Nowe auto do 65 tys.

30 Paź 2018, 01:02

Cześć,

Jestem nowy na forum. Zalogowałem się bo mam nadzieję na Waszą bardziej profesjonalną niż moja opinię.

Otóż poszukuję obecnie nowego, małego, miejskiego autka w cenie do 65 tys. zł.

Auto będzie użytkowane w 90% w mieście i może okazjonalnie będzie wykorzystane w dalszej trasie.
Chciałbym, żeby było ono ekonomiczne i niezawodne.
Dobrze też, żeby fajnie wyglądało i miało dobre właściwości jezdne.

W tej cenie z tego co się rozglądałem, opcją będzie w miarę fajnie wyposażony segment B.
Chciałbym, żeby auto było w miarę możliwości dynamiczne. Co do wyposażenia, zawsze uwzględniam alufelgi, radio z możliwością podłączenia telefonu przez blietooth (sporo rozmawiam podczas jazdy i obecnie dużo korzystam z tej funkcji) oraz zazwyczaj jakiś fajny lakier.

Przyznam, że podoba mi się mazda 2 w wersji SkyEnergy - 90 konny benzyniak o pojemności 1.5 i niestety tylko 5 biegach. W tej cenie da się ją w miarę wyposażyć.

Patrzyłem też na toyotę yaris, i doceniam jakość toyoty - jednak przeszkadza mi słabe wyciszenie - nawet w mieście mocno przeszkadza. Dodatkowo w środku to auto wygląda dużo słabiej i siedzi się w nim trochę jak na krześle :D
Plusem tu jest z cała pewnością silnik - też wolnossący 90 konny benzyniak.

Oglądałem też fabię (ale trochę się boje silników TSI, mimo że sam teraz takim śmigam).

Patrzyłem też na Renault clio - ale to kompletnie nie moja bajka - ładnie wygląda - ale albo to jakość materiałów albo moja wewnętrzna awersja - ale wydaje się że mocno oszczędzano przy produkcji tego auta.

Auto przez najbliższe dwa lata, będzie użytkowane przezemnie, a potem przez moją narzeczoną. Wtedy będzie już w 100% miejskie - bo poszukam czegoś większego :)

Będę Wam bardzo wdzięczny, za opinie i porady co zrobić w tym budżecie. Osobiście podoba mi się mazda, ale nawet nie oglądałem wszystkich aut w segmencie (widziałem jeszcze kilka).
Powiedzcie proszę, co myślicie o powyższych lub co innego byłoby ciekawe w tej kwocie i podobnych parametrach.
Ernik
Nowicjusz

30 Paź 2018, 06:43

Możesz jeszcze sprawdzić nowego Cactusa, komfortowe fotele i zawieszenie, o silnikach puretech na razie nie słychać nic złego. Do tego koreańskie bliźniaki (I-20, Rio), tu zaletą mogą być pancerne wolnossące benzyniaki.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

30 Paź 2018, 08:54

No mazda 2 to dobry wybór, skoro Ci się podoba i Ci podpasowała to bierz. Po zakupie zrobic Od razu dobrą konserwację jak chcesz się na dluzej związać z autem. Co do wykończenia wnętrza w Clio jest ono duuuużo lepsze niż z Mazdzie tylko Po prostu Mazda bardziej Ci podpasowała i szukasz argumentów odepchnięcia Clio :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Paź 2018, 09:43

Patrzyłeś może na nowe Polo?
Początkowo byłem zdecydowany na niej, koniec końców uderzyłem w segment wyżej.
Przyjemnie się prowadzi, wykonanie wnętrza ma dobrym poziome, miejsca sporo. Za 65k spokojnie wyhaczysz coś ciekawego, a zaraz wyprzedaż rocznika.
Eilchner
Początkujący

30 Paź 2018, 21:34

Nowe auto = kupno wg własnego gustu.
Całkiem spoko jest Peugeot 208
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Paź 2018, 22:27

Za 65 tysięcy można mieć Astrę z silnikiem 1.4 125KM i nie w najniższej wersji wyposażenia:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ale rozumiem, że to ma być auto do miasta więc coś mniejszego. Do 65 tysięcy zerknąłbym na:
1. SEAT Ibiza / VW Polo 1.0 TSI 115KM
2. Hyundai i20/ Kia Rio 1.4 100KM
3. Ford Fiesta 1.0 120KM

Jeśli podoba Ci się Mazda 2 to bierz ją, ale żebyś później nie żałował to przejdź się do salonu i zerknij na powyższe propozycje.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

31 Paź 2018, 10:18

mike napisał(a):Całkiem spoko jest Peugeot 208

Też tak uważam, chyba najładniejsze z obecnie produkowanych autek segmentu B.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

01 Lis 2018, 01:16

Dzięki wszystkim za odpowiedź.

Powiem Wam szczerze, że pojawiła mi się opcja zakupu nissana quashquai’a w bardzo dobrej cenie (nowe auto w cenie 30k poniżej ceny katalogowej). Więc zastanawiam się, czy nie dołożyć już tych 20 tysięcy i mieć auto na dłużej.

Byłaby to wersja z silnikiem 1.5 dCi - czyli 115km w dieselu. No i tu się trochę zastanawiam - o co z tym chodzi, że nawet w salonie od ręki dają 15 tysięcy zł rabatu na tą wersję (wersja n-connecta dopozażona o pakiet style o zimowy).

Czy należy się obawiać tego, że tak łatwo o obniżki? I drugie pytanie - czy to nie jest za słaby silnik - bądź co bądź jest to spore auto.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.
Ernik
Nowicjusz

01 Lis 2018, 07:18

Trzeba się zastanowić, czy takie auto faktycznie jest Ci potrzebne.
Bo wydawanie dużo większej kasy tylko dla chciejstwa nie jest dobrym pomysłem. Quashquai jest sporo droższy w zakupie, serwis i ubezpieczenie też będą droższe. Jeżeli chcesz podwyższone auto, to radziłbym coś zbliżonego do pierwotnego budżetu.

Ernik napisał(a):Auto będzie użytkowane w 90% w mieście i może okazjonalnie będzie wykorzystane w dalszej trasie.

I jednak benzynę.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lis 2018, 10:16

Myślę, że masz rację.

Po prostu po kusi mnie to ceną, bo za nowe auto o cenie katalogowej 120 k mogę zapłacić 85 k. I dlatego trudno coś takiego odpuścić :D

Plan był teraz kupić małe auto a za 2-3 lata drugie większe - a tu się schemat nie zgadza :D
Ernik
Nowicjusz

01 Lis 2018, 11:14

yeti65 napisał(a):Trzeba się zastanowić, czy takie auto faktycznie jest Ci potrzebne.
Bo wydawanie dużo większej kasy tylko dla chciejstwa nie jest dobrym pomysłem. Quashquai jest sporo droższy w zakupie, serwis i ubezpieczenie też będą droższe. Jeżeli chcesz podwyższone auto, to radziłbym coś zbliżonego do pierwotnego budżetu

Zgadzam się z yeti65. Sprawdź najpierw w salonie ile kosztują przeglądy tego auta. U mnie w rodzinie jest Qashqai pierwszej generacji z 1.6 dCi i powiem, że przeglądy są dość drogie (ostatnio posypało się sprzęgło przy przebiegu 80 tys. km - koszt w ASO 2600zł brutto).

Druga sprawa, że ten 1.5 dCi to taki mułek - ma tylko 260Nm w zakresie 1750-2500 obr/min.

120 tysięcy katalogowo za tego Qashqaia to żart - za tyle możesz mieć X-Traila, Koleosa, Kodiaqa i wiele innych dużych SUV-ów z mocniejszym silnikiem. Cena katalogowa jest tylko po to, żeby dać ogromny rabat i żebyś pomyślał, że to niesamowita okazja.

Za 75-80 tysięcy możesz mieć masę fajnych kompaktów (również w wersji kombi, jeśli interesuje Cię duży bagażnik) np. VW Golf VII, Seat Leon, Peugeot 308, Opel Astra. Z nowości bardzo ciekawie prezentuje się Kia Ceed:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

01 Lis 2018, 14:11

Ernik napisał(a):Po prostu po kusi mnie to ceną, bo za nowe auto o cenie katalogowej 120 k mogę zapłacić 85 k. I dlatego trudno coś takiego odpuścić

Nie jaraj się opustem ceny, bo niektóre firmy mają po prostu taką politykę cenową, że dają cenę z kosmosu i duży rabat na dzień dobry. Za 120 tys to jest Outlander(tylko że Mitsu realnie wycenia auta i wielkich rabatów nie daje) z automatem i napędem 4x4, więc taka cena za Quashqai,a to tylko w katalogu pewnie istnieje i nikt jeszcze tyle za niego nie dał :lol:
Ostatnio edytowany przez yeti65, 01 Lis 2018, 14:16, edytowano w sumie 1 raz
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Lis 2018, 14:13

Zwyczajny i tak oklepany chwyt marketingowy, że dziwię się iż nadal ludzie się na to łapią. Nawet w sklepach przez świętami nagle masz -30%, a towar po tej obniżce nadal droższy niż przed świętami... Buty za 100 zł? Eeee tam, przecenione z 250 na 100? O boże już lecę : >

Dzisiaj przy nowym aucie to trzeba więcej się naczytać i kombinować niż przy używanym. I najlepiej jeszcze z miernikiem lakieru jechać po odbiór :lol:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

01 Lis 2018, 14:22

Ja z ciekawości poszedłem oglądać te nowe Combo, to na dzień dobry sprzedawca zaproponował 20% rabatu, od ceny katalogowej :lol:
A auto do zamówienia, żadna wyprzedaż, do tego nowy i świeżutki model :idea:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika