Samochód-B1

20 Sie 2013, 02:41

Witam, jaki samochód można kupić mając prawko kat. B1?
Szukam już od paru dni i do tej pory jak na razie znalazłem : Daihatsu Cuore taki w miarę odpowiedni lecz wygląda jak wygląda..
Moje wymagania :
-Cana max do 5.5tyś-Jak coś tańszego zawsze lepiej
-nie jakieś totalne dziadostwo, żeby był ładny ;)
-Zarejestrowany na B1
-Nie mam wysokich wymagań jednakże czym lepszy wygląd (Nowszy) tym lepszy.
Jeżeli ktoś od razu znajdzie aukcje allegro prosiłbym o link bezpośredni z GÓRY OGROMNE DZIĘKUJE! :>
Auto i tak jest na wstępne 3lata dlatego wymagań technicznych nie mam wielkich a przebieg i tak nie wiele wzrośnie...

I jeszcze 2 takie pytanko nie dotyczące tematu:
Orientuje sie ktoś nie mając skończonych 16lat-Przy złapaniu bez prawa jazdy na B1 standardowo kończy się to sprawą sądową dla nieletnich,jednakże orientuje się jakie "Kary" przyznawane są w sądzie w tym przypadku?-Grzywny?Umorzenia?

Pozdrawiam :)
true
Nowicjusz

Auto: Nie mam
6

20 Sie 2013, 07:23

Kolejny beznadziejny temat :roll: orientujecie sie wogóle w nowych przepisach? Bo raczej nie,na chwile obecną na B1 możesz jeżdzić TYLKO pojazdami czterokołowymi czyli inaczej mówiąc QUADY. Żadne auto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
2

20 Sie 2013, 22:55

@UP
No niestety nie jestem na bieżąco z przepisami jeżeli chodzi o to jednakże raczej jesteś w błędzie z powodu iż mam kilku znajomych którzy poruszają sie "autami" na B1 z prawem jazdy na B1,dlatego obawiam się że tutaj Ty sie pomyliłeś aczkolwiek ręki se uciąć nie dam
Pozdrawiam!

Auto nie jest pojazdem czterokołowym?o.O

@EDIT

Wyczytałem,wszystko masz racje,ale jeżeli auto przykładowo jest już zarejestrowane na B1:
[link do oferty na Allegro wygasł]
To chyba jak zrobie prawko teraz czyli po 19 stycznia (Wprowadzeniu ustawy) to bede mógł nim jezdzic?Czy się myle?

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez true, 20 Sie 2013, 23:12, edytowano w sumie 1 raz
true
Nowicjusz

1

20 Sie 2013, 23:05

Prosze Cie bardzo

"
Posiadacze prawa jazdy kategorii B1 nie mogą już kierować odchudzonymi samochodami osobowymi. Uprawnienia te stracili także kierowcy, którzy uzyskali je przed 19 stycznia 2013 r.

Prawo jazdy kategorii B1 mogą zrobić osoby, które skończyły 16 lat. Do 19 stycznia 2013 r. dawało ono prawo do kierowania trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla. Teraz to się zmieniło.

Od 19 stycznia wraz ze zmianą ustawy o kierujących pojazdami, osoby, które posiadają prawo jazdy kategorii B1, mogą prowadzić czterokołowce oraz motorowery i czterokołowce lekkie. Szesnastolatek może zasiąść za kierownicą pojazdu do przewozu osób o masie własnej nie większej niż 400 kg lub pojazdu do przewozu towarów o masie własnej nie większej niż 550 kg. Maksymalna moc silnika w takim aucie to 15 kW (20 KM).

Tymczasem na polskim rynku jest niewiele małych, dwumiejscowych samochodów, które spełniają wymogi dla prawa jazdy kategorii B1. Takie auta - na przykład francuskiej marki Aixam - są dość drogie. Ich cena dla ucznia szkoły średniej jest nie do przeskoczenia, chyba że dla dzieci bogatszych rodziców. Dlatego przed 19 stycznia popularne było odchudzanie większych samochodów np. Fiatów 126p i rzadziej Smartów. Teraz odchudzanie nic nie da.

- Wyjmowano z nich na przykład tylne fotele, szklane szyby zamieniano na te z pleksi – mówi Edward Kinder, dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Opolu. – Przy tego typu kombinacjach było wiele nadużyć, niektórzy diagności podbijali dowody rejestracyjne, choć samochody nie były dostatecznie odchudzone. Mnożyły się problemy (pojazd do egzaminu na prawo jazdy kategorii B1 dostarcza kandydat na kierowcę). Małego Fiata czy Smarta nie da się już tak odchudzić, by waży nie więcej niż czterysta kilogramów – zauważa Edward Kinder.

Problem jednak w tym, że prawo do prowadzenia odchudzonych samochodów osobowych stracili też kierowcy, którzy prawo jazdy kategorii B1 uzyskali przed 19 stycznia 2013 r. i kupili sobie takie auta. Przedstawiciele ministerstwa transportu tłumaczą się przepisami Unii Europejskiej.

– Taki zakres prawa jazdy kategorii B1 obowiązuje w całej Unii Europejskiej, a zachowanie zgodności z prawem UE było niezbędne dla uznawania naszych praw jazdy w innych państwach wspólnoty - tłumaczy Mikołaj Karpiński, rzecznik Ministerstwa Transportu. - Nie przewidujemy też zmian tych rozwiązań.

Osoba chcąca zdobyć prawo jazdy kategorii B1 musi odbyć szkolenie teoretyczne i praktyczne (co najmniej 30 godz. jazdy) w szkole nauki jazdy oraz zdać egzamin teoretyczny i praktyczny, co kosztuje 170 zł. Jeśli potem będzie starać się o prawo jazdy kategorii B, nie będzie musiała zdawać już teorii, ale tylko egzamin praktyczny.
"
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

2

20 Sie 2013, 23:20

Wszystko się zgadza jednakże samochód jest zarejestrowany na B1 jak na tej aukcji przykładowo:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Szesnastolatek może zasiąść za kierownicą pojazdu do przewozu osób o masie własnej nie większej niż 400 kg lub pojazdu do przewozu towarów o masie własnej nie większej niż 550 kg. Maksymalna moc silnika w takim aucie to 15 kW (20 KM).

Z tego co widzę na aukcji jest wpisane Moc silnika (KM): 31,ale samochód i tak jest zarejestrowany na B1 co chyba powinno mi pozwalać na kierowanie tym pojazdem mimo tych przepisów.
Chyba że się myle...
Z Góry dziękuje :)
true
Nowicjusz

2

20 Sie 2013, 23:26

Tylko że nie ma żadnego auta o wadze do 400kg,nawet malucha będzie ciężko odchudzić a to że może mieć wpisane w papierach to zwykły blef i w razie wypadku kłopoty masz murowane.
Barol
Awatar użytkownika

2
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - nieznana historia legendy
    Lexus LFA, wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy supersamochód, zaledwie w kilka lat od wejścia na rynek zyskał status legendy. Niezwykła jest również historia powstania tego modelu. ...

20 Sie 2013, 23:30

Może i blef ale mam czarne na białym że samochód jest zarejestrowany na B1 i myślę że policja nawet w czasie kontroli nie będzie miała jak się do tego dowalić,papiery to papiery-Rejestracja na B1 a że jest inaczej że tak to nazwe to już inna sprawa ,myśle ze nic od jego rejestracji nie uleglo zmianom a papiery i tak są aktualne :)
Chyba że bardziej się w tym orientujesz i możesz mi przedstawić coś więcej bo jestem z Warszawy a tam lepiej się w złego po ulicach nie bede bawił żeby sobie nie przyjemności nie zrobić,dlatego wpierw upewniam się co do tego tutaj na forum :>
Z Góry dziękuje za dalszą podpowiedź/Odpowiedź na ten temat...
true
Nowicjusz

3

20 Sie 2013, 23:34

Jestes tepszy niz ustawa przewiduje.. Barol napisal Ci czarno na białym że nie ma samochodu na B1 a Ty dalej swoje.. zresztą rób co chcesz,twoje życie twój problem :)
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
0

20 Sie 2013, 23:42

@UP
Nawet nie bede komentować ;)

Chodzi mi głównie teraz o wątek jak przepisy rostrzygają teraz samochody wcześniej zarejestrowane na B1,bo teraz to wiemy,ale te wcześniej zarejestrowane i posiadające papiery na B1....
Pzdr.
true
Nowicjusz

2

20 Sie 2013, 23:50

Można będzie prowadzić pojazd samochodowy, z wyłączeniem auta osobowego, ciężarowego i motocykla). Z praktycznego punktu widzenia najważniejsze jest to, że takie pojazdy mają w dowodzie rejestracyjnym wpis "inny pojazd samochodowy", "pojazd czterokołowy" lub "pojazd samochodowy". Nie mogą mieć wpisu "samochód osobowy".
Nie będzie już można poruszać się małymi, „odchudzonymi” autami.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003
4

21 Sie 2013, 00:15

Od kiedy jest w ogóle coś takiego jak "rejestracja na b1"? Jak odchudzano maluchy i inne auta do tych 550 kg to przecież rejestrowane były jako normalne auta:P
mariusz100
Nowicjusz

Auto: uniacz
2

21 Sie 2013, 10:36

Jedynie w gre wchodza tylko Microcary Axiamy i inne tego typu pojazdy ktore jadą max. 45 km/h
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
1

21 Sie 2013, 10:41

Zapomniałem o tym autku a ono waży 349kg.
Barol
Awatar użytkownika

0

21 Sie 2013, 15:29

ta tylko kiere ma ze złej strony i nie do końca wszystkie zgadzają się z wymogami B1 :wink:
i nie mka czegoś takiego jak rejestracja na B1 czy tym podobne bzdety tylko homologacja producenta, a teraz na wszytkie zmiany konstrukcyjne musisz mieć rzeczoznawce i zakład mający uprawnienia do zmian konstrukcyjnych (a takich pozwoleń na chwile obecną ministerstwo wydało hmmm kilka? :mrgreen: to są optymistyczne założenia :mrgreen: )
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
1

21 Sie 2013, 17:22

true napisał(a):samochód jest zarejestrowany na B1

mariusz100 napisał(a):d kiedy jest w ogóle coś takiego jak "rejestracja na b1"?

Od nigdy.. :!: :!:
true napisał(a):myślę że policja nawet w czasie kontroli nie będzie miała jak się do tego dowalić

Uwazamy, że policja nie zna przepisów, ale nie jest to tak do końca.. Niektórzy się znają.. :naughty:
kon146 napisał(a):w gre wchodza tylko Microcary

Tylko teoretycznie, bo nie spełniają definicji czterokołowca(quada) - powinien mieć kierownicę typu motocyklowego, kierujący siedzi okrakiem.. :no:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czteroko%C5%82owiec
One były super do 19.01.2013 roku - oprócz ceny oczywiście..
kon146 napisał(a):inne tego typu pojazdy ktore jadą max. 45 km/h

Predzej bym je widział w dziale "motorower".. :yes:

P.S. nie wywlekać nowych teorii bo wyrzucę temat do kosza..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011
0