Samochód dla mamy - nietuzinkowy kompakt do 40 tyś.

14 Lis 2017, 22:02

Cześć,
Potrzebuję znaleźć samochód dla mojej rodzicielki. Obecnie jeździ Oplem Astrą H 1.6 115 KM z 2007 roku, ale niestety jego stan(sporo drobnych kolizji) już woła o pomstę do nieba i nie chce żeby jeździła takim gratem.Poprostu inwestowanie w to auto(którego silnik też nie jest w najlepszym stanie), które i tak miałoby iść na sprzedaż, jest bezcelowe.

Mama prowadzi małą działalność gospodarczą, jednak rocznie robi dość małe przebiegi, rzędu 10 tyś. km, jeżdżąc głównie po mieście, czasem ewentualnie jakieś niewielkie trasy. Dlatego w grę wchodzi jedynie benzyna, coś z segmentu B lub C najlepiej.

Dlaczego więc napisałem nietuzinkowe ?
Bo jak to kobieta nie wszystkie auta jej się podobają wizualnie i często kieruję się stereotypami, które staram się eliminować, ale to raczej dość mozolny proces :)
Dodam że mama jest fanką marki Volvo.
Skrzynia automatyczna też byłaby mile widziana.

Zależy mi na tym że pomóc jej znaleźć solidne auto, z którym nie będzie miała problemów na codzień. Coraz rzadziej bywam w domu i nie chce żeby musiała gdzieś tam się sama tułać po mechanikach, jak to będzie niedługo w przypadku naszej Astry.

Myślę żeby zawęzić poszukiwania do kilku modeli a potem już patrzeć po konkretnych ogłoszeniach, w Śląskim, okolice Katowic.

Help :)
Kelos93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 04 2012
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Nissan Primera P11
Silnik: 2.0 131 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
0

14 Lis 2017, 22:08

Kelos93 napisał(a):Mama prowadzi małą działalność gospodarczą

Dlaczego nie leasing?

AR MiTo
AR Giulietta
Lancia Delta
Megane GT
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0

14 Lis 2017, 22:51

Fajną opcją dla mamy mogła by być kia ceed a może nawet pro ceed jeśli chodzi o wygląd dla kobiety myślę że to świetna opcja pod względem świeżości i tego co te auto może zaoferować problem może być jedynie ze znalezieniem w tym budżecie tego auta z automatem występują jednakże to już jest automatycznie wyższa wersja wyposażenia więc i cena zawsze jest wyższa.
Mateq
Początkujący

Prawo jazdy: 12 03 1993
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Lexus is 250
Silnik: 2.5
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008
0

14 Lis 2017, 23:10

Myśleliśmy o leasingu, ale i tak mogłaby odliczyć sobie tylko połowę VATu, a przy tak niskich przebiegach to mała oszczędność raczej(chyba że jest inaczej to mnie uświadomcie 8) )
Ewentualnie jakieś używane auto w z fakturą VAT do tej kwoty, to też nie byłoby głupie.

Jakie są koszty utrzymania takiej Gulietty? Bo auto bardzo się jej podoba tylko boję się o zawieszenie w Alfach.

Co do Kii to mi osobiście też się podoba we wszystkich kwestiach, tylko rodzicielce średnio się podoba niestety :/
Kelos93
Nowicjusz

0

14 Lis 2017, 23:14

Kelos93 napisał(a):Myśleliśmy o leasingu, ale i tak mogłaby odliczyć sobie tylko połowę VATu, a przy tak niskich przebiegach to mała oszczędność raczej(chyba że jest inaczej to mnie uświadomcie 8) )

+ masz koszt w wysokości całej raty

Kelos93 napisał(a):Jakie są koszty utrzymania takiej Gulietty? Bo auto bardzo się jej podoba tylko boję się o zawieszenie w Alfach.

Takie same jak fiata bravo i delty bo technicznie jest to samo tylko z inaczej wygiętą blachą.
Invi
Forumowicz VIP

0

14 Lis 2017, 23:19

Tak sobie myslę że to by był dobry strzał na koniec roku żeby dużego VATu nie zapłacić.
Od ewentualnych napraw w ASO też można odliczyć VAT potem ?
Kelos93
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda NSX
    Pierwsza generacja Hondy NSX była autem niezwykłym. Przełomowe nadwozie wykonane w całości z lekkiego aluminium, silnik V6 znajdujący się za plecami kierowcy i niezwykłe właściwości jezdne wywoływały zachwyt. NSX powróciło ...

14 Lis 2017, 23:22

Potem tak, ale biorąc nowe auto masz gwarancję

Na start masz też wkład własny, ustawicie sobie wpłatę taką jaka jest "potrzebna" i luz

Nowe v40 od 100k
Invi
Forumowicz VIP

0

15 Lis 2017, 14:23

A może C30 z końca lub V40 z początku produkcji
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
0

15 Lis 2017, 20:58

Stanęło na Guilettcie, mamie mega się podoba.
Była nawet oglądać już to ogłoszenie, co myślicie ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Próbuje ją przekonać żeby jednak wzięła benzynowy silnik, ale jest uparta ;d
A właśnie, jakie jednostki w benzynie byście polecali w tych Alfach ?
Kelos93
Nowicjusz

0

15 Lis 2017, 21:08

Kelos93 napisał(a):Próbuje ją przekonać żeby jednak wzięła benzynowy silnik, ale jest uparta ;d

Jeśli potrzebuje kosztów w postaci napraw to jak najbardziej ok :ok:
Jeżdżąc po mieście, na krótkich odcinkach pierwszy będzie dpf

Kelos93 napisał(a):A właśnie, jakie jednostki w benzynie byście polecali w tych Alfach ?

Najbardziej bezproblemowy będzie 1.4/120 ale ogólnie wszystkie benzyniaki będą ok (1750 tbi ma bezpośredni wtrysk i zdarza się zaleganie nagaru i spalanie oleju)

Kelos93 napisał(a):Była nawet oglądać już to ogłoszenie, co myślicie ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... yT2bR.html

Trochę dziwnie wygląda lakier biorąc pod uwagę zapewnienia o "bez wypadkowości"
Sprawdzenie w aso to podstawa
Invi
Forumowicz VIP

0

16 Lis 2017, 09:24

Co myślicie o tych skrzyniach automatycznych TCT w Alfie?
Kelos93
Nowicjusz

0

16 Lis 2017, 17:35

Niby spoko, ale te auta w większości nie zrobiły jeszcze tak dużych przebiegów żeby wypowiadać się o trwałości.
BTW to w razie problemów nie będzie tanio, podobnie jak w dsg
Invi
Forumowicz VIP

0

03 Gru 2017, 19:19

Pojawiła się fajna opcja.
Bo ja generalnie pracuje w salonie Volvo na autach używanych i klient daje w rozliczeniu swoje auto.

S60 D5 AWD 2.4 215 KM Automat 2014 r. na fakturę VAT. Przebieg 170 tyś.

Był na podnośniku, stan techniczny na pierwszy rzut oka przez serwis jest wporządku. DPF nie zapchany. Blacharsko tylko prawy zderzak wymieniany, ale reszta wszystko w normie.
Kupione u nas w salonie, serwisowane w ASO. Trzeba by rozrząd wymienić niedługo.
Mogę je mieć za 45 000.

Boje się trochę tego przebiegu i tego czy ten diesel po jeździe głównie po mieście, nie będzie generować kosztów.
Co myślicie?
Kelos93
Nowicjusz

0

03 Gru 2017, 20:28

Kelos93 napisał(a):Bo ja generalnie pracuje w salonie Volvo na autach używanych i klient daje w rozliczeniu swoje auto.

Kelos93 napisał(a):Boje się trochę tego przebiegu i tego czy ten diesel po jeździe głównie po mieście, nie będzie generować kosztów.
Co myślicie?

I Ty pytasz na ogólnym forum samochodowym o Volvo??? Popytaj swoich mechaników, sprzedawców. Niech Ci odpowiedzą bez marketingu a potem podziel się z nami informacjami.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
0

07 Gru 2017, 13:23

Invi Zawieszenie w Giuliettcie jest całkiem inne niż w Bravo II\Delcie.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi
0