Samochód dla młodego kierowcy

04 Wrz 2011, 07:22

Witam, mam 18 lat, jestem w trakcie robienia prawa jazdy i juz niedlugo będę w stanie kupić mój pierwszy samochód. Odkładałem na niego bardzo dużo czasu no i potrzebne też będzie lekkie wsparcie ze strony rodziców, dlatego jest to dla mnie bardzo ważne, aby był to dobry samochód. Zastanawiam się nad zakupem Toyoty Cecicy VII gen. z silnikiem VVT-i o mocy 143 km, bardzo mi się podoba ten samochód, fakt jest drogi bo kosztuje okolo 18 tys. zł, ale myśle, że wart jest tych pieniędzy, bo to toyotka :). Jedyną wadą myśle, że będzie spalanie, boję się, że nie będzie mnie stać na jazde tym samochodem... Drugie to Seat Leon 1.8 20v, benzynka, pali dużo mniej niż toyota, może się podobać lub nie, ja wolałbym coupe, no ale trudno, on też mi się podoba i w razie czego mógłbym za reszte pieniążków założyć gaz, bo można go kupić za całkiem niezłe pieniążki- 16tys.zl.
Zastanawia mnie też czy 1,9tdi w seacie to nie byłby dobry wybór, ale jednak ceny ropy idą w górę i szansa, że gaz zdrożeje jest chyba niewielka. Proszę was o opinię na temat tych samochodów, dlaczego ten a nie ten i możliwie jak najwiecej informacji o nich. POZDRAWIAM, KAMIL.
franky18
Nowicjusz

Auto: Seat Leon/ Toyota Celica

04 Wrz 2011, 21:42

Czy jest ktos chetny do pomocy? ;d
franky18
Nowicjusz

05 Wrz 2011, 00:01

Co do cen paliwa,to nie warto nic zakładać... Nikt nie wie ile kosztować będzie litr za rok.
Jeśli chodzi o Seata,to oczywiście mechanika jest ok.Natomiast gorzej wewnątrz auta próbę czasu znoszą wszelkie materiały.Żeby posiadać TDI,to raczej trzeba więcej jezdzić...inaczej nie ma to sensu.Jeżdżenie dieslem na krótkich odcinkach po 5km,spowoduje zimą jego permanentne niedogrzanie,a to załatwi silnik.Poza tym jak może nie zdajesz sobie z tego sprawy,takie tdi w miescie nie jest zbyt ekonomiczne.latem zezre ok.7,5l ropy a zima ponad 8...Owszem na trasie można zejść do nieco powyżej 5l ale to tylko w trasie...Co do benzyny...Solidne konstrukcje.Oczywiście nie sa to jakieś ekonomiczne silniki.Tak więc dobra sekwencja może ratować temat.
TAk na marginesie...Nie szukasz zbyt mocnych aut? Jak na kogoś kto dopiero robi prawko,to niestety chyba lekka przesada.Najgorszy jest moment po 3 miesiącach,bo jak sie poczuje trochę pewniej za kierownicą,to może sie wydawać że jesteś najlepszym kierowcą na świecie,a wtedy szybkie auto + brak dowiadczenia,to najkrótsza droga na cmentarz...dla siebie lub dla...dzieciaków stojacych zimą na przystanku przy drodze.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

05 Wrz 2011, 15:19

No oczywiście masz rację, ale gdyby tylko była słabsza celika to pewnie bym ją wybrał bez zastanowienia. Jestem za leonem bo wydaje mi się, że bardziej mi się to opłaci i później łatwiej będzie go sprzedać. Nie jestem nieodpowiedzialny, potrafie myśleć zanim coś zrobię, więc myślę, że z tym problemu nie będzie. Do liceum mam 250 kilometrow i chciałbym chociaz z raz w miesiącu tam pojechać, dlatego zalezy mi zeby ten samochod mógł cokolwiek wyprzedzić po tej drodze. Tylko na tym mi zależy, nie mam zamiaru szalec i stwarzać niebezpieczeństwo na drodze. Pozdrawiam.
franky18
Nowicjusz

05 Wrz 2011, 15:22

Czyli silnik 1.8 20v w Leonie jest jak najbardziej dobrą konstrukcją?
franky18
Nowicjusz

05 Wrz 2011, 16:12

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] co powiece na to?
lgxxi
Nowicjusz

Auto: skoda fabia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Volkswagen Caddy 4MOTION
    Volkswagen Caddy z napędem na cztery koła oferowany jest od 2009 roku. W 2010 roku marka zaprezentowała nową wersję tego najbardziej popularnego samochodu dostawczego Volkswagena w Polsce. Samochód został udoskonalony ...

05 Wrz 2011, 16:19

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] czy mozna wierzyc w taki przebieg?
lgxxi
Nowicjusz

Auto: skoda fabia

06 Wrz 2011, 06:23

A może ktoś powiedzieć coś o toyocie?
franky18
Nowicjusz

06 Wrz 2011, 06:29

Ja mam samochod z tego samego rocznika i o 20 tys. km mniej, po prostu ja i wczesniejszy wlasciciel jezdzimy tyle co przyslowiony dziadek do kosciola w niedziele i z powrotem. Liczy sie stan techniczny bo same kilometry niewiele powiedza o aucie.
kowalsky
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Opel Vectra
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

06 Wrz 2011, 12:15

Tak,ten motor jest dobry.Cieszę się,że masz poukładane w głowie w temacie "rozsądek". :) Wracając do Leona...Właściwie tylko 1,4 odpada...Innymi da się normalnie jezdzic i przyspieszać.Tak więc raczej skoncentruj się na 1,6 wzwyż,a kupno uzależnij od ...tego jaki będzie stan auta a nie pojemość jego silnika.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

06 Wrz 2011, 13:22

Silnik 1.8 20v w leonie absolutnie nie jedzie, spalanie tez nie zbyt niskie, lepiej już wziąść 1.8t, osiągi w miarę, spalanie podobne, zastanów się też na 1.9tdi 130km lub 150km, zawsze można zrobić chipa, wtedy auto już będzie jechać konkretnie, bardzo udane jednostki, nie byle jaka tandeta z CR
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

07 Wrz 2011, 06:02

Może i nie jest ono niskie, ale wydaje mi się, że nieporównywalne do 1.8 T, w którym jest dużo większe. Mój znajomy ma taki samochód po chipie okolo 200 koni o ile sie nie myle i w mieście pali mu 13 litrów, nie stać mnie na to. Myślę, że zdecyduję się tak jak napisał artur73 na stanie samochodu i wyborze miedzy 1.6, a 1.8. Myślę, że 1.6 nawet mi wystarczy skoro ma 105 km i mozna go chipować. Niestety dalej nikt nie opowiedział nic o celice :(
franky18
Nowicjusz

07 Wrz 2011, 09:35

Jak chcesz żeby auto palilo ci 8 litrów w mieście to kup 1.9TDI, 1.8 20v spala w mieście 11-12litrów przy normalnej jeździe, w 1.6 poniżej 10 nie ma szans, mowa oczywiście o dużych miastach typu warszawa czy wrocław
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

07 Wrz 2011, 14:10

No bez przesady w takim razie skoro 1.8 pali 12 litrów to bez zastanowienia wybrałbym celike, która pali około 10 i ma 25 koni więcej... tu jest coś nie tak!
franky18
Nowicjusz

07 Wrz 2011, 14:48

1.6 wolnossaca benzyne chipowac? :D No nie bardzo... znaczy mape silnika mozesz sobie i zmienic, ale to ci kompletnie nic nie da.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI