Samochód dla Dziadka do 20-25 tys

23 Mar 2019, 17:19

Najtrudniejsze zadanie w moim życiu :P znaleźć samochód dziadkowi, który sam do końca nie wie czego chce. Podoba mu się mazda 3, więc myślę że auto tego typu, jakiś hatchback tej wielkości, dziadek robi krótkie trasy zwykle po pare kilometrów, diesel zatem raczej odpada. LPG to byłaby tylko niepotrzebna komplikacja, kilometrów dziadek robi mało więc oszczędność by to była znikoma. Myślę ze dobrym wyborem byłby jakiś wolnossący silnik.

Przedział cenowy to 20-25 tys, Staszek :P wydaje mimo wszystko swoje oszczędności z ciężko wypracowanej emerytury więc chciałby auto wyraźnie świeższe/nowocześniejsze niż obecna astra G. Jest też w nim nutka zainteresowania dla aut sportowych, ale mocne auto nie będzie dla niego rozsądnym wyborem, a te "wyglądające" na sportowe coś pokroju toyota celica nie będzie ani praktyczna ani wygodna do wsiadania. Ale jakieś auta mniej dziadowate a bardziej charakterne myślę że bardziej się spodobają :P

jeśli byście mieli jakieś rady jakich modeli szukać i ciekawe oferty z podkarpacia byłbym wdzięczny.
balans
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Auto: nie mam

23 Mar 2019, 22:15

Jeśli "dziadek" to poszukałbym czegoś wyższego ze względnie łatwym wsiadaniem.
Mazda 3 mechanicznie jest spoko ale jak każda mazda z tamtych lat korozja jej nie oszczędza.
Na Twoim miejscu zerknąłbym na c-max'a, corollę verso czy golfa plus.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Mar 2019, 18:06

czegoś wyższego OK, ale te auto będzie też większe więc to też utrudnienie przy parkowaniu dla takiego dziadka, moich obserwacji tacy dziadkowie właśnie takimi hotchtchami się po moich okolicach woża, właśnie coś w stylu focus, mazda3, audi a3

Wszyscy piszą mazda..korozja...ale jak samochód był zakonserwowany porządnie to tej korozji nie ma, lub jest na tyle nieduża że jej praktycznie brak.
Więc dla takiego dziadka coś z japonii ...może pomyśleć o toyocie auris 1.6 benzyna
Auta praktycznie bezawaryjne, bezobsługowe.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

24 Mar 2019, 18:45

Ja bym polecił Hyundai Tucson benzyna. Bardzo wielkie Toto nie jest łatwo się wsiada i wysiada. Silniki bardzo trwałe i nie drenujące portfela.
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

24 Mar 2019, 18:56

andrewb25 napisał(a):czegoś wyższego OK, ale te auto będzie też większe więc to też utrudnienie przy parkowaniu dla takiego dziadka, moich obserwacji tacy dziadkowie właśnie takimi hotchtchami się po moich okolicach woża, właśnie coś w stylu focus, mazda3, audi a3

Focus 2 5d fl - 4,34 długości
Mazda 3 hb fl - 4,59
A3 8p 5d fl - 4,28
Auris 5d - 4,22

C-MAX - 4,37
Verso - 4,24
Golf plus, - 4,21
Invi
Forumowicz VIP

24 Mar 2019, 19:06

tak ale verso czy c-max są i tak gabarytowo większe niż mazda 3 czy audi a3, są też podwyższone więc taki dziadek może mieć problemy z parkowaniem czy ogólnym poruszaniem się większym autem
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajd Dakar to nie tylko zawodnicy i kibice
    Największe imprezy motoryzacyjne przykuwają uwagę całego świata wielkimi emocjami i świetną organizacją. Niewielu kibiców zdaje sobie jednak sprawę, jak ogromnym wyzwaniem dla organizatorów jest dopięcie wszystkiego ...

24 Mar 2019, 21:36

Witam dzięki za propozycję, i duży odzew :)

Znaczy sluchajcie to jest tak: Jeśli chodzi o wsiadanie to dziadek raczej nie miałby problemu wśliznąć się do bolidu formuły 1, jednak często zbiera i podwozi znajomych którzy jak wiadomo w takim wieku nie zawsze sa tak sprawni jak on. Jednak samo auto musi być kompromisem pod względem wielkości bo dziadek mówi że nie chce dużego auta i sie wcale nie dziwię bo ma już trochę problemy z poczuciem wielkości przy parkowaniu. W jakim tam stopniu dziadkowi tez zalezy zeby auto było ładne :) choć gust to on ma dość specyficzny, sam tego nie rozgryzlem bo pokazuje mu różne auta i różnie bywa :) narazie najbardziej mazda 3 się podoba, wiem że trzeba będzie uważać na korozję, a jeśli chodzi o silnik to jaka jednostka bedzie najbardziej trwałą?

Zamiast golfa plus, s Maxa czy Verso(jakiegokolwiek bo były chyba trzy :) bardziej będą leżeć auris, zwykły golf czy focus.
balans
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Auto: nie mam

24 Mar 2019, 21:46

To teraz sprawdź wielkość tej "najbardziej odpowiedniej" mazdy w porównaniu do reszty. Jest największa, i to ze sporą przewagą.

Ogólnie każdy benzyniak w 3 jest w miarę ok. Jeśli nie ma to być auto dla rajdowca to najodpowiedniejszy będzie 1.6/105 (i w sumie chyba najpopularniejszy jest)
Invi
Forumowicz VIP