Samochód długo zapala, problem z temperaturą

21 Lis 2022, 11:14

Witam jeżdżę fordem Focusem MK1 2004r,diesel 1.8. Otóż z nastaniem przymrozków samochód znaczenie dłużej zaczął zapalać silnik, w dodatku wskazówka temperatury tylko nieznacznie ustawia się po prawej stronie,w mojej ocenie nie pokazuje nawet 45 stopni. Około 2 miesięcy temu wymieniany był termostat i alternator oczywiście na nowe części. Z tego co pamiętam to rok temu zimą ta wskazówka pokazywała mniej więcej 90 stopni. Świece były wymieniane dwa lata temu,a akumulator 2,5. Pomiary akumulatora są poprawne. Nie wiem jak sparawa ma się na dłuższych dystansach ponieważ pokonuje nim dziennie zaledwie kilka kilometrów,auto służy głównie na dojazd do pracy. Jak panowie myślicie co to może być? I od czego najlepiej zacząć?
moxia
Nowicjusz

21 Lis 2022, 11:39

moxia napisał(a):Otóż z nastaniem przymrozków samochód znaczenie dłużej zaczął zapalać silnik
Jazda na krótkich odcinkach to zimową porą niedoładowany akumulator i mniejsza jego moc rozruchowa. Spróbuj go podładować przez noc i zobacz czy rano lepiej zakręci i szybciej zapali. Jeżeli tak to winny będzie akumulator.

moxia napisał(a):wskazówka temperatury tylko nieznacznie ustawia się po prawej stronie,w mojej ocenie nie pokazuje nawet 45 stopni
Hm... chodzi Ci że podczas jazdy silnik nie rozgrzewa się do wyższych temperatur niż te 45 stopni? Jaki dystans pokonujesz jednorazowo?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lis 2022, 11:53

Jeśli dobrze pamiętam rok temu ta wskazówka temperatury dość szybko pokazywała mniej więcej 90 stopni,teraz po przejechaniu około 25 może nawet 30 kilometrów wciąż nie, tak jak napisałem wyżej nie jest to w mojej ocenie nawet 45 stopni, poza tym dość długo zapala,wczoraj rano np było to już nawet kilka sekund
moxia
Nowicjusz

21 Lis 2022, 12:22

moxia napisał(a):teraz po przejechaniu około 25 może nawet 30 kilometrów wciąż nie, tak jak napisałem wyżej nie jest to w mojej ocenie nawet 45 stopni
Ewidentnie jest jakiś problem z układem chłodzenia. Sprawdź czy jak przejedziesz kilka 5-8 km to czy górny przewód/wąż idący do chłodnicy jest letni czy zimny? Jeżeli będzie letni to znaczy że termostat nie domyka się.
moxia napisał(a):Około 2 miesięcy temu wymieniany był termostat
Był jakiś problem z układem chłodzenie że został on wymieniony? Czasem nowy termostat może nie działać prawidłowo szczególnie jak kupuje się jakiś słabszy zamiennik.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lis 2022, 13:30

Dziś będę miał okazję sprawdzić ten przewód o którym wspomniałeś to później dam znać. Jeśli chodzi o termostat to kolega który robił przy moim samochodzie stwierdził że należy go wymienić, wrócę do rozmowy z nim na ten temat później i napiszę więcej szczegółów. Dzięki
moxia
Nowicjusz

21 Lis 2022, 13:38

Warto też sprawdzić co pokazuje czujnik temperatury cieczy, skoro ciężko zapala to może przekazuje nierealne wskazania i wtedy mieszanka nie jest odpowiednia ;)

Albo to dwa osobne problemy (aku, świece, paliwo).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co nam grozi za używanie telefonu podczas jazdy?
    Polscy policjanci karali w zeszłym roku blisko 250 osób dziennie za korzystanie z telefonu podczas jazdy! Używanie smartfonu, gdy prowadzimy samochód, może doprowadzić do wielu niebezpiecznych sytuacji na drodze. ...

21 Lis 2022, 14:06

Jeśli samochód stoi na parkingu powiedzmy dłużej niż dobę to rozruch długo trwa, męczy kilka sekund. Wyciągnę akumulator i go naładuję i wtedy zobaczę jaki efekt. Muszę się też co jest przyczyną że ta temperatura nie chce wyżej skoczyć, może to być wina faktycznie termostatu, później napiszę więcej szczegółów
moxia
Nowicjusz

21 Lis 2022, 14:18

moxia napisał(a):Otóż z nastaniem przymrozków samochód znaczenie dłużej zaczął zapalać silnik

Świece wszystkie ci grzeją i pobierają tyle samo prądu?
moxia napisał(a): w dodatku wskazówka temperatury tylko nieznacznie ustawia się po prawej stronie,w mojej ocenie nie pokazuje nawet 45 stopni.

Jak się nie mylę masz tam coś takiego, jak podgrzewacz płynu. Są tam świece żarowe chyba 2 szt. Są od tego też dwa bezpieczniki i dwa przekaźniki. Sprawdź, czy ten podgrzewacz działa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000