Samochód dla studenta

02 Paź 2019, 21:55

Witam
Przymierzam się do zmiany samochodu. Zależy mi głównie na najekonomiczniejszym rozwiazaniu. Budzet to 8 tysiecy (chcialbym sie w nim zmieścić). Dlatego drodzy forumowicze.. Liczę na fachową pomoc. Wierze ze pomożecie! :)
Robie średnio 260-300 km tygodniowo(praca) dodatkowo czekaja mnie dodatkowe 240 km w miesiacu(uczelnia) co daje łącznie... Ładny dystans. Co do wymagań odnośnie samochodu. Chcialbym żeby mało palił benzyna\diesel. Spalanie najlepiej 5l-/100 km. Chcialbym zeby byl zgrabny.. Przyjdzie mi często parkować na zatłoczonych parkingach.. Tani w serwisowaniu. Podsumowując. Prosty malo problematyczny motor. Wolny od jakiś powazniejszych bolączek. W oko wpadł mi Citroen C2 z silnikami 1.1 benzyna/ 1.4 hdi czy to dobry trop? Czy może polecacie jakieś inne fajne małe toczydło które mocno nie nadszarpie mojego portfela.
Z góry dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam.
dangen7
Nowicjusz

02 Paź 2019, 22:21

Skąd jesteś?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Paź 2019, 22:28

Mazowsze okolice Garwolina. Dlatego w gre wchodzi też województwo Lubelskie.
dangen7
Nowicjusz

02 Paź 2019, 22:51

Zerknij:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - od nowości w jednej rodzinie tylko błąd w mocy (ten silnik ma 75km).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Paź 2019, 23:07

Dziękuje za tak szybkie.. Poważne podejście do tematu z tych 3 najbardziej przekonuje mnie Corsa. Renault Clio nie podoba mi sie wizualnie. Do Forda nie mam przekonania wydaje sie byc przyduży. Rozumiem że Citroena radzisz odpuścić? Czekam na dalsze propozycje.. Opel warty rozważenia. Moje pytanie czy z tym silnikiem w cyklu mieszanym osiągne wymarzone 5l/100?
dangen7
Nowicjusz

03 Paź 2019, 09:02

dangen7 napisał(a):Rozumiem że Citroena radzisz odpuścić?

Może być trochę mało wygodny na trasy..

dangen7 napisał(a):Moje pytanie czy z tym silnikiem w cyklu mieszanym osiągne wymarzone 5l/100?

5l to bardziej w trasie,w trybie mieszanym z 6l gdzieś wyjdzie.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Lexus LS - limuzyna do dyspozycji Agnieszki Radwańskiej
    Lexus Polska, przy wsparciu Lexus Europe - podpisał umowę partnerską z Agnieszka Radwańska na rok 2013. Logo Lexus będzie widniało na tenisowym stroju Agnieszki Radwańskiej w wszystkich turniejach Wielkiego Szlema, turnieju ...

03 Paź 2019, 09:23

Hmmm.. No dobrze czyli segment A. Typu Toyota Aygo czy Pegeout 107 lepiej odpuścić? Faktycznie te samochody są tak ciasne?? Chodzi mi o przestrzeń glownie dla kierowcy mam 183cm wzrostu i 85kg wagi. Glownie jeżdżę sam.. Maksymalnie bede jeździł z dziewczyna. Zależy mi na tym zeby "maluch" byl zwrotny.. Zebym mogl sie wszedzie wcisnąć uzytkuje obecnie Scenica II 2.0 przestrzeni jest az nadto tylko czasami sa problemy z parkingiem... To auto jest zbyt duze nie narzekam bo faktycznie za kierownica sie nie męczę.. Chcialbym cos mniejszego zważywszy na to ze nie mam jeszcze rodziny. Potencjalnym malym wozidłem bede jeździł 2 lata. Po tym czasie bede chciał go podmienić na wieksza bryke.. W tym momencie chce małe zwrotne autko. Którym wszędzie wjade. Bez łamania sie na 3. Jezeli chodzi o aspekty typu moc nie jest to priorytet. Chodzi tylko i wyłącznie o aspekt ekonomiczny.
dangen7
Nowicjusz

03 Paź 2019, 15:02

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Znalazlem takie autko wydaje sie byc calkiem przyjemne. Chcialbym sie dowiedzieć cos więcej o tym modelu osób które miały okazję użytkować tego malucha jak spalanie.. Wygoda warunki jezdne koszty utrzymania.
Wciąż pozostaje otwarty na różne ciekawe propozycje. Interesuja mnie godne polecenia malo problematyczne modele.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
dangen7
Nowicjusz

03 Paź 2019, 15:25

Ja jednak myślę podobnie jak Barok i szukałabym auta z segmentu B. Takim pudełkiem w stylu Picanto bałbym się poza rogatki miasta wyjechac, już nawet nie mówię tu o wygodzie. Poza tym z tego co pisałeś to robisz miesięcznie trochę kilometrów więc nie wyobrażam sobie jeździć takim małym i niewygodnym autem. Z parkowaniem to już bez przesady, taka corsa to jest nadal niewielkie auto i do miasta nadaje się idealnie. Jeździłem seatem Ibiza po mieście i super sprawa, w każdą dziurę da się wcisnąć. W corsie, czy Clio będzie podobnie.
trainpro
Początkujący

Prawo jazdy: 24 06 1998
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 2.7 bit
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

03 Paź 2019, 15:43

Chyba musze przyznać wam racje panowie. Przesiadka ze Scenica na Picanto czy Peugeota 107 moglaby byc dla mnie ciężkim szokiem. To na jakich modelach z jakimi silnikami... Szukać Corse C akceptuje jak najbardziej.. Rozumiem ze 1.2 to odpowiedni motor do tego modelu.. Ten litr więcej na spalaniu kosztem wygody jestem wstanie zaakceptować.
dangen7
Nowicjusz

03 Paź 2019, 22:20

dangen7 napisał(a):Przesiadka ze Scenica na Picanto czy Peugeota 107 moglaby byc dla mnie ciężkim szokiem

Ciężki szok to ja miałem jak na co dzień jeżdząc Cordobą wsiadłem do Matiza który trafił do nas do domu :mrgreen:

Tak teraz na myśl przyszła mi Toyota Yaris,zwinne i ekonomiczne autko tylko z klimą ciężko coś znaleść..
Barol
Awatar użytkownika

04 Paź 2019, 11:46

Jestem zdecydowany na Corse tylko jaki silnik jest do tego modelu najlepszy? Bo rozgladalem sie po rynku i jest duzo wersji silnikowych..
dangen7
Nowicjusz

04 Paź 2019, 22:05

1.2 75km będzie ok ewentualnie 1.7DTI też 75km.
[link do oferty na Olx wygasł] - jeśli przebieg nie jest Ci straszny.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do Sprzedajemy wygasł]
Barol
Awatar użytkownika