Samochód dla młodego

06 Mar 2015, 00:56

CRX mówię 2 generacja z 3 (88-92 chyba). Tylko trochę stary. Co do Lexusa - spalanie rzędu 13l w mieście, przy 9.5 do setki? Serwis jak połączenie klasy premium i japońskiej drożyzny? Dopóki nic nie padnie, pal go licho. Ale każda naprawa, to zabawa w zamienniki niepewnej trwałości. Nie, to nie dla mnie zabawa. Pozostałe auta lepiej wychodzą.
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2013
Auto: Mercedes W169

06 Mar 2015, 01:01

yyy napisał(a):japońskiej drożyzny?

Racja, żarówki są bardzo drogie. Sugeruję rozważyć kupno roweru, chociaż teraz ja w swoim na sezon będę zmieniał opony, więc też nie wiem czy takie wydatki nie zrujnują cię finansowo.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

06 Mar 2015, 01:40

Nie szukam auta na rok, raczej na jakieś 5-10. Więc z pewnością kilka awarii przejdę. Szczególnie w 15-letnim aucie.
Ban za reprezentowanie własnych poglądów? Fajnych tu macie adminów. A to forum to maszynka do powielania mitów.
yyy
Początkujący

06 Mar 2015, 02:06

yyy napisał(a): Serwis jak połączenie klasy premium i japońskiej drożyzny?

trudno się z Tobą dyskutuje bo piszesz nazwijmy to delikatnie nie mądre slogany... tzw. głupotki.
yyy napisał(a):spalanie rzędu 13l w mieście, przy 9.5 do setki?

Ale Ty sam zaprzeczasz sobie bo twierdzisz że nie potrzebujesz osiągów a później wyłuszczasz że IS ma tylko 9,5s. więc dlatego Ci go zaproponowałem. 13l jak już zrobisz w ISku to znaczy ze pozostałymi zrobisz podobny wynik jadąc równie szybko.
Proponowałem Ci auto które super się prowadzi, jest komfortowe i się nie psuje.
Co do części to nie wiem o jakiej drożyźnie mówisz ale cena jest w 100% adekwatna do jakości.
Dam Ci proste porównanie:
kompletny silnik do ISa to 800zł a do celiny ts 6500zł, skrzynia biegów manual do ISa 200zł mega drożyzna :ok: , nowe sprzęgło aisin komplet 600zł, dyfer tył 150zł, kompletny rozrząd nowy 600zł, mam Ci dalej wymieniać te drożyzny...?
yyy napisał(a):Nie szukam auta na rok, raczej na jakieś 5-10. Więc z pewnością kilka awarii przejdę. Szczególnie w 15-letnim aucie.

No to bierze się auto które się nie psuje a nie podniecasz się że za amory zapłacisz 50zł taniej niż do innej marki.
W ISku po 15latach koszty serwisu spokojnie porównasz do jazdy super tanim TDI a jak Cię drażni spalanie to zainstalujesz LPG. No i dla Twojej wiadomości jak znowu coś wymyślisz o nie przyjmowaniu LPG to znam sztuki które z dołożonym turbo do seryjnego ISa miały LPG i scigały się na torze...z przebiegami ponad 300tyś.km.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

06 Mar 2015, 02:15

Wiem, że Lexus ma super jakość, ale co do cen, to jednak trochę przesadziłeś. Nie uważasz? Muszę poczytać trochę o tym modelu. A jakaś alternatywa dla Lexus IS 200?
yyy
Początkujący

06 Mar 2015, 02:28

yyy napisał(a):Wiem, że Lexus ma super jakość, ale co do cen, to jednak trochę przesadziłeś

To są ceny bez rabatów na jedno kliknięcie na allderogo...więc pewnie jakieś syfki no name będą jeszcze tańsze... a wiesz czemu można kupić np: tanio skrzynie biegów do ISa???
Bo jak mój znajomy sprowadzał ISy z UK na graty to z 10 sztuk sprzedał wszystkie graty blacharskie a skrzyń biegów żadnej. I tak jak jeszcze manuala jakiś młodzik może w zestawieniu z seryjnym LSD zajechać tak już automaty są nie sprzedawalne bo się nie psują.

Lista usterek ISa ogranicza się do konserwacji hebli notabene które są super i do czytnika CD reszta to kwestia przebiegów i bieżącego serwisu. mity też dotyczą np: wahaczy które się regeneruje i jak to zrobisz w dobrym zakładzie to wyjdzie tanie i lepiej niż syfy do innych aut np. firmy GH.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota na targach w Genewie
    Salon Samochodowy w Genewie pokazał, że najbliższe kilkanaście miesięcy zapowiada się w Toyocie ekscytująco. Już w czerwcu w salonach pojawi się jeszcze ładniejsze AYGO, przyszłoroczny Auris będzie miał dwa napędy hybrydowe ...