REKLAMA
Dzień dobry,
W ostatnim czasie poszukuje samochodu, który pomieści dokładnie te osoby:
3 dorosłych, 2 małych dzieci + kot (czyli fotel dla kota, bo na kolanach nie jeździ).
Auto jest jako drugie, właściwie to więcej będzie stało niż jeździło.
Ogólnie będzie ono wykorzystywane w podróżowaniu na wies, oddaloną o 120km, głównie na sezon letni, co weekend. Czasami jako drugie auto, do pracy, no to 15 km w jedną stronę. W tej sytuacji, w ciągu roku, zrobi ten samochód może 2000 km.
Na czym mi zależy:
- Niedrogie w zakupie - 10.000 zł to max, ale nie mam parcia na bajery
- Raczej PB + LPG z racji przebiegów np. w zimie do pracy
- Musi być 6 miejsc minimum, do tego w miarę przestronny bagażnik
- Podstawowa elektryka typu klima, elektryczne szyby
- Dostępność części w miarę możliwości oraz ,,bezawaryjność'' - typu wsiadam bo potrzebuje, a tu jakieś elektroniczne rzeczy się sypią (pozdrawiam Citroena C5)
Jakie są moje typy?
- Hyundai Trajet 2.0 PB + LPG
- Mazda MPV 2.0 (ciężko znaleźć w ogóle w benzynie, a co dopiero w normalnym stanie)
- Toyota Avensis Verso, niestety tylko diesel w ogłoszeniach, ale słyszałem, że pancerny z blokiem żeliwnym. - pytanie jak spalanie.
- ?? Wszelkie Sharany odpadają, połowa z nich to zajeżdżone tłuki, którymi wożono ziemniaki, a egzemplarze sięgają zawrotnych nawet i 15.000 zł za 20 letnie auto.
- Chrysler Voyager - ale tutaj raczej pow. 10.000 zł, nie potrzebuję aż takiego samochodu. Dodatkowo, spalanie jest dość wysokie nawet w LPG - a auto ma być ekonomiczne jak się tylko da.
Jestem w kropce, czytam, sam już nie wiem. Pozdrawiam