Samochod dla mlodego kierowcy do 22 tys.

05 Cze 2014, 16:51

Witam. W lipcu zamierzam zakupic swoje pierwsze autko. Na ten cel mam przeznaczone 20-22 tys.obecnie zastanawiam sie nad 4 modelami.
Audi A3 (1.9 lub 2.00 D)
Volvo S40 (1.6 lub 2.0 D)
Golf 5 (1.9 lub 2.0 D)
BMW E46 - o Diesla ciezko wiec beemka w ostatecznosci jakby sie nie udalo znalezc czegos z pierwszej 3.
Przegladalem oferty w PL i najlatwiej byloby mi kupic Golfa najwiecej jest ofert za taka kase jaka mam tyle ze golf nie widzi mi sie tak jak s40 czy a3 no chyba ze wyglad GT. Samochod bedzie uzytkowany zdecydowanie w miescie lecz zdarzaja mi sei dosyc czesto wyjazdy poza miasto. rodzinka mieszka 100km ode mnie wiec raz na 2 tyg zjawiam sie u nich badz czesciej. Zastanawiam sie rowniez nad sciagnieciem autka z niemiec zauwazylem ze ceny sa nawet 4-5 tys zl nizsze np. volvo w polsce ok 20 tys w niemczech widzialem juz za 15-16. samochod najlepiej bezwypadkowy. pomozcie co wybrac lub moze macie jakies swoje propozycje jeszcze mam miesiac czasu ale juz zbieram informacje zeby 1 samochod posluzyl mi na jakies 4-6 lat.
nogos90
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 11 1990
Auto: Nie mam

05 Cze 2014, 17:31

hehe ceny niższe niz w PL to dobre... u nas sa tanie samochody i wiadomo ze czesto powypadkowa historia. to skoro tam jeszcze tansze to wiadomo co to za samochód; )

do listy dodam opel astra, fiat bravo 2, citroen c4,
Adamautko
Początkujący

Zdjęcia: 24
Prawo jazdy: 29 08 2011
Przebieg/rok: 10tys. km

05 Cze 2014, 17:34

Weź no pokaż te tańsze samochody w Niemczech:D
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

05 Cze 2014, 17:39

czyli szukac na rodzimym podworku. bravo odpada za 4 lata bd warte 5 tys;D
Astra no w miare ale Sport czy jakos tak. C4 troche babski jak dla mnie nie widzi mi sie.
nogos90
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 11 1990

05 Cze 2014, 17:56

heh nie przesadzaj ze 5 tys
ale auto młode i dlugo ci posłuży wiec zadbasz droej kiedyś tam sprzedasz od cen rynkowych;)
ja bym ci bravo polecil;) świeże autko:)
astra fajna 3 drzwiowa :p
citroen też bd młody i 3 drzwiowy tez dobrze wygląda a w środku nie wieje nudą jak w astrze
Adamautko
Początkujący

Zdjęcia: 24
Prawo jazdy: 29 08 2011
Przebieg/rok: 10tys. km

05 Cze 2014, 18:00

Audi i VW wg. mnie odpadają z 2.0 TDI ale 1,9 TDI choć jest słabszy to jest dużo trwalszy i mniej awaryjni niż to 2.0
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Nowa Dacia Duster na wyższym poziomie
    W designie zewnętrznym Nowej Dacii Duster pojawiają się zmiany podkreślające jej terenowy charakter. Zmienia się również wnętrze, w którym zobaczymy nową deskę rozdzielczą, nowe tapicerki, nowy zespół ...

05 Cze 2014, 18:19

W Niemczech na pewno kupiłbyś na pewno mniej wytłuczony oczywiście jeżeli z rąk prywatnego sprzedawcy ;)

Trochę duża rozbieżność jeżeli chodzi o segment aut, bo w sumie chcesz a3/golfa a obok volvo/e46. Ja jestem zdania, że łatwiej było by Ci znaleźć właśnie e46 w przyzwoitym stanie za tę kasę - jeśli chcesz diesla 3.0d jest mega dobry. Spalanie/osiągi są bardzo dobre, dynamiczny, trwały, silnik znacznie lepszy niż 2.0d. No i komfort znacznie lepszy niż w pozostałych autach.

Od siebie dodam Mazde 6, Opel Astra 3, Honda Civic, Vectra C :ok:

Pozdrawiam! :piwo:
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

05 Cze 2014, 18:21

tdloverr napisał(a):Od siebie dodam Mazde 6,

Jak mazda 6 to tylko wersja benzynowa jest godna wg. mnie polecenia bo diesle są takie sobie z trwałością.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

05 Cze 2014, 18:30

Jak mazda 6 to tylko wersja benzynowa jest godna wg. mnie polecenia bo diesle są takie sobie z trwałością.

Nie pisałem, że polecam diesla, napisałem, że polecam auto. Jeżeli autor tematu zdecyduje się na jakiś model wtedy będziemy debatować o jednostce napędowej :D W wątku nie jest dokładnie sprecyzowane czego kierowca oczekuje, hehehe ;-)

Pozdrawiam :D
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

05 Cze 2014, 18:48

Skoro auto będzie użytkowane"zdecydowanie w mieście" to czemu diesel? Rozumiem, że golf/a3 nie mają dobrych benzyniaków ale to jeszcze nie powód żeby ładować się w ropę.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004