Chociaż nie są pojazdami uprzywilejowanymi, zachowanie pewnych środków ostrożności przez innych uczestników ...

27 Paź 2009, 18:00

W ostatnim poście napisał że 2005r i silnik 1.9 więc tylko VC. VB produkowano do 2001r i nei było silników 1.9.
lukpio3
Początkujący

27 Paź 2009, 18:02

To vectry B z 2005r nie ma i niema silników 1.9 w VB. 2.2 miały awaryjne pompy wtryskowe. Radzę brać 2.0 DTI. Z 2001r wyszarpiesz coś dobrego za 23-24tys.
lukpio3
Początkujący

27 Paź 2009, 18:21

Haturi napisał(a):Wybaczcie moje roztrzepanie, ale dopiero wgłębiam się w świat motoryzacji.

Oczywiście chodzi mi o Vectre B.

Dlaczego z 30-35 tysięcy zł celujesz w Vectre B? Przecież one są o wiele tańsze. Nie wiem czy znajdziesz taką Vectre B pow. 30-35 tys.
skóra
Początkujący

Miejscowość: Poznań

27 Paź 2009, 18:30

Głównie vectra ma dosyć bogate wnętrze i to solidny Opel stąd moja myśl.

Panowie, a coś innego za tą cenę?
Haturi
Nowicjusz

27 Paź 2009, 19:01

Czemu nie jakiegos merca z nie najwiekszym silnikiem?

Za te 35 tys cos bardzo fajnego znajdziesz. Byc moze troche wiecej pali i czesci troszke drozsze, ale skoro masz te 35 tys na pierwszy samochod to widocznie nie masz najgorszej ekonomii.

Pozdro,
Ostatnio edytowany przez Arko, 27 Paź 2009, 23:26, edytowano w sumie 1 raz
Arko
Nowicjusz

Miejscowość: Kalisz

27 Paź 2009, 19:04

Mazda 6. Chyba już coś powinno być wartego uwagi za tę cenę:-)
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

27 Paź 2009, 20:34

Mazda 6 wydaje się extra. Ale mam kilka pytań:

1. Z jakim silnikiem kupić? Na pewno ma to by diesel.
2. Jak jest z ekonomią w tym samochodzie? Może i mogę sobie pozwolić na nienajtańsze autko, ale teraz jestem w wyjątkowej sytuacji i w przyszłości może finansowo nie być tak pięknie. Po prostu nie może to być potwór, który będzie mi zjadał portfel.
3. Jakie wyposażenie jest najważniejsze?
4. Czy ten samochód jest solidny, jak wygląda sprawa ewentualnych napraw?

Z góry dzięki za opinie. Kupno samochodu przewiduję gdzieś przed wiosną.
Haturi
Nowicjusz