Samochód dla świeżaka 5-6,5 tys

09 Mar 2015, 14:09

Witam serdecznie! :)
Będzie to mój pierwszy post na tym forum i od razu będę potrzebował pomocy :oops: Otóż, na początek coś o mnie. Za kilka dni będę mieć 22 lata i dopiero teraz będę robił prawo jazdy. Dlaczego dopiero teraz? Ponieważ dotychczas nie było mi ono w sumie potrzebne jak i wychodziłem z założenia, że po co robić prawko skoro i tak nie będę jeździł samochodem. Zakładając optymistyczny scenariusz, czyli zdane prawko :D chciałbym zakupić auto najpóźniej do września. Czasu sporo i jeszcze oczywiście przede mną potrzeba zdania prawka, niemniej chciałbym już rozeznać się co mógłbym kupić, na co zwracać uwagę przy danych modelach i czego się po nich spodziewać. Budżet - co prawda niewielki - to 5000 do 6500 zł. Chciałbym aby autko było bezpieczne i eleganckie, a także co ważne dla każdego początkującego kierowcy nie osuszało do ostatniego grosza portfela :roll: Chciałbym dodać iż autko będzie opłacane (OC, AC itd.) przeze mnie. Nie ma możliwości abym uzyskał jakiekolwiek zniżki ani nie mogę wziąć samochodu na współwłaściciela. Chciałbym najbardziej sedana jednakże wątpię abym coś sensownego mógł znaleźć w tej kwocie więc będzie trzeba zadowolić się hatchbackiem(zależało by mi na 5-cio drzwiowym ale wiem, że to będzie trudne do zrealizowania) :) Auto będzie służyć mi głównie do dojeżdżania do pracy (5-6 dni w tygodniu. Ok. 3 km od domu przez często zakorkowane miasto, a także na uczelnię mniej więcej w takiej samej odległości; oprócz tego co najmniej raz w tygodniu ok. 20 km do mojej drugiej połówki :D )

Póki co wypatrzyłem takie modele:
-Fiat Punto II
-Seat Ibiza II
-Renault Clio II
-Skoda Fabia I (ale to raczej nie ten budżet)
-Ford Focus I (raczej tak samo jak ten powyżej)

Moim faworytem z wyżej wymienionych byłby Punto i Focus. Jedynie czego bym nie chciał to samochodów marki BMW, ponieważ nie lubię ich stylistyki. Liczę na podpowiedzi i wskazówki i oczywiście inne propozycje :roll:
e21
Nowicjusz

Auto: Nie mam
1

09 Mar 2015, 14:54

Szukaj Punto II 1.2 lub Clio II.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
0

09 Mar 2015, 21:57

Fabie byś upolował spokojnie. A co powiesz na Fiata Albea lub Renault Thalia?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
0

10 Mar 2015, 18:08

Zaciekawiła mnie ta Albea :) Jakie są jej plusy i minusy? A co myślicie o Saabie 9-3 I? Nie ukrywam, że chciałbym kiedyś wejść w posiadanie 9-3 II więc 9-3 I byłby świetny na przetarcie, tylko czy w moim budżecie jest szansa na kupno tego auta czy jednak to będzie 100% złom?
e21
Nowicjusz

0

10 Mar 2015, 18:11

W tym budżecie to raczej Saab 900, 9-3 I to w zasadzie lifting 900, jeśli się nie mylę oba auta są na płycie podłogowej Opla Vectry.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
0

10 Mar 2015, 20:51

Z w/w tylko Focus nie ten budżet. :ok: Może Megane?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
1

10 Mar 2015, 21:54

Plusem Albei będzie napewno to że bez problemu da się znaleść egzemplarz z 1ręki z małym oryginalnym przebiegiem. Największym plusem jest jednak prostota konstrukcji i łatwy dostęp do tanich części zamiennych. W polskich warunkach najczęściej naprawiać trzeba elementy zawieszenia oraz dla bezpieczeństwa za wczasu wymienić pasek rozrządu gdyż rzadko który "dożywa" do zakładanego przez konstruktora przebiegu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

1

10 Mar 2015, 22:07

Dzięki Barol za podrzucenie tego pomysłu z Albeą i informację odnośnie tego autka :) A co możecie powiedzieć dobrego jak i złego o Megane i oczywiście o Punto? Szczerze to nie sądziłem, że tą Renówkę byłoby można dostać w tym budżecie. :P
e21
Nowicjusz

0

10 Mar 2015, 22:11

Za tą kase spokojnie dostaniesz Megane I poliftowe.
Punto też warte zainteresowania,tani w utrzymaniu mieszczuch.
Barol
Awatar użytkownika

1

10 Mar 2015, 22:21

Na chwilę obecną postaram sobie znaleźć jak najwięcej informacji o Megane, Albei i Punto. Jak na razie to te 3 byłyby moimi faworytami. :ok: Zobaczymy czy ktoś jeszcze podrzuci jakieś ciekawe pomysły :mrgreen:
e21
Nowicjusz

0

11 Mar 2015, 14:03

Znajomy podrzucił mi pomysł z Laguną I. Znalazłem takie ogłoszenie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jednak nie wiem czy to nie jest za duży silnik jak dla mnie bo samo autko wygląda bardziej niż zachęcająco.
e21
Nowicjusz

0

11 Mar 2015, 15:13

bardzo ładna, obejrzyj.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

11 Mar 2015, 21:36

No i już chyba sprzedana bo link nie działa.
Barol
Awatar użytkownika

0

05 Maj 2015, 14:55

Sporo mi czasu zeszło i dopiero teraz zapisałem się na prawko ale nadal zastanawiam się nad konkretnym modelem. Niedaleko mojego domu są 2 ciekawe autka.
1) Nissan Micra z 1999r z silnikiem 1.0 gaz za 3999zł; 3 drzwiowy, nie widać żadnych ognisk rdzy ani wgnieceń; przebiegu nie podano
2) Kia Carens (chyba z 2000r) przebieg ok 160tys silnik chyba 1.6 tyle że to dość duże auto w porównaniu do tego pkt 1; za 6900 zł, ale wcześniej właściciel chciał za nią 7900zł.
Zastanawiam się czy nie warto by nawet teraz, póki nie mam prawka kupić tej Micry i powoli w nią inwestować. Czy jednak na poważnie brać się za kupno po zdaniu prawka? Co myślicie :?:

Ps. CIekawy jest jeszcze ten Punciak w moim mieście:
e21
Nowicjusz

0

05 Maj 2015, 15:02

e21 napisał(a):Czy jednak na poważnie brać się za kupno po zdaniu prawka? Co myślicie
:yes: :yes:
Zanim zdasz to Ci się jeszcze 2000 razy zmieni
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM