Samochód dla studenta 6-6,5k

02 Paź 2010, 20:55

nie no po opłatach, ale tak samochody stoja, zobaczcie sobie od ilu mozna juz kupic dany model. a co ten jest krecony cos??
Krzychu1989
Nowicjusz

Miejscowość: Zarzecze

02 Paź 2010, 21:06

Tak myślałem że napiszesz że na allegro po tyle stoją,a widziałeś choć kilka na żywo?Bo ja Ci już moge powiedzieć że to szroty będą a za 4500zł to Punto ale tylko I generacji,kumpel w marcu za swojego dał 4500zł (95rok,1rej.96r) i był w idealbym stanie (dużo nowych części itp.) trafiła mu sie okazja bo sam mu ją znalazłem całkiem przypadkowo i do dzisiaj ma to Punto i sobie chwali i ja to samo moge powiedzieć bo mam okazje czasami nim jeżdzić.
Ostatnio edytowany przez Barol, 02 Paź 2010, 21:06, edytowano w sumie 1 raz
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Paź 2010, 21:06

Krzychu1989 napisał(a): tak samochody stoja, zobaczcie sobie od ilu mozna juz kupic dany model

Kupić dany model można ale w moim mniemaniu kupno samochodu nie opiera się na tym by po jak najmniejszych kosztach kupić ten "dany model" ale kupić go w jak najlepszym możliwym stanie, a trafić taki stan za 1/3 ceny rynkowej takiego samochodu to trzeba się naszukać.
6 tyś to w sam raz na jakiegoś Golfa III z okolic lat 96 przykładowo 1.8 benzyna, Lanosa, albo Megankę. Z mniejszych to Punto pierwszej generacji z silnikiem 1.2 75 KM ewentualnie polo również z lat 96-97 motor 1.4 60 KM.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

02 Paź 2010, 21:14

Hmm to jak golf czy lanos to juz wole seiciento, pozatym gdzie silnik 1,8, opłaty mnie zjedza
Krzychu1989
Nowicjusz

02 Paź 2010, 21:16

A co złego w Lanosie?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Paź 2010, 21:22

To kup sobie Seicento. W czym problem? Nie będzie krzyku o opłatach.
Co do golfów to mają też motory 1.4 jak to Cię tak boli, ale nie wiem czy orientujesz się na tyle w temacie by wiedzieć, że taki motor 1.8 90 KM w Golfie spali w granicach 8-9l/100km a 1.4 poniżej 7 ciężko schodzi. Dynamiki i komfortu nie porównuję nawet. Lanosa 1.5 też nie wiem czemu odrzucasz. Bardzo dobry jak za te pieniądze samochód, ocynkowany, trwały. Zostało Punto 1.2.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto szukać taniego ubezpieczenia OC?
    Galopujące stopy procentowe, a wraz z nimi drastycznie rosnące koszty życia sprawiają, że szukamy oszczędności na wielu polach. Czy ubezpieczenie samochodu powinno być jednym z nich, czy niekoniecznie? Sprawdźmy! Czy tanie ...

02 Paź 2010, 21:47

mam 21 lati samochód na mnie bybył wiec wyobrazasz sobie opłaty od 1.8?? Golf III mi sie nie podoba i koniec, lanos kiczowaty samochód jeźdizłem
Krzychu1989
Nowicjusz

03 Paź 2010, 02:29

Chyba za bardzo uparłeś się na wyrwanie jak najmłodszego wozidła, za jak najmniej kasy. W bardzo wielu przypadkach to dość szybka droga na wyhaczenie odpicowanego trupa. Później będzie bolało.

Tzn. fajnie na takowy samochód trafić (młody i bardzo tani w stosunku do reszty danych modeli), oczywiście zadbany, ale w zdecydowanej większości przypadków kończy się to raczej rozczarowaniem, kiedy przybywa się na oględziny.

Z resztą, Punto II za 4500 zł?? Przed chwilą obadałem i wziąłeś niemal OSTATNIE ogłoszenie z tych "sprawnych" (bo niżej, to już tylko angliki albo uszkodzone) i jeśli myślisz, że uda Ci się wyrwać coś konkretnego z czym nie będzie problemów, to najdelikatniej mówiąc - jesteś w błędzie.

Więc generalnie, moim zdaniem, dozbieraj kasy albo poluzuj wymagania odnośnie roczników czy danych generacji samochodów (w stylu Punto II - nie, Punto I - tak).
Hardaway
Początkujący

Zdjęcia: 21

03 Paź 2010, 05:33

Jakbyś dołożył ok 1000zł to można sie rozglądać za dobrym Puntem II.
Barol
Awatar użytkownika

03 Paź 2010, 10:30

honda civic V generacji, peugeot 106,opel corsa B,ford mondeo MK2
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

03 Paź 2010, 15:27

W 106 często lubią padać drobiazgi więc ją bym sobie odpuścił ale Mondeo to dobra propozycja.Ewentualnie jeszcze VW Vento [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

03 Paź 2010, 20:11

Mondeo? Kolega zakładający temat napisał, że samochód ma być ekonomiczny i max. 1.4.
Co do drobnych usterek w 106 to nie jest jakiś wyjątek. Myślę, że większość samochodów z tamtych lat będzie się już borykała z jakimiś mniejszymi usterkami.
Użytkowałem 106 przez 2 lata. Z drobnostek padł mi tylko włącznik spryskiwaczy - koszt używki na allegro 20zł ;) (wymiana zajęła mi 5min).
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

03 Paź 2010, 20:13

No chyba że trafi zadbany egzemplarz to troche posłuży.
Barol
Awatar użytkownika

03 Paź 2010, 21:10

A za 6.5 tys. da się kupić zadbany egzemplarz 106 lub Saxo.
Więc zakładanie, że trafi się na minę akurat w tym przypadku jest błędnę i tylko niepotrzebnie odwodzisz człowieka od fajnego samochodu i jednej z lepszych propozycji w te cenie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

04 Paź 2010, 14:18

barol91 tak samo mogę napisać o lanosach, że coś lubi często padać, a jak się trafi dobry egzemplarz to trochę posłuży. :lol:
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1992