Samochód do 10 000zł

04 Cze 2014, 15:12

Witajcie!
Mam problem, otóż chce kupić swój pierwszy samochód, tak do 10 000zł (+ - 2000zł). Nie mam sprecyzowanej marki, ale na razie chyba bym przystał przy Nissanie Almerze np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Najbardziej interesuje mnie Mazowsze, ale im bliżej Warszawy tym lepiej! Jeżeli chodzi o użytkowanie samochodu, to różnie. I miasto i trasa wchodzi w grę, ale jednak nie będzie to codzienna jazda (raczej w weekendy, czasem w tygodniu). Nie mam w sumie wielkich wymagań co do samochodu. Hatchback w wersji 5cio drzwiowej. Najlepiej gdyby był w jakimś ciemnym kolorze (czarny, granatowy itp.), elektryczne szyby z przodu jak i z tyłu, klimatyzacja (mile widziany climatronic). Najważniejsze chyba jest to, by spalanie było stosunkowo niskie. Wydaje mi się, że lepszym wyborem będzie benzyna, Szkoda mi pieniędzy na utrzymanie samochód, który pali 10l/100km:) Części niech też będą tanie! No i taki ostateczny detal, z którym w sumie mógłbym żyć - radio. Niech fabryczne radio, po wyjęciu nie niszczy wyglądu wnętrza samochodu. Jeżeli miałoby bardzo zniszczyć wygląd, to niech chociaż ma odtwarzacz CD!

Bardzo dziękuję za pomoc w wyborze mojego nowego Ferrari!
Ostatnio edytowany przez mrgruszqa, 04 Cze 2014, 15:38, edytowano w sumie 1 raz
mrgruszqa
Nowicjusz

Auto: Nie mam

04 Cze 2014, 15:29

mrgruszqa napisał(a):(czarny, granatowy itp.)

Dlaczego akurat kolor ma być granatowy lub czarny, ja mam kolor perłowy granat w polo i nagrzewa się on w lato strasznie na szczęście trzymany jest w garażu ale jak np. w lato pojedzie się do supermarketu czy postawię go pod blokiem na parkingu to trzeba szukać mi miejsca w cieniu a nie zawsze takie jest akurat dostępne i wtedy jak wsiadam po paru godzinach do auta to mam w nim normalnie saunę aż mnie licho na to bierze nie lepiej jakiś jasny kolor który nie będzie aż tak ściągał słońca wiem że auto ciemne wygląda super ale jest niepraktyczny kolor bo się nagrzewa. Ale przejdźmy już do samochodów polecam ci jak to ma być hatchback to może fiat punto II po fejsie albo właśnie tą almerę n16 tylko nie wiem do końca jak stoją koszty części ale myślę że da się je zaakceptować.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Cze 2014, 15:36

Zdecydowałem się na ciemniejsze kolory, gdyż moim zdaniem są ładniejsze. Ewentualni srebrny. Kolory typu niebieski, zielony, czerwony itp odpadają. Po prostu nie podobają mi się samochody z takim lakierem. Chyba że mówimy o Ferrari albo Lambo, no ale to troszkę inna półka cenowa :D
mrgruszqa
Nowicjusz

04 Cze 2014, 15:45

Akurat czerwone lambo lub ferrari wyglądają pięknie, ew. kolory dla tych dwóch aut dla milionerów to pomarańczowy i mi się jeszcze podoba żółty ale ich ceny są 100 razy wyższe niestety niż twój budżet ale pomażyć o nich zawsze można a nóż widelec się wygra 6 w totku i kupi się takie auto czego życzę każdemu z całego serca wygrywajcie jak najwięcej. A co powiesz kolego o oplu astrze G za tą cenę kupisz go w niezłym stanie i każdy silnik benzynowy jest w nim godny polecenia nie licząc 1,6 16V bo lubi brać olej litrami ale tak to inne silniki lubią LPG i nawet mało palą i w ciemnym kolorze nieźle wyglądają.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Cze 2014, 16:09

Opel z zewnątrz bardzo mi się podoba, ale jednak środek, przynajmniej w tym przedziale cenowym jest tragiczny. Zdaje sobie sprawę, że 10 000zł to nie jest dużo jak na samochód, dlatego też wezmę go pod uwagę!
mrgruszqa
Nowicjusz

04 Cze 2014, 16:21

golf 4 passat
seat leon, toledo, cordoba
opel astra 2
honda civic
Adamautko
Początkujący

Zdjęcia: 24
Prawo jazdy: 29 08 2011
Przebieg/rok: 10tys. km

04 Cze 2014, 16:40

Adamautko napisał(a):golf 4 passat
seat leon, toledo,

golf 4 toledo i leon tak ale passat raczej nie bo to nie hatchback tylko sedan/limuzyna lub kombi do tych 3 idealny silnik to 1,8 t lub ew. 1,6 8V 102 KM ale bardziej jestem za 1,8t 180 KM lub 150 KM ale w Leonie i chyba toledo go nie ma niestety jest tylko 180 KM
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Cze 2014, 16:42

Passat faktycznie odpada. Zastanawiałem się właśnie na Seatami, tylko nikt z moich kręgów nie potrafi mi nic powiedzieć na tematy tych samochodów, gdyż nikt nigdy nie miał z nimi styczności.
mrgruszqa
Nowicjusz

04 Cze 2014, 16:48

Seta lenon jest całkiem ok tylko 10 tys może być trochę mało .
A co powiesz na clio 2 w tej kwocie można wyrwać bogato wyposażony model i ładnie utrzymany np
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kamil1201202
Początkujący

Auto: Alfa Romeo
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2002

04 Cze 2014, 16:57

seat to prawie to samo co vw wspólne silniki i płyty podłogowe
za 10 k warto właśnie szukac cos z silnikiem tdi. tzn są stare ale jeszcze nie naszpikowane aż tak dodatkowym osprzętem ja polecam 90 konny silnik 1.9tdi prosta jednostka wytrzymała
dość tania w utrzymaniu w dodtku zna ją każdy mechanik; )
Adamautko
Początkujący

04 Cze 2014, 17:00

Znajdzie się za 10000 toledo ale coś np. takiego
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] może i to nie igła ale jeździć się da
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] trochę słaby i do takiego wypada założyć gaz
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Cze 2014, 17:04

Up te 1 ogłoszenie to masakra , silnik wymyty i w ogóle salon do tego komis co dla mnie w ogóle go dyskwalifikuje .
kamil1201202
Początkujący

Auto: Alfa Romeo
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2002

04 Cze 2014, 17:07

kamil1201202 napisał(a):Up te 1 ogłoszenie to masakra , silnik wymyty i w ogóle salon do tego komis co dla mnie w ogóle go dyskwalifikuje .

No dlatego mówię że to nie jest igła ale myślę że da się nim jeździć ale jak co to lepiej już tego muła 1,6 i założyć LPG to będzie taniej ale ciężko się nim wyprzedza ale za to jest tani w naprawach i prawie bezawaryjny i ma wspólne części silnikowe z vw i skodą więc nie jest tak trudno o nie.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Cze 2014, 17:08

Clio zawsze mi się podobało, ale tylko słyszałem o nim złe opinie. Albo części drogie, albo awaryjne. Dziś patrzyłem sobie na Clianki z silnikami 1.6 żeby to chociaż lepiej ruszało, w sumie znalazłem klika ciekawych ofert. A te Seaty odpadają. To nie hatchbacki :P
---
Faktycznie, sprawdziłem ogłoszenia, bez dwóch zdań odpadają. Mnie interesują tylko sprzedawcy indywidualni.

A co sądzicie o Fordzie Focusie Mk1 1.6?
mrgruszqa
Nowicjusz

04 Cze 2014, 17:11

1.6 102 bardzo dobry silnik pod względem wytrzymałości i tani w eksploatacji:)
w tym drugim toledo to chyba w photohopie foty obrabiane bo takie dziwne; ) ciekawe dlaczego:p
Adamautko
Początkujący