e21 napisał(a):- jak spisać i jak powinna wyglądać umowa kupna auta (kwota, podpis właściciela, marka i model, czy coś jeszcze?)
Możesz sobie umowę wydrukować z internetu i będzie okey, ja tak zrobiłem i nic się nie czepiali tylko, że ty masz łatwiej jak auto ma 1 właściciela sprzedającego bo ja miałem jeszcze współwłaściciela sprzedającego to dłużej takiej umowy szukałem, ale jak jest 1 kupujący i 1 sprzedający to masz przykładowe umowy na necie i taki druczek sobie wydrukujesz (wydrukuj najlepiej więcej niż 2 ze 3-4 optymalnie bo może wdać się błąd i druk do kosza się nadaje)
e21 napisał(a):- auto ma wyrejestrować obecny właściciel, czy to już ja muszę zrobić?
W moim przypadku ja wyrejestrowałem pierwszy a potem poszedł właściciel dowiadując się, że auto już zostało wyrejestrowane ale jeden fakt jest taki, że jak idziesz do wydziału komunikacji wyrobić nowe tablice i dowód (koszt 180,50 zł) to oddajesz stary dowód rejestracyjny i automatycznie zostaje auto wyrejestrowane (u mnie tak było). Wtedy dostajesz tzw. dowód miękki czyli tymczasowy (30 dni ważny) potem odbierasz już twardy a zanim otrzymasz ten tymczasowy i nowe tablice to na twoich oczach jest usuwany stary dowód (bynajmniej u mnie kobieta odcięła róg tego starego)
No i wiadomo jak umowa jest na powyżej 1000 zł to musisz udać się do skarbówki i coś tam wypełnić i opłacić 2% podatku
e21 napisał(a):- nalegać na przelew bankowy czy gotówkę?
To już jest kwestia ustalenia między tobą a sprzedawcą
Bynajmniej ja tak myślę ale może to powie ktoś bardziej doświadczony
Jak z OC to nie wiem dokładnie bo to zagmatwane jest ale ja mam tak, że OC właściciela byłego jest przepisane na mnie i aktualne (tylko ratę muszę zapłacić) i mam do końca roku, od nowego muszę wykupić nową umowę bo ta traci ważność.
Myślę, że coś ci pomogłem gdyż załatwiałem te sprawy dość niedawno (kilka dni temu)