Audi A6, Skoda Superb, VW Passat Niemieckie 2.5 TDI

03 Mar 2007, 13:16

Witam.
Nazywam się Paweł, mam 20lat i szukam autka dla ojca za kwotę do 80tys złotych. Musi to być oszczędne dość żwawe auto (od 2002-3r) i silnikiem diesla, najlepiej w automacie i koniecznie z nawigacką GPS (ojciec sobie ubzdurał).
Więc nasz poszukiwania sprowadziły się to takich aut jak:
Audi A6 2.5TDI kombi
Skoda Superb 2.5TDI

Więc mam parę pytań co do tych aut.
Na allegro.pl widzę takie same silniki o różnych mocach (160pare KM i 180KM), czy są to te same silniki, tylko niektóre inaczej skonfigurowane, czy dwa różne? Jeśli różne, to jak wygląda ich awaryjność i który bardziej polecacie? Jak wygląda spalanie obu? Osiągi mnie nie interesują bo w obu będą wystarczające.
A jeżeli chodzi o Superba, to czy spalanie jest takie samo jak w Audi przy tym samym silniku? Bo ktoś ojcu naopowiadał, ze Skoda pali max 6L przy tym silniku, a Audi 10L i ojciec jest w tym momencie bardziej za Superbem(a ja obstawiam Audi). Jak to jest z tymi silnikami i ze spalaniem- bo to najważniejsze. Samochód będze dużo jeździł i po mieście, jak i w trasie. Jak sprawują się automatyczne skrzynie w Audi (tiptronic) i w Superbie?
Który samochód bardziej polecanie za tą cenę?
A może macie jakieś inne propozycje?

Znalazłem ciekawe Audi na allegro i powiedzcie mi czy warto je kupić:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Takie wyposażenie najbardziej odpowiada mojemu ojcu.

I prosze jeżeli znacie spalanie to powiedzcie jakie jest bo to jest najważniejsze.

Jak spisuje się skrzynia tiptronic, a jak multitronic? Czym to się różni? w jakich modelach były montowane?

I jak z zawieszeniem tych aut? Psuje się, duży koszt naprawy?

A może Passat? Tylko w nowych największe diesle to 2.0 TDI;/?
Pozdrawiam.
Paweł_87
Nowicjusz

Miejscowość: Lebelskie, Lublin Fura: Peugeot 206

04 Mar 2007, 01:23

czesc
Ekspertem nie jestem ale spalanie silnika audi i skody bedzie takie same...ropniaczek to ropniaczek w szczegolnosci gdy sa tej samej pojemnosci i obydwa sa niemieckie bo w skodzei sa silniki VW...wiec nie bedzie takich roznic w spalaniu..
Jedne silniki maja 150 kucy inne wiecej..zalezy od wersji silnika i nalezy patrzec na symbol TDI czy ktoras z literek jest czerwona. Im wiecej czerwonych tym lepiej :)
Pozdrawiam
Zulus
Nowicjusz