Samochód dla rodziców do 25 tys.

06 Maj 2021, 13:11

Witam.
Pomagam rodzicom w poszukiwaniach samochodu. Szukamy czegoś do max. 25 tys:
- jazda głównie po mieście (czasami trasa ~100-200km)
- benzyna lub benzyna+LPG (zgodnie z powyższym)
- kompakt/hatchback lub sedan (kombi odpada)
- silnik od 1.6 do 2.0 (możliwie oszczędny)
- koniecznie 5-cio drzwiowy
- poszukiwania w obrębie woj. podkarpackiego

Na jakie marki/modele Waszym zdaniem najlepiej zwracać uwagę mając na względzie powyższe wymagania?

Oczywiście optymalnie byłoby znaleźć coś z polskiego salonu od pierwszego właściciela, jednak nie jest to prostą sztuką. :)
Przeglądając samemu znalazłem takie oferty:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
molszar7
Nowicjusz

Auto: PPPP

06 Maj 2021, 13:43

molszar7 napisał(a):Oczywiście optymalnie byłoby znaleźć coś z polskiego salonu od pierwszego właściciela, jednak nie jest to prostą sztuką.
Wydaje mi się że przy takim budżecie bardziej trzeba się skupić na samym samochodzie i jego stanie technicznym a to czy on miał już dwóch czy też trzech właścicieli nie powinno mieć większego znaczenia.

molszar7 napisał(a):- silnik od 1.6 do 2.0 (możliwie oszczędny)
Na silnik nie patrz w ten sposób bo czasem 1.4 jedzie lepiej od niejednego 1.6. Ja bym tu się nie ograniczał pojemnością. No chyba że z góry maks 2.0.

Focusy to bardzo ciekawa propozycja i warto się nad nią zastanowić. Mazdę 6 bym chyba odpuścił w tym budżecie bo potrafi być droga w naprawach, a tu raczej z tego co widzę szukacie auta które nie powinno być drogie w eksploatacji.

Ja bym jeszcze tu wziął pod uwagę takie samochody jak hyundai i30 1.4 lub 1.6, Opel Astra 1.6 lub 1.4T (tu może być nawet z LPG), Mitsubishi Lancer 1.8, VW Golf V z silnikiem MPI, Kia Cee'd 1.4 lub 1.6 (to prawie to samo co Hyundai i30), Honda Civic VIII UFO 1.8 (trochę specyficzny samochód ale niektórym się podoba, prowadzi się całkiem fajnie choć czuć że jest dosyć twardo zestrojony z zawieszeniem).

Czy rodzice mają jakieś swoje typy? Może coś im się podoba bardziej mają jakieś jeszcze dodatkowe wymagania?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Maj 2021, 14:12

Rokiko napisał(a):Czy rodzice mają jakieś swoje typy? Może coś im się podoba bardziej mają jakieś jeszcze dodatkowe wymagania?

Hmm chyba nie, choć mile widziany jest nieco nowocześniejszy "look" samochodu.
Wiem, że Golf V nie trafia w gusta, a od i30 i Cee'd woleliby chyba coś nieco większych gabarytów.

Którą generację masz na myśli pisząc o Astrze? Astra J wydaje mi się takim optymalnym wyborem jeśli chodzi o nowocześniejszy wygląd i gabaryty, ale nie mam pewności czy w tym budżecie da się znaleźć odpowiedni egzemplarz. Oprócz Astry, z tych które podałeś to UFO też wydaje się ciekawą alternatywą.
Co uważacie np. o Skodzie Octavii? III w tym budżecie możliwa czy raczej patrzeć za II? Ew. coś z Peugeota, Citroena - może 407 lub C5 III?

Z tym silnikiem to chodziło jedynie o to, że dotychczas jeździli Renault z dość dynamicznym jak na tę pojemność silnikiem 1.6 110KM i nie chcieliby schodzić poniżej tego, a właściwie fajnie jakby było tych koni nieco więcej (szczególnie gdyby ostatecznie padło na coś z gazem lub do założenia gazu).
molszar7
Nowicjusz

07 Maj 2021, 19:49

stoje przed dokładnie tym samym dylematem co Ty :)
25 tyś ,pod lpg ,sedan/hatchback

octavie odrzuciłem ze względu na awaryjne silniki benzynowe
mazdy również odrzuciłem,fordy mi się nie podobają

obecnie myślę nad:
-audi a4 b6/b7 1.8t ale troche boję się tego auta ze względu że w Pl jest dość popularny przez młodzież i łatwo trafić na zajechany model ;/

- Citroen c5 III 2.0 benzyna ponoć pancerny silnik ,świetny pod LPG -obawiam się tylko że to FRANCUZ a w PL nie są to zbyt popularne auta więc może byc cięzko z częśćmi ,ze znalezieniem dobrego mechanika,
czy koszty utrzymania tego citroena nie będą zbyt duże ,i czy gabarytowo nie jest zbyt dużą krową :D

-Opel Astra J 1.4t jak tutaj będzie z dynamiką spalaniem?
haycon
Nowicjusz

07 Maj 2021, 20:05

haycon napisał(a):obawiam się tylko że to FRANCUZ a w PL nie są to zbyt popularne auta więc może byc cięzko z częśćmi

Grubo :ok:
Też bym się bał :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Maj 2021, 20:29

haycon napisał(a):-audi a4 b6/b7 1.8t ale troche boję się tego auta ze względu że w Pl jest dość popularny przez młodzież i łatwo trafić na zajechany model ;/

Tak, szczególnie A4 B7 w kombi kupuje młodzież auto za 25k, ja to w ogóle myślę że 18latek jak się zapisuje na prawko to marzy o Sharanie 1,8T :yes:
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - hybrydowy crossover
    Jak podaje najważniejszy norweski dziennik biznesowy Dagens Næringsliv cytując szefa Lexus Norway, seryjna wersja nowego subkompaktowego crossovera Lexus UX zadebiutuje już wkrótce na salonie samochodowym w Genewie. ...

07 Maj 2021, 21:43

haycon napisał(a):obawiam się tylko że to FRANCUZ a w PL nie są to zbyt popularne auta więc może byc cięzko z częśćmi ,ze znalezieniem dobrego mechanika,

Co drugie auto na ulicy francuskiej marki albo z jakimiś francuskim silnikiem, egzotyka pełną gębą, części ze stanów trzeba ściągać a jakieś mniej popularne to z japonii
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Maj 2021, 12:52

Haycon fajnie że zaproponowałeś coś innemu Forumowiczowi, ale pytaj u siebie w temacie, bo tutaj zrobi się bałagan :ok: pozostałych też proszę o odnoszenie się do pytań autora tematu, tj. Forumowicza molszar7

molszar7 napisał(a):Pomagam rodzicom w poszukiwaniach samochodu.
może to stereotypowe, ale warto szukać dla rodziców czegoś, do czego będzie się wygodniej wsiadać? Dla Focusa odpowiednikiem będzie C Max
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Maj 2021, 09:19

mike napisał(a):może to stereotypowe, ale warto szukać dla rodziców czegoś, do czego będzie się wygodniej wsiadać? Dla Focusa odpowiednikiem będzie C Max

minivany za bardzo nie trafiają w gusta

Warto się w ogóle interesować Insignią?
[link do oferty na Olx wygasł]

i czy rzeczywiście silniki benzynowe w Octavii są awaryjne?
molszar7
Nowicjusz

18 Cze 2021, 11:49

Co sądzicie? dość daleko, ale na plus instalacja LPG, choć nie wiem jak z ceną. Wersja chyba nie jest zbyt bogata?
W jakich widełkach powinienem szukać tej generacji Opla Astry i jakie silniki są do niego polecane?
molszar7
Nowicjusz