Samochód dla młodego (20tys zł)

08 Wrz 2006, 09:24

Witam!
Nadszedł czas na pierwszy samochód.
Mam do wydania 20tys.
Szukam pojazdu, który będzie miał w miare mocny silnik i nie będe musiał przeprowadzać remontu zaraz po zakupie. Spalanie to sprawa drugorzędna, której nie biorę pod uwagę.
Wyszukałem kilka modeli, które mi odpowiadają:

BMW E36 325 TDS
VOLVO V40 w wersji Exclusive silnik 1,8 (biorę pod uwagę też ten samochód ponieważ okropnie mi się podoba)
Alfa Romeo 156 1.9 JTd 2002
Dodge STRATUS 2.0 1997
PEUGEOT 406 SEDAN 2.0 HDI DIESEL 1999r.

Chętnie wysłucham waszych opini na temat tych samochodów oraz innych propozycji. Odrazu zaznaczę, że odpadają wszelkie VW.

Pozdrawiam
artek_22
Nowicjusz

08 Wrz 2006, 16:49

Według mnie z tych co wymieniłeś dobrym wyborem było by BMW, lub Volvo.Mógłbym też polecić Hondę Civic Coupe, znajomy ma to auto i jest z niego bardzo zadowolony, po za tym przyciąga uwagę swoim wyglądem, jest trwały, jednym slowem bardzo dobry wózek dla młodego :wink: .Nie polecałbym Alfy, bo jest dosc awaryjna, i Dodga, bo części do niego nie są łatwo dostępne.
Pozdrawiam.
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

08 Wrz 2006, 18:25

Jeżeli podoba Ci się Volvo to bierz je :) W sumie mało awaryjne... Alfa ma bardzo dobre właściwości jezdne oraz osiagi i to wszystkie jej zalety :? I tak jak kolega wyżej napisał - dość awaryjna 8) Dlatego jeżeli lubisz komfort podróżowania to bierz Volvo, a jeśli dobre osiągi to Alfe, bądź BMW :)
Pozdrawiam
de la Cruz
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: łódzkie

08 Wrz 2006, 19:28

Witam,
Ja może wypowiem sie na temat Volvo ponieważ aktualnie posiadam S40. Jeżeli masz okazję kupić V40 to polecam choć bagażnik ma mniejszy niż w S40 sam się przekonałem jak u mnie zmieściły sie 4 alumy 15" z oponami orginalne od Volvo, a znajomemu się nie zmieściły musiał położyć siedzenie ;), ale nie o to chodzi. Komfort podróżowania jest naprawdę dobry, dłużesze trasy pokonuje się wygodnie w przednich fotelach, posiadam silnik 2.0 140KM i zapewnia naprawdę przyzwoite osiągi, części nie są drogie. Samochód naprawdę godny polecenia.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

08 Wrz 2006, 22:13

Czytając wasze wypowiedzi zaczynam coraz bardziej przekonywać się do tego Volvo. Martwi mnie tylko ten mały bagażnik, ale podróżować w większym gronie nie mam zamiaru, więc nie będzie to duży problem.
A może coś odnośnie właściwości jezdnych tego pojazdu?
artek_22
Nowicjusz

08 Wrz 2006, 22:55

a ja polecam ci PEUGEOTA 406 to jest super furka,komfort jazdy 100 razy lepszy niż w niemcach.miałem okazje użytkować taki przez tydzień i dla mnie rewelka.
pozdro 8)
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

09 Wrz 2006, 07:07

artek_22 napisał(a):A może coś odnośnie właściwości jezdnych tego pojazdu?

Silnik 1.8 zapewnia dość dynamiczną jazdę, chciaż tu byłby lepszy silnik 2.0 :wink: Ogólnie wszystkie silniki Volvo są wytrzymałe :) System DSA zapewnia przyjemną i bezpieczną jazdę - nawet na śliskiej nawierzchni. Jednyna wadą jest mało wytrzymałe zawieszenie... :?
Pozdrawiam
de la Cruz
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: łódzkie

11 Wrz 2006, 20:15

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Wybór padł na volvo, ale jeszcze rozejżę się za tym z silnikiem w spomnianej wersji 2,0
Pozdrawiam
artek_22
Nowicjusz

22 Lut 2007, 08:17

Ja polecam 406 nie ma lepszego autka za takie pieniądze BMW będzie wyjeżdzone w ostatecznośći Volvo, ale ajbym przychylal się do 406. Znam to autko na wskros i jkaby je jeszcze robili kupilbym nowego bezwahania...
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

02 Mar 2007, 19:00

Moim zdaniem Alfa Romeo 156 1.9 JTD jest fajnym samochodem. Niedawno nim jeździłem, ale części eksplotacyjne są drogie.
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków