Samochód segmentu C do 20 tys

24 Kwi 2021, 19:58

Witam, rozglądam się za samochodem, raczej segmentu C do 20 tysięcy tak jak w temacie. Samochód w gruncie rzeczy do dojazdu do pracy po mieście, czasem wyjazd za miasto + kilka dłuższych wyjazdów rocznie.
Rozważałem:
-fiat bravo 1.4 t-jet 120/150 tylko tutaj ta wadliwa skrzynia m32
-volvo s40 2.4 ale ciężko znaleźć ( lubelskie) ewentualnie 2.0

Chciałbym rozszerzyć swoją listę potencjalnych samochodów o kilka modeli aby nie jeździć pół Polski aby szukać wymarzonego volvo...
Jaki samochód mógłbym dorzucić do swojej listy wraz z preferowanymi silnikami?
Bakar159
Nowicjusz

24 Kwi 2021, 20:17

Typy masz dobre, do tego dorzuciłbym do listy

-focus mk2 - ta sama płyta co volvo s40
-astra h
-golf V / Leon 2 / Octavia 1.6
-civic VIII
-megane 3
-ceed / i30
durateche
Początkujący

Auto: Seat Leon III
Silnik: 1.6 TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

15 Maj 2021, 12:52

Właśnie tak przekładam od około miesiąca ceny/oferty hondy VIII i tak się zastanawiam czy 20tys wystarczy mi na ta wersję 1.8 w tej cenie chciałbym się zmieścić wraz z pakietem startowym, filtry oleje itp. Podobnie jest chyba z renault Megane. W pierwszej kolejności za te 20 tyś stawialem właśnie na te dwa modele? Jak myślicie czy zostać przy nich, może ewentualnie uda mi się lekko przekroczyć ten budżet do 22 tyś... Druga opcja jest Focus mk2 - tutaj myślę że 20k wystarczyłoby, podobnie kia ceed. Jak myślicie?
Bakar159
Nowicjusz

15 Maj 2021, 22:58

Dwie najfajniejsze opcje wymieniles w pierwszym poście i szczerze mówiąc to ich bym się trzymał. S40 2.4 jest dość rzadkim tematem więc nic dziwnego, że w lubelskim go nie możesz znaleźć (bo generalnie na wschodzie to zawsze niewiele fajnych ogłoszeń jest i nie ma to żadnego związku ani z modelem ani z budżetem). Możesz sobie to rozszerzyć na V50 i już sporo więcej ogłoszeń się pojawi. Jeśli chodzi o odległość to możesz ogarnąć jakąś firmę sprawiającą auta i jechać już w miarę na pewniaka. Jeśli chodzi o bravo to dobrze rokujący egzemplarz jeszcze przedwczoraj w Krakowie wisiał, niebieski lakier
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Maj 2021, 11:14

Fiat bravo był pierwsza opcja przez dłuższy czas ale jak zacząłem przeglądać i czytać o hondzie to jakoś mnie urzekła, wiadomo nie nastawiam się typowo na jeden model bo też ciężko dobrego civica 1.8 znaleźć ale tak czuje że w porównaniu do bravo na civica musiałbym więcej wydać
Bakar159
Nowicjusz

16 Maj 2021, 11:38

Dwa auta o trochę innej charakterystyce. Bravo wygodniejsze i z silnikiem, który w miarę jedzie od samego dołu. Honda z twardym zawiasem i vtec'iem, który żyje dopiero na wysokich obrotach. Kwestia preferencji
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia TECHNOLOGII SKYACTIV Mazdy
    Na czym polega technologia SKYACTIV Mazdy wyjaśniamy poniżej: - Technoligia SKYACTIVE-G - Technoligia SKYACTIVE-D Luty 2012 : Mazda CX-5, pierwszy z serii nowych modeli Mazdy ze wszystkimi elementami TECHNOLOGII SKYACTIV ...

17 Maj 2021, 18:13

A co sądzisz o Megane 3? Nie rozeznalem się jeszcze czy są tam jakieś fajne silniki ? W bravo 120 i 150 KM to już coś w hondzie 1.8 też fajny.
Bakar159
Nowicjusz

17 Maj 2021, 18:45

W megane fajne silniki to 1.4tce i 2.0tce ale ich za 20k nie masz szans kupić w dobrym stanie. Zostaje 1.6/110, który jest "normalny"
Invi
Forumowicz VIP

25 Maj 2021, 18:38

Przemyślałem wybór samochodu i obecnie najpewniejszy jest bravo z tych co Durateche napisał, są w tych samochodach polecane silniki dorownujace właśnie bravo? Honda 8 odpada, Invi tak jak pisał odnośnie megane że w budżecie mieści się tylko 1.6, doczytałem że osiągnie ma tak jak napisał normalne. W i30/kia też chyba nie ma mocniejszych silników... A pozostałe samochody albo inne typy?
Bakar159
Nowicjusz