Samochod - 30 tys - automat

22 Paź 2018, 21:49

Czesc,

szukam samochodu do 30 tys . roczny przebieg 20 tys. praca - dom 40 km. plus zakupy, weekendowe wypad do rodziny, znajomych. Interesuje mnie benzyna z możliwością montażu LPG. Dodatkowo chciałbym by samochód miał automatyczna skrzynie biegów. Mialem ostatnio okazje jeździć samochodem z AT i strasznie spodobała mi się wygoda jaka daje automat.
W padła mi w oko
- Laguna III 2.0T - skrzynia AJ0 JF613E zbiera dobre opinie na forum laguny.
- Subaru Legacy IV 2.0 lub 2.5 - automat tez wydaje się OK
- Citroen C5 - 2.0 - tutaj z automatem rożnie bywa (z tego co czytałem), ale rozmawiałem ostatnio z taksówkarzem, który bardzo chwalił skrzynie. Tylko musiałbym troszkę dołożyć by kupić coś sensownego.
Chciałbym byście mi pomogli w wyborze, może wiecie coś więcej o skrzyniach AT w tych samochodach. Ewentualnie może inne Auto?
Appetit01
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: mitsubishi outlander 2
Silnik: 2.0 Di-D
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

29 Paź 2018, 15:00

po dłuższym szukaniu, zmieniły mi się nieco wymagania.
Samochód do 30 tys. dobra benzyna pod lpg, jestem dużym facetem 191 cm, 105kg wiec chciałbym się czuć w miarę komfortowo z przodu, ale i by z tylu było coś miejsca. Odpadł automat, kupno używanego auta ze sprawnym AT jest ciężkie, a nie chciałbym się władować na mine.
Odpadło Subaru, dobra lagune ciężko znaleźć - jest ich strasznie mało.
Została C5-tka, myślę nad jakimś Volvo S60 i moze V70 iii?
Prosiłbym o poradę, naprawdę ciężko mi się na coś konkretnie zdecydować
Appetit01
Nowicjusz

29 Paź 2018, 16:39

S60 moze byc troche mala dla Ciebie, bardziej s80 czy V70. Problemem moze byc znalezienie benzyny z manualna skrzynia biegow, ogromna wiekszosc to automaty. Jaki silnik? Kazdy powyzej 2.0. Od siebie polece wolnossace 3.2, dobrze znosi gaz. Tutaj kolejna sprawa, wiekszosc 2.5 a w szczegolnosci 3.2 to auta pochodzenia USA, z ich historia moze byc roznie.
Jesli akceptujesz auta z USA to popatrz na strone importowane.com, maja sporo aut na placu a zawsze mozna sie z nimi dogadac.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

29 Paź 2018, 18:43

Dobre automaty w tej cenie to:
-Mercedes W211 lub W203 (ten drugi tańszy w utrzymaniu) - do spokojnej jazdy wystarczy 1.8K (tu niestety łańcuch rozrządu do kontroli/wymiany co tanie nie jest), ewentualnie 2.4/2.6 V6
-Honda Accord VII 2.0 lub 2.4
-Mazda 6, na drugą generację trochę mały budżet, ale można spróbować poszukać
-Toyota Avensis II 1.8 VVTI
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

29 Paź 2018, 20:44

dziękuje za odpowiedzi,
jeśli chodzi o AT w Volvo to chyba 5 biegowe nie sprawia dużych problemow?
A silnik 2.0T Benzyna?
to ogłoszenie wygląda ciekawie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Na mazde 6 II przeglądając ogłoszenia na stronie, to 30 tys wydaje się całkiem realna kwota (MT) miałem kiedyś 323f BA bardzo dobre autko, ale zjadła je rdza.
https://www.otomoto.pl/osobowe/mazda/6/ii-2007-2013/od-2007/?search%5Bfilter_float_year%3Ato%5D=2010&search%5Bfilter_enum_fuel_type%5D%5B0%5D=petrol&search%5Bfilter_enum_fuel_type%5D%5B1%5D=petrol-lpg&search%5Bcountry%5D=
W203 wydaje mi się ogólnie drogie w utrzymaniu, ale mogę myśleć jeszcze stereotypowo
Dzisiaj wpadło mi jeszcze jedno autko, Mondeo mk4, nigdy fordem nie jeździłem, silnik 2.0 145 km wydaje dobry pod lpg no i z miejscem na przodzie tez chyba nie powinno być problemow.
Appetit01
Nowicjusz

30 Paź 2018, 11:26

Appetit01 napisał(a):to ogłoszenie wygląda ciekawie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nie znam auta z forum Volvo, ani z funpage na FB. Auto ze slaska, ramki serwisu ktory juz nie istnieje ich klientow przejelo Auto Dream Team w Tychach albo Volvomania w Katowicach. Jak zdobedziesz VIN sprobuj popytac w tych serwisach, moze uda sie dowiedziec cos o historii auta. Wyglada bardzo dobrze ale najlepiej je sprawdzic, tu polece Autointerus w W-wie. Serwis znany i specjalizujacy sie w Volvo, dobrze sparwdza auto, szczegolnie skrzynie.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Łańcuchowe rozrządy nie są bezobsługowe
    Jeśli nie chcesz mieć problemu z łańcuchowym napędem rozrządu, powinieneś nauczyć się dbać o nowoczesny silnik. Myślisz, że skoro kupiłeś nowy lub kilkuletni samochód, to nie musisz nawet zaglądać pod maskę pomiędzy ...

31 Paź 2018, 22:32

NIc nie piszecie o czymś dobrym z 4x4 i automacie + dobry silnik benzynowy
Suzuki Grand Vitara 2.0 140KM
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

31 Paź 2018, 22:41

andrewb25 napisał(a):Suzuki Grand Vitara 2.0 140KM

Autor na początku rozważał Lagunę z 2.0T, a tu ciężki kloc z wolnossącym silnikiem i automatem który go zamula. Więc może dlatego nikt nie wpadł na Suzuki.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback

01 Lis 2018, 11:34

galakty napisał(a):Autor na początku rozważał Lagunę z 2.0T, a tu ciężki kloc z wolnossącym silnikiem i automatem który go zamula. Więc może dlatego nikt nie wpadł na Suzuki.

Być może i ciężki kloc ale auto do wyścigów też nie służy, ale auto bardzo poszukiwane, jak jest dobre i ma mały przebieg - potwierdzony to sprzedawalne od ręki za każde pieniądze. Właśnie mi klient odjechał takim, telefony się urywały, co niektórzy chcieli rezerwować bez wpłaty zaliczki.
Natomiast laguna 2.0T podobno też dobry silnik, widziałem taką wystawioną za 7000 Euro z niskim przebiegiem, stało 2 dni w ogłoszeniu, więc klient i tak w budżecie się nie mieści.
andrewb25
Stały forumowicz

01 Lis 2018, 11:44

Ok, do wyscigow nie sluzy, ale autem co ma ponad 12s do setki strach w trase jechac.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

01 Lis 2018, 15:05

Wszystko się zgadza, aczkolwiek jak dla mnie to bardzo fajny samochód, solidny SUV z solidnym napędem 4x4 z wieloma ustawieniami, oraz z solidnym silnikiem benzynowym, który jest polecany, a to że nie ma 6 sekund do setki to po prostu nie ma i tyle, ma więcej a ludzie i tak szukają takich samochodów, kupują i jeżdżą, właśnie z automatem jest mocno poszukiwane, a to że zamula czy nie zamula...nieważne .... jak ktoś chce automat to szuka automat.
andrewb25
Stały forumowicz