Samochód dla studenta w okolicach 15 tys. - Golf IV, BMW E46

26 Gru 2010, 15:31

Szukam samochodu dla studenta, czyli musi być w miarę ekonomiczny i żeby wydatki na utrzymanie były możliwie najmniejsze. Oczywiście wygląd też się tam trochę liczy :) Słabo się znam na motoryzacji, ale poczytałem trochę różne strony internetowe, porozmawiałem ze znajomymi i najbardziej sensowne wydają mi się dwa samochody:
Golf IV TDI 1.9 136 km
BMW E46 2.0 136 km - tylko w moim budżecie mieszczą się raczej starsze roczniki, ja np. znalazłem 1998

Wiadomo, że wspomniana bejca jest raczej lepsza od golfa iv, ale pytanie czy w tej cenie to nie będzie jakiś totalny trup ?
A może proponowalibyście mi jeszcze coś innego?
majster_zepsuj
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

26 Gru 2010, 16:00

Do 15 kafli to polecam E36, ew. E39, E46 to będzie trup, zwłaszcza diesel.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Gru 2010, 16:08

Golf IV tdi za 15 tyś? może jeszcze z ful opcją. Sory ale nie za te pieniądze. No chyba że po jakiś poważnych przeżyciach i ze skręconym parokrotnie przebiegiem. Co do bmw to już wogóle nic nie pisze. W tych pieniądzach może w benzynie trafiłby się jakiś dobry golf IV ale nie w dislu. Ile będziesz nim robił rocznie przebiegu? Jeżeli nie dużo to może lepszym wyborem byłaby benzyna.
zenek1988
Początkujący

Miejscowość: Zendek
Prawo jazdy: 08 06 2006
Auto: seat ibiza 6l1
Silnik: 1.2 69 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

26 Gru 2010, 16:23

Mhm, no tego się obawiałem, że w takich cenach to mogą być trupy. Zmyliły mnie teksty na moto allegro w stylu 'CUD STAN' itd. ;)

Przebiegu to będę robił z 800-850 km miesięcznie. Czyli szukać wtedy jakiejś benzyny?
majster_zepsuj
Nowicjusz

26 Gru 2010, 16:37

Zacznij może od napisania jakie masz wymagania względem auta bo z tego co widzę to masz duży rozrzut z jednej strony golf a z drugiej bmw. Jeżeli szukasz jakiegoś większego auta to może warto tak jak napisał JiGsaw rozglądać się za jakąś e36 w benzynie lub ewentualnie z gazem. Za te pieniądze powinieneś trafić zadbany egzemplarz.
zenek1988
Początkujący

26 Gru 2010, 16:49

Część wymagań już napisałem, ale podam tutaj wszystkie:
- chcę mało płacić za paliwo
- utrzymanie ma być w miarę możliwości jak najtańsze - czyli żeby części, które trzeba wymieniać cyklicznie nie były zbyt drogie i żeby ew. wymiana części w sytuacji jak coś piardnie też nie była zbyt droga
- głównie będę jeździł w mieście, więc wolę coś średnich rozmiarów, czyli gdzieś 4.5 metra długości to jest dla mnie totalny maks
- jednocześnie ma być to w miarę dobrej jakości samochód, nie chciałbym jeździć jakąś totalną kichą

Wydaje mi się, że i golf i bmw spełniają te wymagania, golfa w sumie rozważałem też dlatego że jest mały, więc parkowanie w mieście będzie mniej uciążliwe.

Aha i nie wiem czy to jest istotne, ale to ma być mój pierwszy samochód, dopiero zrobiłem prawo jazdy :)
majster_zepsuj
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Icona Vulcano – 2,8 sek., 950 KM
    Szalona propozycja włoskiej manufaktury z 2013 roku, stworzona z myślą o chińskim rynku to na razie wciąż bardziej motoryzacyjna ciekawostka, niż samochód drogowy. Nic dziwnego, producent przewidział budowę zaledwie ...
    Złość i agresja - niebezpieczni kierowcy na drodze
    Agresja, wulgarne gesty, utarczki słowne czy nawet fizyczna przemoc wobec innych uczestników ruchu to objawy syndromu "wściekłego kierowcy", zwanego przez psychologów także Mad Maxem1. Złość i agresja przenosi ...

26 Gru 2010, 17:02

Do jazdy po mieście na twoim miejscu szukałbym raczej czegoś mniejszego, choć golf aż tak duży nie jest. Jednak w mieście w benzynie niestety dość dużo spali, chyba że spalanie na poziomie 8-9 litrów ci nie przeszkadza. O wiele lepsze byłoby jakieś polo bo i lepsze przy parkowaniu w mieście i mniej pali.
zenek1988
Początkujący

26 Gru 2010, 17:04

Golf 1.8 i do tego jakas dobra instalacja lpg i bedzie ok
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

26 Gru 2010, 17:43

Przy tych przebiegach to tylko benzyna, ew. z gazem. W przypadku BMW, jak ma być w benzynie to tylko e36 1.8is, bo da radę tym palić poniżej 10l po mieście. W przypadku większych silników już nie bardzo, bo mają 6 cylindrów, ale tutaj z pomocą może przyjść dobra, sekwencyjna instalacja LPG. Golf, a BMW to zupełnie inna półka, także doprecyzuj swoje wymagania.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Gru 2010, 18:15

jiGsaw napisał(a):Golf, a BMW to zupełnie inna półka, także doprecyzuj swoje wymagania.

No ja chcę mieć jak najlepszy samochód w tej cenie, ale żeby koszty paliwa i utrzymania były jak najmniejsze. Jeśli bmw się mieści w budżecie i jest lepsze to chcę bmw. Chyba że koszty utrzymania/paliwa są o wiele większe niż w przypadku golfa, to wtedy golfa.

Jednak jak ma mi palić powyżej 10 litrów to raczej odpada. Chyba, że bym znalazł jakiś z gazem sekwencyjnym, ale nie wiem czy jest to możliwe w tym budżecie.

Z BMW znalazłem takie coś: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Dobre? I czy można znaleźć ten model w podobnej cenie, ale z instalacją gazową ?
majster_zepsuj
Nowicjusz

26 Gru 2010, 18:50

Nie, to jakiś paździerz jest. Szukaj E36, a nie E46. Jak szukasz z silnikiem poniżej 2.0 to gaz nie jest Ci konieczny, bo tak dużo nie spali.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Gru 2010, 20:50

jiGsaw dobrze ci radzi albo e36 albo daj sobie spokój bo na e46 masz za mało kasy. Poszukaj jakiejś e36 z silnikiem 1.8 a spalanie nie powinno przekroczyć tych 10 l/100 km. Jeżeli to za dużo to zawsze możesz założyć instalacje gazową. Golf wcale nie spali dużo mniej. Będzie może trochę więcej jak liter różnicy w spalaniu. Mnie passat z silnikiem 1.6 pali w mieście 8-9 l a golf nie jest od niego sporo lżejszy więc i spalanie przy takim silniku nie będzie pewnie znacząco mniejsze.
zenek1988
Początkujący

26 Gru 2010, 21:01

Dobra, po przemyśleniach i waszych sugestiach doszedłem do tego, że trzeba mi jakiejś benzynki z sekwencyjnym lpg. Sekwencja jest droższa od nie-sekwencji, więc w moim budżecie to będzie raczej golf, a nie bmw.
Taki golf byłby dobry?
[link do oferty na Allegro wygasł]

Jak w ogóle poznać czy coś jest zgodne z opisem czy to "paździerz" jak to jiGsaw określił :) ? Trzeba lat śledzenia rynku, czy można się jakoś po ofercie zorientować czy ona jest uczciwa?
majster_zepsuj
Nowicjusz

26 Gru 2010, 21:12

Można się zorientować niekiedy po samym ogłoszeniu. Dla przykładu tamta E46 miała wiejski tuning, bezwypadkowa to ona nie była... a sądząc po fotelach to z 2x tyle miała najechane co podawał sprzedawca. Ja bym szukał E36 wobec tego w wersjach 323i, 325i, 328i z sekwencją. Za tą kasę dorwiesz ładne auto.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

26 Gru 2010, 21:47

majster_zepsuj napisał(a):Dobra, po przemyśleniach i waszych sugestiach doszedłem do tego, że trzeba mi jakiejś benzynki z sekwencyjnym lpg. Sekwencja jest droższa od nie-sekwencji, więc w moim budżecie to będzie raczej golf, a nie bmw.
Taki golf byłby dobry?

Jak w ogóle poznać czy coś jest zgodne z opisem czy to "paździerz" jak to jiGsaw określił :) ? Trzeba lat śledzenia rynku, czy można się jakoś po ofercie zorientować czy ona jest uczciwa?

Patrzałeś wogóle na jego zdjęcia? Lewy próg dosyć że wgnieciony to jeszcze rdzewieje to samo lewe drzwi od dołu. Lewy błotnik też jakoś dobrze nie wygląda ale to trzeba by było zobaczyć z bliska. Przednia dokładka coś odstaje ale to nie dziwne przy tak obniżonym zawieszeniu. Tylko ciekaw jestem jak wygląda spód auta.Ogólnie nie wygląda najgorzej na zdjęciach ale z rzeczywistości może być jeszcze gorzej. Jeżeli szukasz golfa to już prędzej 1.6. I szukałbym wśród normalnych a nie po takim tuningu że głowa boli.
Dla przykładu dam ci tu link do fajnego golfa(moim zdaniem):
Jedyna wada to że nie ma klimy i jest to raczej golas. A teraz porównaj sobie z tym z twojego linku i wyciągnij wnioski.
zenek1988
Początkujący