Samochód 4WD nowy za 80000 - 90000 zł

22 Lis 2010, 13:42

Witam. Jako, że moje auto ma juz swoje lata zastanawiam sie nad kupnem auta – najlepiej SUVa. Kwota jaka mam do wydania to okolice 80000-90000. Auto musi być nowe. Jako, że mieszkam dośc blisko gór w zimie dość często wyjeżdzam na narty i z tego powodu dość poważnie zastanawiam się nad napędem na 4 łapy. Ostatnio moim Golfem nie potrafiłem wyjechać na hotelowy parking. Mimo sypania piaskiem, pchania itp. Po prostu sie nie dało. Za to obok mnie bez problemu wjechał Qashqai 4x4.

A samochody jakie rozważam to m.in

Nissan Qashqai
Nowa Kia Sportage
Hyundai ix35
Mitsubishi ASX tu jednak nie podoba mi sie diesel (zawiera m.in filtr DPF)
Ford Kuga
Subaru Forester
Jakiś sedan z 4wd.

Minusami Kii i Hyundaia jest też brak stałego napędu na 4 koła. Jest on niestety ttylko dolaczany. Jak ma się to do jazdy w warunkach deszczowych na autostradzie? Czy jest jakaś różnica pomiędzy takim napędem a 2WD? Czy lepiej odpuscić sobie naped 4x4. Za pomoc z góry dziekuję.
Ostatnio edytowany przez Libre, 22 Lis 2010, 15:48, edytowano w sumie 1 raz
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

22 Lis 2010, 13:53

moim zdaniem miałeś opony nie teges ;) nawet napęd by ci nic nie pomógł :wink:
a co do wymienionych, dorzuć sobie do stawki Tuscona jest na prawde fajny, i dołączany napęd nie ustępuje niczym, poza tym, w suche dni jest oszczędniejszy jadąc na 4x2 :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

22 Lis 2010, 15:47

Tucson wizualnie niezbyt mi sie podoba. Do swoich propozycji dodam jeszcze Forda Kuge oraz Subaru Forestera. Ciekawe jak to jest z kosztami utrzymania takiego Forestera.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

22 Lis 2010, 19:21

Ja bym wybrał nową Kię Sportage, moim zdaniem wygląda super. Forester podobno sobie dobrze daje radę w terenie, ale wnętrze to porażka.
barney
Początkujący

Miejscowość: polska

22 Lis 2010, 20:14

A ja wybrałbym niezawodnego Nissan Qashqai,który wg mnie pod względem wizualnym jak i technicznym prezentuje sie zdecydowanie najlepiej. Miałem przyjemnosc jechac tym samochodem i wrażenia jak najbardziej pozytywne,w 100% spełnia Twoje wymagania.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

22 Lis 2010, 20:39

AutoMisala napisał(a):niezawodnego Nissan Qashqai
jak do tej pory nie widziałem takiego :mrgreen: no ale cóż może się komuś trafi ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na wybojach przede wszystkim płynnie
    Jeśli kierowca znajdzie się na jezdni o nawierzchni nierównej, zniszczonej czy po prostu na polnej drodze pełnej wybojów, powinien przede wszystkim zastanowić się, czy do celu może dojechać inną trasą. Gdy nie ...