Samochód dla świeżaka 5-6,5 tys

08 Cze 2016, 11:31

Nic nie wyszło z poprzednimi autami. Ale znalazłem 2 kolejne:

[link do oferty na Olx wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

Co sądzicie? Ten 2gi podejrzanie tani, a do tego diesel, niemniej sporo czytałem pozytywnych opinii m.in tu na forum o Saxo.
e21
Nowicjusz

Auto: Nie mam
0

08 Cze 2016, 15:37

Tego Swifta wrzucałem już kiedyś na forum i nic? Dziwne ale możesz obejrzeć jak najbardziej.
Saxo fakt tanie ale może mieć do regeneracji tylną belkę (koszt 700-1000zł),też możesz obejrzeć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

08 Cze 2016, 15:45

Byłem w mieście i przez przypadek wpadłem na ciekawego Matiza. Udało się, że właściciel był w pobliżu więc od razu zapytałem o auto. Więc auto ma nowy akumulator (ze stycznia br.), aktualne badanie techniczne do maja 2017 i opłacone OC ale nie pamiętam do kiedy. Autko jest w bardzo dobrym stanie i nadal jest używane (małżeństwo około 60 lat). Właściciel mówił, że gdyby nie to, że trafiła mu się okazja na kupno nowego auta to by nie sprzedawał. Minusem jest ognisko rdzy wielkości kciuka przy przednim lewym błotniku i na wysokości szyby pasażera też z lewej strony. Auto od nowości jest w rękach tego małżeństwa i było garażowane. Pytając o cenę usłyszałem około 3000zł ale stanęło na równych 3000zł. Do tego właściciel dorzuca opony zimowe wraz z felgami. Szczerze to widać było, że ma sentyment do auta i że o nie dbał. Myślę, że to kolejny pozytyw. Cena (chyba) wysoka jak na to auto ale wydaje mi się, że chyba warto. Umówiłem się na przyszły tydzień (najbliższe dni jestem poza Sączem). Umówiłem się z nim, że jeśli auto by się sprzedało do tego czasu to da mi znać. Co myślicie?

Ps. Znalazłem link do tego auta. Nie widziałem go wcześniej http://www.ogloszenia.nowy-sacz.pl/530952
e21
Nowicjusz

0

08 Cze 2016, 15:46

BarolTo faktycznie dziwne. Ale rzucę okiem.
e21
Nowicjusz

0

08 Cze 2016, 15:59

3000zł za wmiarę utrzymanego Matiza to jeszcze dobra cena.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

13 Cze 2016, 11:44

Wstępnie jestem na jutro ugadany z właścicielem wyżej opisywanego Matiza na jego kupno. Dzisiaj mamy ustalić jeszcze szczegóły i wziąć jutro jeszcze przed kupnem autko na dok.

Jeżeli wszystko będzie ok to je kupię ale chciałbym dopytać o kilka technicznych spraw:

- jak spisać i jak powinna wyglądać umowa kupna auta (kwota, podpis właściciela, marka i model, czy coś jeszcze?)

- nalegać na przelew bankowy czy gotówkę?

- co z aktualnym OC? Mam iść do ubezpieczyciela i przepisać je na siebie i dopłacić ewentualną różnicę czy może wypowiedzieć i kupić nowe?

- auto ma wyrejestrować obecny właściciel, czy to już ja muszę zrobić?
e21
Nowicjusz

0

13 Cze 2016, 14:44

e21 napisał(a):- jak spisać i jak powinna wyglądać umowa kupna auta (kwota, podpis właściciela, marka i model, czy coś jeszcze?)

Możesz sobie umowę wydrukować z internetu i będzie okey, ja tak zrobiłem i nic się nie czepiali tylko, że ty masz łatwiej jak auto ma 1 właściciela sprzedającego bo ja miałem jeszcze współwłaściciela sprzedającego to dłużej takiej umowy szukałem, ale jak jest 1 kupujący i 1 sprzedający to masz przykładowe umowy na necie i taki druczek sobie wydrukujesz (wydrukuj najlepiej więcej niż 2 ze 3-4 optymalnie bo może wdać się błąd i druk do kosza się nadaje)
e21 napisał(a):- auto ma wyrejestrować obecny właściciel, czy to już ja muszę zrobić?

W moim przypadku ja wyrejestrowałem pierwszy a potem poszedł właściciel dowiadując się, że auto już zostało wyrejestrowane ale jeden fakt jest taki, że jak idziesz do wydziału komunikacji wyrobić nowe tablice i dowód (koszt 180,50 zł) to oddajesz stary dowód rejestracyjny i automatycznie zostaje auto wyrejestrowane (u mnie tak było). Wtedy dostajesz tzw. dowód miękki czyli tymczasowy (30 dni ważny) potem odbierasz już twardy a zanim otrzymasz ten tymczasowy i nowe tablice to na twoich oczach jest usuwany stary dowód (bynajmniej u mnie kobieta odcięła róg tego starego) :ok: No i wiadomo jak umowa jest na powyżej 1000 zł to musisz udać się do skarbówki i coś tam wypełnić i opłacić 2% podatku :wink:
e21 napisał(a):- nalegać na przelew bankowy czy gotówkę?

To już jest kwestia ustalenia między tobą a sprzedawcą :wink: Bynajmniej ja tak myślę ale może to powie ktoś bardziej doświadczony 8)
Jak z OC to nie wiem dokładnie bo to zagmatwane jest ale ja mam tak, że OC właściciela byłego jest przepisane na mnie i aktualne (tylko ratę muszę zapłacić) i mam do końca roku, od nowego muszę wykupić nową umowę bo ta traci ważność.
Myślę, że coś ci pomogłem gdyż załatwiałem te sprawy dość niedawno (kilka dni temu) :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

24 Lip 2016, 21:13

Dziękuje serdecznie za wyczerpującą odpowiedź. Niestety miałem sesję na wymiennie z pracą i nawet człowiek nie zdążył odpisać. Niestety z tego Matiza nic nie wyszło ponieważ nie można było przez ponad tydzień skontaktować się ze sprzedającym :( Znalazłem 2 ciekawe oferty ale niestety obie z komisów. Co myślicie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
e21
Nowicjusz

0

25 Lip 2016, 11:05

Palio po dzwonie z przodu i za śmieszne pieniądze..
Punto nie najgorsze ale ten 1.1 będzie zamulony.
Barol
Awatar użytkownika

0

25 Lip 2016, 19:06

Po dzwonie? Naprawdę? Ja osobiście bardziej myślałem, że jednak Punto jest bite. Szczerze powiedziawszy to co do tego kombiaczka to zrezygnowałem zaraz po wrzuceniu linku. Z Punto natomiast na chwilę obecną sprawa wygląda tak, że jest rezerwacja na nie. Więc nawet nie jechałem oglądać. Jeśli do końca tygodnia się jednak zwolni to pojadę oglądnąć. Szczerze to zastanawiam się, czy jednak nie uciułać jeszcze z 2-3 tysiaczków i dopiero wrócić do poszukiwań. Potrwa to trochę ale może jednak warto.

PS. Barol chcę Ci w ogóle podziękować za to, że jesteś jednym z najaktywniejszych osób w tym wątku i masz cierpliwość do mnie :) Jeszcze raz dzięki :ok:
e21
Nowicjusz

0

27 Lip 2016, 11:14

Ja jestem wyjątkowo spokojną osoba tutaj na forum :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

0