Samochód 5-8tys. Rover?

21 Lis 2013, 00:37

Witam wszystkich.

Pytanie jak w temacie, przedział cenowy oczywiście najlepiej jak najbliżej dolnej granicy ;)
Najbardziej do gustu przypadły mi Rover'y 25 i 200 i chciałbym zapytać czy są to awaryjne samochody? I czy części są drogie?
Drugą wydaje mi się ciekawą opcją jest Lanos, jednak jest podejrzanie tani :)
Zainteresowałem się także Ibizą 2FL, Peugeotem 206 i Fabią

Chciałbym prosić o opinie moich typów, bądź ewentualną radę jaki samochód w podanym przedziale będzie najmniej awaryjny :)

Z góry dziękuję
Pozdrawiam
konsumento
Nowicjusz

Auto: Nie mam

21 Lis 2013, 13:18

W dolnym przedziale (4-5 tys) celowalbym w lanosa, a w gornym (7-8 tys) w astre II.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

24 Lis 2013, 13:29

Ewentualnie z górnego przedziału może być także Fiat Brava z instalacją lpg na której się nie zawiedziesz bo jest mało awaryjna. Dolna granica to faktycznie Lanos,tez fajny samochód i do tego bardzo tanie części.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3

24 Lis 2013, 20:37

Może MG ZR ? :D Mieści się w twoim przedziale cenowym, ( górnym niestety :D ), stosunkowo tanie w eksploatacji, niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość szukając " dobrego " egzemplarza, bo to autko głównie użytkowane jest przez ludzi młodych, a jak to młodzi ludzie, nie przywiązują dużej uwagi do terminowych serwisów itp.
Kilka prop:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tak na marginesie, MG to marka spokrewniona z roverem :D również brytyjska :D
yamaha299
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 10 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: nie mam

24 Lis 2013, 20:53

Bierz rovera 25 2.0sdi. 2 lata jezdzilem r200 sd z dolozonym intercoolerem podkrecona turbina i dawka paliwa na pompie i nie mialem zadnej awarii. Aby plyny oleje klocki a tak mi mowili ze angielskie sruby klucze itp... @5 sdi pokrecasz turbine, wsadzasz wtrski od 200sd i masz ok 130 koni i zaden golfoszrot itp nie jest straszny. I szukaj z klima!! pzdr

ps. mg to sportowa wersja rovera
alexkret
Początkujący

Miejscowość: Z daleka

24 Lis 2013, 22:35

konsumento napisał(a):Najbardziej do gustu przypadły mi Rover'y 25 i 200

Czyżby powrót z długiego pobytu na zielonych wyspach ukierunkował tak wysublimowane gusta?
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

25 Lis 2013, 09:46

Dziękuję za opinie ;)

krikus napisał(a):Czyżby powrót z długiego pobytu na zielonych wyspach ukierunkował tak wysublimowane gusta?

Nigdy nie byłem na wyspach ;) nie znam się na samochodach, stąd oceniam jedynie wzrokowo a w tym przedziale cenowym Rovery prezentują się wg mnie najciekawiej ;)

Jeśli chodzi o Brave... nigdy więcej! Rok byłem "szczęśliwym" posiadaczem Bravo z LPG, mimo ciągłych napraw więcej stał niż jeździł. Po kolei psuło się w nim chyba wszystko co możliwe.
konsumento
Nowicjusz

Auto: Nie mam

25 Lis 2013, 13:01

Tutaj znajdziesz jedną aktywną osobę, która powie coś na temat Rovera reszta zbeszta Cię o Twoje gusta i przy kupnie Rovera napiszą, aby kupić od razu komplet oryginalnych kluczy, bo normalnymi polskimi nawet koła nie odkręcisz. A wiesz, że ostatnio wyczytałem, że Rover ma inne zaczepy do wycieraczek. Źle naciśniesz i czeka Cię wymiana całego silniczka a to już wiąże się ze specjalnymi umiejętnościami, których u naszych mechaników nie znajdziesz. A i jeszcze jedno. Tutaj może zepsuć się uszczelka i to największy minus, minus, który skreśla ten samochód. Co z tego, że w innych polecanych samochodach siada wszystko po kolei ( sprawdzałem osobiście w raportach) jak w Roverze jest ta uszczelka i nie ma nic najgorszego. Co z tego, że w polecanych wypadają sworznie i możesz wyprzedzić koło. Może to i dobrze rozwalisz samochód i nie potrzeba mechanika. To nawet dobrze polecają. Udaj się na http://forum.roverki.eu Tutaj otrzymasz rzetelną odpowiedź.
fredi
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Rover;25,45,75,MG ZT, Acura TL
Paliwo: Benzyna

25 Lis 2013, 15:59

Ja jak najbardziej polecam rovera krytykują te osoby które nie mają kompletnego pojęcia o tej marce, jeśli chodzi o części nie są wcale drogie co można sprawdzić w internecie, posiadałem rovera 200 z silnikiem 2,0 diesel przez przeszło rok i oprócz oleju i filtrów nic nie robiłem bo nic się nie psuło (z wyjątkiem wymiany sprzęgła które w tym aucie kończy się przy przebiegu ok 200tys) i to bym uznaj jako minus roverka po za tym same plusy.
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999