15 Mar 2022, 10:51
Witam! Otóż piszę temat, bo samochodu tak naprawdę szukam od września ubiegłego roku. Myślałem, że to pójdzie znacznie łatwiej, ale jako że mam zerowe a nawet ujemne pojęcie o samochodach wybór auta to dla mnie koszmar. Niestety nie ma też kto mi w tym pomóc. Po prostu im więcej czytam, im więcej szukam tym bardziej boli mnie głowa. Tutaj chwalą, za chwilę czytam coś negatywnego, później znowu pozytywy, negatywy i tak w kółko. Ja się na tym naprawdę nie znam, a chęć dowiedzenia się czegoś w internecie kończy się właśnie bólem głowy. Nie wiem jakie opinie brać pod uwagę. Jestem już trochę przymuszony do zakupu tego auta, dlatego piszę ten post, żeby już nad niczym nie myśleć, tylko oprzeć się w 100% na podpowiedziach z tego forum.
Na początku napiszę, czym jeździłem do tej pory. Nic szczególnego, Lanos i Matiz. Ja tam nie mam do nich zastrzeżeń, samochody jakoś mnie nie jarają. Jednak teraz chciałbym postawić na coś innego. Tutaj już może wymienię już w mniej opisowy sposób, żeby było łatwiej się odnieść.
Jak jeżdżę? - Tak naprawdę niewiele, wtedy kiedy muszę. Raczej krótkie trasy dojazd do miast, po mieście. Aktualnie mieszkam w Łodzi, 50km mam do domu rodzinnego, który odwiedzałbym kilka razy w tygodniu, 2-3. Autostrada to max, kilka razy w roku. Chociaż kupując auto, chciałbym co jakiś czas pojechać gdzieś w Polskę.
Co bym chciał? - Patrzę głównie na kombi, ewentualnie sedany. Bardzo podoba mi się Vectra C w kombi, patrzę na jakieś Skody. Mam sporą rodzinkę, samochodem często jeździło by 5 osób.
Silnik? - Nie znam się zupełnie. Liczę, że ktoś powie, szukaj takiego i takiego i takiego będę szukał.
Ważne - Jako, że nie jestem fanem motoryzacji, przyzwyczajam się i nie lubię zmian. Jeśli miałbym kupić auto, to już chciałbym żeby zestarzało się razem ze mną. Czyli chciałbym nim jeździć, aż się rozpadnie. Mogło by być mało awaryjnie i nie jakieś drogie w utrzymaniu. Ale wiadomo jak to auto, jak się coś zepsuje i trzeba włożyć to w każde trzeba. Jakieś w miarę proste auto.
Cena - Szukam auta do 12-13-14k
Jeśli chcecie pominąć to co napisałem wyżej, to po prostu podpowiedzcie jakie auto, na lata dla, takiego laika motoryzacji jak ja. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Mam nadzieję, że ktoś podejdzie do tego poważnie i nie będzie próbował sobie ze mnie żartować, bo naprawdę chce się oprzeć na opiniach z tego tematu. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!