Samochód dla świeżaka za 10-12 tys.zł POLO CORSA inne?

08 Paź 2010, 16:03

Cześć,
z racji faktu, że jestem nowy na forum i jest to mój pierwszy temat mówię wszystkim HELLO!

Panowie i Panie postanowiłem kupić jakże upragniony swój pierwszy pojazd i po płytkim przeanalizowaniu różnych serwisów na ten moment w głowie utkwiły tylko dwa autka. Pierwszy to VW POLO natomiast drugie to OPEL CORSA.
Jak zaznaczyłem w tytule na zakup przeznaczam 10-12 tys i jest to taki max, interesują mnie roczniki 1999-2002, oczywiście samochód musi być bezwypadkowy, ładnie utrzymany, wersja drzwiowa nie ma zbytnio znaczenia choć lepiej gdyby był 4/5.
Auto użytkowane będzie w mieście, trasy dłuższe niż 100km nie przewidywane, zapakowane będzie rzadko, głównie ja ew. ja+pasażer i teraz zaczynają się schody...

Pochlebnie mówi się o POLO 1.4 16V dlatego za takim się postanowiłem rozglądać tylko czy za taką cenę znajdę dobrze zachowany egzemplarz z nie dużym przebiegiem?

Krajowe są raczej ubogo wyposażone za taką cenę, a jak sprawa ma się z tymi zagranicznymi? Wogóle opłaca się ściągać np z Niemiec czy Belgii? I jak wyglądają tam ceny?

Mam znajomego, który trudni się handlem importowanymi samochodami, ale nie chce narazie zasięgać jego opini do czasu gdy sam nie obadam gruntu.

Myśle, że nikt mnie nie pogoni stąd, bo zaznaczam że nie jestem obeznany w sprawach samochodowych, w mojej rodzinie nie było wcześniej auta dlatego też sam mam taki problem.
Z reguły każdy chwali 'swoje' i ciężko ze znajomymi rzeczowo pogadać, gdy jeszcze ja sam niewiele wiem, dlatego proszę Was o jakieś podpowiedzi

z góry thanks
Ghost Writer
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

08 Paź 2010, 17:19

Ghost Writer napisał(a):egzemplarz z nie dużym przebiegiem

Na przebieg wogóle nie zwracaj uwagi chyba, że znajdziesz auto gdzie będzie możliwość potwierdzenia historii w serwisie. Ważniejszy od przebiegu jest stan auta. Dobre auta są na zachodzie droższe a sprowadza się w 99% powypadkowy, zajechany złom, naprawiany na odwal, kręci się licznik, pierze środek, plakuje deskę i sprzedaje jako nówkę po dziadku ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

11 Paź 2010, 18:42

hmmm...może ktoś jeszcze wypowie się w temacie?
Ghost Writer
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

13 Paź 2010, 10:50

Za granicą nikt nie oddaje dobrego auta za bezcen. Pamiętaj ;-)

Musisz przede wszystkim napisać czy te 12 tys max to na zakup auta czy tez na jego pierwszy serwis i przerejestrowanie.

Tez szukałem wcześniej auta w tym przedziale i nie jest to łatwe by uzyskać te roczniki.

Może pomyśl o Punto II FL. Nie jest może najbardziej niezawodne, ale jakby co naprawisz za grosze.

Na Polo musisz uwazac. Sa porzadane - wiele jest egzemplarzy podpicowanych tylko do sprzedazy bo zawsze sie znajdzie ktos kto kupi bo VW :wink:
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

13 Paź 2010, 11:34

Generalnie jak napisał przedmówca na zachodzie nikt nie oddaje aut za bezcen, a szczególnie tych małolitrażowych aut, które są tam szczególnie drogie. Wspomniałeś o małym przebiegu - za naszą zachodnią granicą jest sporo konkurencja - są Turcy, Rumuni, Bułgarzy, Ukraincy, Białorusini, Litwini, Czesi itd którzy za 10-letnie Polo czy Corse z małym przebiegiem są gotowi zapłacić krocie. Niejednokrotnie są to dużo wyższe ceny niż nasze ceny rynkowe, ponieważ u nas jest dużo złomu i krętactwa. Przecież ile z tych 10-letnich małych autek ma po 100-120 tys. km przebiegu - 5%? A na allegro - 80%. A na zachodzie się jeździ nie tyle co u nas nawet tymi małymi autami, paliwo jest relatywnie tanie, społeczeństwo bogatsze itd. Auta od 70-letnich dziadków z Niemiec to jednostki, a na allegro powszechność...ale do czego zmierzam, generalnie przebieg to nie wszystko, można jeździć dużo ale dbać o auto, znam przypadki kiedy pierwszy właściciel sprzedaje 8-letni kupiony w salonie samochód, który ma 90 tys. km przebiegu, ale nie nadaje sie do niczego bo dla właściciela priorytetem było jeździć i nawet 1 zł do samochodu nie dołożyć, podsumowując - czy to auto z kraju czy z zagranicy może się trafić fajny samochód, ale trzeba się na pewno troche znać, żeby wyłowić dobre auto z setek szrotów, warto byłoby mieć jakiegoś zaufanego fachowca, który zobaczy znaleziony przez Ciebie egzemplarz i oceni czy jest to auto "do jazdy" czy nie
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

13 Paź 2010, 17:58

miałbym coś dla ciebie, właśnie dziś przywiozłem z Niemiec, peugeot 206 XS z 2001r.
silnik 1.6 16V 109KM, pięknie utrzymany, wnętrze jak nowe, dobry wypas bo ma klimę, elektrykę, alu 15'', CD, wszystko to co trzeba, mechanicznie super, jak coś to wal na PW, dam tel. , jeszcze go nie wystawiałem na internecie.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowości na 2021 rok modelowy
    Witam, Mimo iż rok 2020 dopiero co się zaczął Volvo określiło zmiany w modelach na rok 2021. Samochody z MY 2021 będzie można zamawiać prawdopodobnie od połowy kwietnia 2020r. Oto najważniejsze ze zmian: - we wszystkich modelach ...

13 Paź 2010, 20:16

W tej cenie chcesz kupić corse C?

Jeżeli tak bierz z silnikiem 1.7 Isuzu. Nie żadne Oplowskie.
Sprzedam Audi A6, 03', 2.5 TDI, Prywatnie, Od 4 lat w PL.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

13 Paź 2010, 21:29

andrewb25: A zarejestrowane? ;)
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1992

14 Paź 2010, 08:55

dervu napisał(a):andrewb25: A zarejestrowane? ;)

żartujesz? auto od 1 dnia w kraju a ty się pytasz czy zarejestrowane.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

21 Lis 2010, 15:48

Idealnym rozwiązaniem sądzę , że była by OPEL Astra II przykładowo rocznik 99-01 . Charakteryzuje się małym spalaniem tj. 7 litrów benzyny przy silniku 1.2 ecotech . Moc nie powalająca bo 65 km ale ja na poruszanie się po mieście w zupełności wystarczy. Choć i na trasie się można zabawić . Wygląd nie jest najgorszy :razz: U mechanika bedziesz gościł nie częściej niż raz w roku na przeglądzie . Cena auta to ok . 8 tys. i plus opłaty to wychodzi 9,5 tys. Tak więc zostanie jeszcze na benzynę :) Warto sprawdzić ! :mrgreen:
Bucik
Nowicjusz

Miejscowość: Koło

21 Lis 2010, 16:50

Mam Polo i zdecydowanie Ci je odradzam. Samochód był kupiony z myślą o mnie zaraz po tym gdy zdałem prawo jazdy i owszem jako samochód na początek może być ale tylko na 1 miesiąc :P Samochód fatalnie się prowadzi, jest strasznie miękki na każdym zakręcie kładzie się prawie jak motor, ma paliwożerne silniki, wspomaganie kierownicy jest zbyt mocne(prawda przy parkowaniu to się przydaje, lecz przy prędkościach 80km/h+ to jest masakra, szczególnie podczas wyprzedzania w koleinach), jeśli chodzi o silniki ludzie piszą że te 8V są wytrzymałe i mało awaryjne i ja mogę to potwierdzić(dziwię się że moje 1.4 8V jeszcze żyje :P), co do 16V nie wiem jak to z nimi jest. Najgorsza bolączko w Polo to skrzynie biegów, które mają dziwne przełożenia i są bardzo awaryjne.
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

22 Lis 2010, 20:58

Pamiętaj,ze sprowadzany samochód zza granicy to dodatkowe koszty związane z zarejestrowaniem i ubezpieczeniem w kraju. Jeśli chodzi o Polo,to nie jest zły wybór,ale poszukałbym jeszcze seata Ibizy lub Golfa.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK