28 Sie 2015, 20:17
A więc tak, oglądałem obydwa samochody i takie są moje odczucia:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Auto od dealera, rzeczywiście zostawione w rozliczeniu, stoi podobno 2 miesiące. Nie zauważyłem żadnych źle spasowanych części bądź chamsko polakierowanego elementu, aczkolwiek w kilku miejscach na tylnych nadkolach zaczyna się zbierać niewielka ilość rdzy, ale to nie jest wielki problem.
Wszystkie światła, klimatyzacje przełączniki chodzą jak należy.
W jeździe próbnej zawieszenie jest ok, gaz/przyspieszenia też, ale za to samochód jest niemal bez hamulców, wszystkie tarcze i klocki do wymiany plus przewód z płynu hamulcowego. Właściciel zaoferował, że zostanie to wymienione na jego koszt, czyli dla mnie cena zostaje 8400zł.
Boje się tylko, że jeśli hamulce są w tak złym stanie to co jeszcze może wyskoczyć.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ten samochód jest za to od prywatnego właściciela, ale zajmuje się on sprowadzaniem aut z niemiec, miał kilka sztuk u siebie na placu.
Tutaj to samo, żadnych widocznych uchybień na karoserii nie widać, wydaje mi się, że lakier jest w lepszym stanie niż w pierwszym modelu, tutaj nie ma problemu z rdzą, tylko w jednym miejscu minimalnie. W środku wygląda na zadbane, wszystko działa, ale klimatyzacja jest do nabicia, słychać, że działa, ale nie ma co schłodzić powietrza. W jeździe nie wyczułem żadnych problemów, abs działał dobrze, samochód sprawnie hamował. Nie ukrywam, że bardziej zainteresował mnie ten model.
Właściciel pokazał mi podobno oficjalny dokument poświadczający o przebiegu z z lipca 2014, miał przejechane 176 000, teraz ma 193 000. Samochód jest za to do opłaty recyklingowej, ale właściciel obniży cene do 7200zł, więc koszt wychodzi na taki sam. Jedynie co to musiałbym pojechać do stacji diagnostycznej aby się upewnić, że wszystko jest ok z amortyzatorami, hamulcami i zawieszeniem.
Ktoś z was wcześniej wspominał, że błotnik ma inny odcień od reszty. Sprawdziłem to i nie umiałem tego odróżnić w świetle dziennym wyglądało to normalnie. Spasowanie elementów też wyglądało dobrze.
Jak myślicie, jest to ok cena czy za niska/wysoka?
Trochę się rozpisałem, ale chciałem dość dobrze opisać moje oględziny. Proszę o doradzenie.