Samochód dla początkującego

30 Maj 2010, 16:31

Witam serdecznie.
Niedawno zdałem prawo jazdy(jakieś 2 tyg temu) i tak sobie pomyślałem że czas odciązyc troche rodziców i pomyślec o jakims srodku transportu dla siebie.
Chciałbym kupic samochód ,żeby się wyrobic z rejstracja,oc i przegladem +/- okolo 1800zł.nie wiem dokładnie ile bede miał kasy ,ponieważ mam zamiar isc do pracy na wakacje ale 1000zł juz mam wlasnych na teraz.ale samochód planuje zakupic jeżeli cos bym zarobił po wakacjach.
A więc.
Interesuje mnie samochod ,raczej mały ,oszczedny ,żeby sie nie psuł zabardzo ,no i oczywiscie co najwazniejsze nie palił dużo..najlepiej z gazem ,ale to ciezko byłoby.

poszperałem troche na allegro i tak poprzegladalem te samochody ,no i mniej wiecej wiem juz co i ile chodzi ,lecz sam malo raczej jestem obeznany w motoryzacji ,i mechanice samochodowej więc proszę o jakies propozycje samochodów (jeżeli w ogóle cos w tej cenie uda sie kupic) ,nie musi to być jakis specjalny ,najwazniejsze zeby malo palił i był mało awaryjny ,no i w miare zeby wygladał.silnik wystarczył by nawet 1000cm do 1,4max , i najlepiej z LPG(choc wiem że ciezko byłoby)
A i nie musi byc aż tak jakis zadbany(wiadome im lepszy tym lepiej) samochod bedzie służył głównie do wyjazdu do szkoły ,jakies jazdy po miescie , do dziewczyny i spowrotem i takie.Nie bedzie to samochod turystyczny tylko taki normalny do jazdy miejskiej raczej.
aa i miłobyłoby gdyby miał wspomaganie kierownicy ,reszta mniej wazna
peja09
Początkujący

Miejscowość: nibylandia

30 Maj 2010, 16:38

Z tymi wymaganiami będzie bardzo ciężko :neutral: jedyne co mi przychodzi do głowy według tych wymagań to maluch ale tak na serio to dozbieraj kasy i dopiero coś kup bo za te pieniądze nic dobrego napewno nie będzie.

EDIT:
przejrzałem troche ofert z Twojego województwa i wybrałem najciekawsze ale wiadomo coś przy nich napewno będzie do roboty.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
trzy ostatnie masz z ważnym jeszcze troche czasu przeglądem i OC.
Ostatnio edytowany przez Barol, 30 Maj 2010, 16:44, edytowano w sumie 1 raz
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Maj 2010, 16:43

Za te gołe 1500-1600 zł mógłbyś poszukać CC
Za 2 000zł to może jakiegoś 5 razy tłuczonego Golfa
Ale to też nie będzie na przegląd i ubezp

odpuściłbym sobie:
1- hak
2- ta instalacja car audio w bagażniku mnie przeraża
3- gaz za 1200zł :/
4- "Niedawno wymieniałem filtr powietrza, filtr paliwa, filtr gazu,świece, akumulator, przednie amortyzatory, zawieszenie bez zarzutuę
Ostatnio edytowany przez michal_145, 30 Maj 2010, 16:48, edytowano w sumie 1 raz
michal_145
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

30 Maj 2010, 16:46

Posługując się allegro to tylko maluch ;) szukaj okazji w swoim mieście :) mój znajomy kupił golfa II 1.6 TD za 1200zł pół roku temu.
kwiatek
Nowicjusz

Miejscowość: Tomaszów Maz.

30 Maj 2010, 16:55

michal_145 podałem tylko co może znaleść u siebie w mieście bo za tymi nic specjalnego nie widze ale może zamiast ogłoszeń to poprostu poszukać gdzieś na mieście na parkingu jakieś będą napewno stały.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Maj 2010, 17:55

a co sadzicie np o Alfa romeo 33
fiat uno (calkiem calkiem z gazem za 1500 mozna kupic)
ford sierra
nissan sunny
??
peja09
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fabryka opon Michelin w Olsztynie
    Fabryka opon w Olsztynie jest jednym z największych zakładów produkcyjnych Michelin na świecie. Michelin Polska SA zatrudnia ponad 4 tysiące osób i jest największym pracodawcą na Warmii i Mazurach (zleca też prace wielu lokalnym ...

30 Maj 2010, 17:55

hmm..podczepię się, bo autor tematu jest w bardzo podobnej sytuacji co ja :D
a co byście powiedzieli na Citroeny AX? w tym przedziale cenowym jest ich dużo i ktoś kiedyś na tym forum napisał , że te cytynki to właśnie są mało awaryjne..
np takie coś:
[link do autogielda.pl wygasł]

P.S.
może nieodpowiedni temat no ale jak już jestem tutaj to nie będę syfił na forum nowymi tematami..
czy w takim czymś:
[link do autogielda.pl wygasł]
takie w miarę niezbyt duże wgniecenia to oznaka dzwonu, który nie został do końca zamaskowany czy może po prostu właściciel autka pozaliczał wszystkie możliwe słupki na swoim osiedlu i to tylko niegroźne wgniecenia, które sprawiają że auto dla normalnego użytkownika jest mało atrakcyjne wizualnie, a co za tym idzie obniżają wartość auta ? :cool: :twisted: :mrgreen:
Mlekoserwis
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

30 Maj 2010, 18:02

Żadnych francuzów a tym bardziej japońcy. Samochód z gazem tańszy od instalacji gazowej? To będzie się na żyletki nadawać. Cinquecento benzynka tylko i wyłącznie!
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

30 Maj 2010, 18:15

Kierunkowskaz
Auto: BMW x3 2.0

Kierunkowskaz napisał(a):Żadnych francuzów a tym bardziej japońcy.

no tak, a może wypowie się ktoś kto nie jest zapatrzony tylko i wyłącznie na auta pochodzące zza odry i używając ARGUMENTÓW odpowie jednak na moje i kolegi pytanie ;)

a co do japońców to ciężko chyba będzie znaleźć coś dobrego w tej cenie.. japońce słyną ze swojej niezawodności (szczególnie te starsze modele) więc się cenią. Sunny za mniej niż 2000 to raczej nie będzie w idealnym stanie (wiadomo w każdym aucie za taką sumkę trzeba będzie coś tam zrobić, ale w takim to już raczej nie będzie się opłacało)
Mlekoserwis
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

30 Maj 2010, 18:42

Za te pieniądze ciężko może być nawet o dobre CC :neutral: a co do Citroenów AX to do mnie osobiście nie przemawia jego wygląd ale wiadomo są gusta i guściki i o tym sie nie dyskutuje.Mlekoserwis ten AX co pytasz o niego moim zdaniem jest na wykończeniu i strasznie wymęczony,poszukaj lepiej bo naprawde idzie znaleść zadbane AX za te pieniądze.Aha i za 1500-2000zł można jeszcze znaleść jakiegoś Kadeta albo Fieste.

np:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Maj 2010, 18:51

Nie rozumiemy się. To że mam BMW nie znaczy że inne marki dla mnie nie istnieją. Nie mam nic przeciwko francuzom, a tym bardziej japońcom, bo to dobre samochody. Sam zamierzam teraz kupić Camry albo IS ale chodzi mi o to, że za 1500 zł na dodatek z gazem to będzie złom. Bo nie ma co liczyć na okazję.

(wiadomo w każdym aucie za taką sumkę trzeba będzie coś tam zrobić, ale w takim to już raczej nie będzie się opłacało)

Dokładnie to miałem na myśli ;)
Kierunkowskaz
Zaawansowany

30 Maj 2010, 22:10

Proponuję odpuścić sobie zakup auta na dzień dzisiejszy. Wygląda to bowiem tak, że kupujesz strucla za niecałe 2000 zł, na paliwo miesięcznie wydasz przynajmniej 200 zł, czyli w niecały rok za kasę wypaloną miałbyś drugie takie auto. Taki samochód trzeba ubezpieczyć, zarejestrować, zrobić przegląd. Ubezpieczenie jak będziesz miał na współwłasność - najtańsze to 500 zł, rejestracja jak auto na polskich blachach to ok. 250 zł, przegląd jak auto bez LPG - 100 zł, jak z LPG - 200 zł. W pierwszym roku to już jest ok. 1000 zł. A teraz tak, kupujesz dziada, co to codziennie rano modlisz się żeby odpalił, niech przyjdzie Ci coś wymienić i już masz koszty. Przyjdzie zima, opony pewnie będą zjeżdżone i letnie i gdzie taką padaką pojedziesz? Komplet opon 400-600 zł. Przyjdzie zima i Twój złom przejdzie chrzest wytrzymałościowy, zaraz się okaże, że potrzebujesz nowy akumulator, rozrusznik, świece, kable wysokiego napięcia.

Wpędzasz się w koszty, odmawiasz przyjemności i jeździsz takim pierdziszewem (albo i nie jeździsz, bo pierdziszew stoi na parkingu i zajmuje miejsce), zamiast odłożyć sobie kasę i kupić cokolwiek bardziej sensownego.

Takie moje zdanie, zrobisz jak uważasz, ale za 1800 zł to bym sobie laptopa kupił, a nie samochód.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Maj 2010, 23:05

no wiem wiem masz racje ale nie mówiłem że ten samochód bedzie na zawsze tylko na poczatkowe jazdy,ale np sasiad ma skode felicje 1,3chyba z gazem za 2,5tysiaca pewny samochod ,i wgl i co nie opłaca sie tez jego? a moje zdanie jednak jest troche odwrotne w tym przypadku.
co do trupów.
inny sąsiad kupil kiedys kadeta za 900zł tez z gazem jeździł nim 3 lata dopóki nie siadł ,no ale codziennie jeździł dużo ,mówił ze nieraz w dniu potrafił źjeździc za 50zł gazu okolo 250km wiec co źle? padł po 3 latach bo padł ,ale ani nie szkoda takiego samochodu ,najgorszy nie był ,a i ekonomiczny ,i teraz kupili kolejnego takiego podobnego i jeźdzą.i też jest jakas alternatywa.
peja09
Początkujący

30 Maj 2010, 23:06

Laptopem na disko nie pojedzie :mrgreen:

A tak poważnie to zgadzam się z Dishmanem w 100%. Lepiej się wstrzymać.
Kierunkowskaz
Zaawansowany