Lancia Lybra JTD vs Peugeot 406 HDI

13 Maj 2010, 21:12

Witam Wszystkich!!!

Planuje kupić auto za 14-15 tys. zł. Obecnie jeżdżę starym Vento TD, auto z czasów kiedy VW robił niezniszczalne auta :grin:

Z uwagi na przebiegi które robię autko musi być w dieslu, gaz już przerabiałem i nie wrócę do tego tematu. Chciałem kupić Passata, ale za takie pieniądze nic ciekawego raczej nie znajdę no i VW już taki twardy nie jest :mad: Zależy mi też na tym żeby auto było przyzwoicie wyposażone (elektryka, climatronic).

Po długich poszukiwaniach ograniczyłem decyzję do dwóch modeli aut:

Lancia Lybra: świetny silnik i doskonałe wyposażenie, na "nie" są ceny części blacharskich i problemy z odsprzedażą, bo auto mało popularne

Poeugeot 406: silnik HDI także ma dobre opinie, części ogólnie chyba tańsze do peugeot'a, wyposażenie sporo gorsze niż w Lybrze

Co byście zrobili na moim miejscu? Szukałem porad na stronach klubowych obu marek ale wiadomo że tam każdy chwali swoje bo to fani :razz:

Może macie też jakieś inne propozycje dla mnie jeśli pobłądziłem :smile:

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam!
mario_pil
Początkujący

Miejscowość: Wałcz
Auto: Scenic II + Carisma
Paliwo: Benzyna

13 Maj 2010, 22:30

Lancia jest chyba jeszcze bardziej awaryjna niż Alfa... 406 w HDI będzie rozsądnym wyborem ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

14 Maj 2010, 10:20

Mijasz się z prawdą. Lancia to naprawdę udany samochód który jest wolny od jej największej przypadłości czyli awaryjnego w naszych warunkach wielowachaczowego zawieszenia, w Lancii mamy prosty i niezawodny układ kolumny McPersona z przodu i belka skrętna z tyłu.
Silniki szczególnie diesla jak to fiatowskie czyli jedne z najlepszych jeśli nie najlepsze w swojej klasie no i to piękne wnętrze :smile:
Ogólnie oba są godne polecenia bo 406 to też bardzo udany model.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Maj 2010, 10:33

Ja bym stawiał na Lancie ale tylko dlatego ze rzadko spotykana na naszych drogach. Ogólnie oba samochody porównywalne.
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

31 Maj 2010, 07:49

"Lancia jest chyba..."
Kubuch po co wypisujesz takie brednie? Posty nabijasz?
Nie wiesz nic w temacie to nie pisz.

Mario 2 lata temu miałem taki sam dylemat. Wybrałem Lancię ze względu na silnik (1.9 JTD) i wyposażenie. To naprawdę świetne auto.
Jedna uwaga: jak chcesz kupić w dobrym stanie to 15tyś może być trochę za mało.
kaktus74
Nowicjusz

Miejscowość: Bieszczady
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie bój się parkować tyłem - to proste!
    Wąskie miejsca postojowe na parkingach podziemnych, na przykład pod biurowcami czy galeriami handlowymi, to dla wielu kierowców prawdziwe wyzwanie. W takich przestrzeniach najlepiej parkować tyłem – ten manewr ...