REKLAMA
Witam serdecznie!
Będzie to mój pierwszy post na tym forum i od razu będę potrzebował pomocy Otóż, na początek coś o mnie. Za kilka dni będę mieć 22 lata i dopiero teraz będę robił prawo jazdy. Dlaczego dopiero teraz? Ponieważ dotychczas nie było mi ono w sumie potrzebne jak i wychodziłem z założenia, że po co robić prawko skoro i tak nie będę jeździł samochodem. Zakładając optymistyczny scenariusz, czyli zdane prawko chciałbym zakupić auto najpóźniej do września. Czasu sporo i jeszcze oczywiście przede mną potrzeba zdania prawka, niemniej chciałbym już rozeznać się co mógłbym kupić, na co zwracać uwagę przy danych modelach i czego się po nich spodziewać. Budżet - co prawda niewielki - to 5000 do 6500 zł. Chciałbym aby autko było bezpieczne i eleganckie, a także co ważne dla każdego początkującego kierowcy nie osuszało do ostatniego grosza portfela Chciałbym dodać iż autko będzie opłacane (OC, AC itd.) przeze mnie. Nie ma możliwości abym uzyskał jakiekolwiek zniżki ani nie mogę wziąć samochodu na współwłaściciela. Chciałbym najbardziej sedana jednakże wątpię abym coś sensownego mógł znaleźć w tej kwocie więc będzie trzeba zadowolić się hatchbackiem(zależało by mi na 5-cio drzwiowym ale wiem, że to będzie trudne do zrealizowania) Auto będzie służyć mi głównie do dojeżdżania do pracy (5-6 dni w tygodniu. Ok. 3 km od domu przez często zakorkowane miasto, a także na uczelnię mniej więcej w takiej samej odległości; oprócz tego co najmniej raz w tygodniu ok. 20 km do mojej drugiej połówki )
Póki co wypatrzyłem takie modele:
-Fiat Punto II
-Seat Ibiza II
-Renault Clio II
-Skoda Fabia I (ale to raczej nie ten budżet)
-Ford Focus I (raczej tak samo jak ten powyżej)
Moim faworytem z wyżej wymienionych byłby Punto i Focus. Jedynie czego bym nie chciał to samochodów marki BMW, ponieważ nie lubię ich stylistyki. Liczę na podpowiedzi i wskazówki i oczywiście inne propozycje