Samochód dla kobiety - nowy, do 70 tys - ?

24 Mar 2013, 17:33

Witam wszystkich, to mój pierwszy post :)

Jestem kobietą z bardzo nikłym pojęciem o samochodach, dlatego proszę Was o pomoc i wyrozumiałość przy zadawaniu wyjątkowo głupich pytań :)

Jak w temacie, chcę kupić nowy samochód w okolicach 70 tysięcy. Do tej pory jeździłam Corsą D z 2006 roku, jeżdżę dosyć dużo, szybko, bo większość czasu poruszam się autostradami. Jestem zainteresowana czymś z nieco wyższej półki niż Corsa, mocniejszym, coby się śrubki nie wykręcały przy większych prędkościach ;)

Absolutnie nie chcę auta dużego, męskiego, nieparkowalnego ;) Moim ideałem jest jakiś sedan, niestety auto mi się musi wizualnie podobać...

Nie musi mieć dużo miejsca, nie mam dzieci, większość czasu mój samochód jest jednoosobowy. Ale koniecznie 5-drzwiowy.

Jeśli chodzi o wyposażenie interesuje mnie:
- skóra na kierownicy i gałce
- system bluetooth w kierownicy
- elektrycznie składane lusterka

To nie jest konieczne, ale byłoby mile widziane, taki kaprys dla wygody.

W benzynie.

Nie wiem co jeszcze powinnam napisać :<
Proszę uprzejmie o powstrzymanie komentarzy "kup roczne, 2 letnie" / "szkoda kasy" / "traci na wartości" - ja to wszystko świetnie wiem, dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie :)
Agnieszka
Aniss
Obserwowany

Auto: Opel Corsa
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

24 Mar 2013, 18:31

Szukając takiego auta zainteresowałbym się Skodą Rapid, w okolicy 70tys można mieć najbogatsza wersje wyposażenia i silnik benzynowy 1.2(105KM) lub 1.4(120KM ze skrzynią DSG).Auto jest lekkie wiec te silniki spokojnie wystarczają.Ewentualnie renault fluence, Opel Astra czy jeszcze jakeis inne.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

24 Mar 2013, 18:38

Jeśli wolisz klasyczne auto to z japońskich proponuję
- honda civic 4d sedan 1,8 poj
- mazda 3 sedan 2,0 poj. - przestarzała technologia ale mało awayryjny
Bardziej kosmiczne:
-toyota nowy auris hatchback,
- honda civic 5 d hatchback
-mazda 3 hatchback 2,0 poj - przestarzała technologia ale mało awayryjny
no i reszta kosmicznych aut azjatyckich tzn. koreańskie (kia i hyundai)
Jeśli auto na autostrady może warto rozważyć kupno diesla, chociaż sam wolę benzynę :roll:
Sam chyba bym brał hondę lub mazdę, a aurisa biorę pod uwagę, nie widziałem go na żywo, może Tobie za mały samochód.
Możesz wziąc pod uwagę
- forda focusa
- VW golfa
chociaż nie mam sentymentu do tych dwóch ostatnich marek
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Rok produkcji: 1995

24 Mar 2013, 19:06

dorzucam vw jetta :
[link do Otomoto wygasł]
kobietom podoba alfa giulietta:
[link do Otomoto wygasł]
jeszcze inna linia nadwozia - chevrolet cruze :
[link do Otomoto wygasł]
spojrza jeszcze na citroena ds4:
[link do Otomoto wygasł]
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

24 Mar 2013, 22:34

Honda Civic to bardzo dobry samochod, nietuzinko wyglad i dobre osiagi sa jego atutem. Poza tym ja poprostu lubie japonskie samochody. A moze Subaru Impreza WRX STI? Moje marzenie :)
dominv
Nowicjusz

Auto: toyota

24 Mar 2013, 23:41

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Przejrzałam te auta, pobawiłam się trochę konfiguratorami i jak narazie jestem zachwycona Skodą Rapid :D W najbogatszym wyposażeniu faktycznie wychodzi troszkę ponad 70 tys.
Zastanowiło mnie natomiast bardzo poważnie czy brać ten pakiet na bezdroża, podnoszący zawieszenie o 15 cm z przodu i z tyłu (cokolwiek to znaczy)? Wiadomo jakie mamy drogi, a ja czasami jeżdżę po mocno wyboistych. I lubię wpadać w dziury. Czy podniesienie zawieszenia coś pomoże?
Aniss
Obserwowany

Auto: Opel Corsa
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Yaris Hybrid-R - sportowa hybryda
    Toyota Yaris Hybrid-R, która w wersji koncepcyjnej zadebiutowała podczas Salonu Samochodowego we Frankfurcie, łączy zaawansowaną technologię pochodzącą z seryjnego Yarisa Hybrid, z wyczynowymi rozwiązaniami znanymi ...

25 Mar 2013, 13:33

Ten pakiet na bezdroża to głównie osłony pod samochodem + to podniesienie auta.Głównie chodzi tu o to aby przy jeździe po wsi, czy trudniejszym terenie nie urwać sobie czegoś.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

25 Mar 2013, 17:50

kejran napisał(a):aby przy jeździe po wsi, czy trudniejszym terenie

:lol: :lol:
niki
Nowicjusz

Auto: MAZDA6 1.8