Samochód do 20 tysięcy plus minus

31 Sie 2015, 19:40

Witam, szukam auta do 20 tysięcy, mogę w razie potrzeby dopłacić tysiąc lub dwa ale wiadomo, tańszymi cenami nie pogardzę.
Mam pewnie dziwne wymagania bo chcę mieć samochód z pazurem ale spalania też nie chcę zbyt dużego, najlepiej średnia poniżej 9l/100 km, chociaż takiego trudno znaleźć :)
Samochód najlepiej rocznikowo od 2002r w górę. Paliwo, obojętnie, skrzynia biegów manual. Mój przebieg roczny nie jest zbyt duży, jestem z Krakowa więc w miarę możliwości oszczędzam samochód i jeżdzę komunikacją miejską ale w wakacje dużo zwiedzam zagranicy i w efekcie parę ładnych kilometrów się zrobi.

Upatrzylem dwa typy samochodów czyli Mazda 3 I oraz Peugeot 407 136km Diesel, jestem zwłaszcza za tym drugim samochodem gdyż wydaje mi się dobrą opcją (przedewszystkim ze spalaniem) chociaż aż takiego pazurka w osiągach chyba nie ma :)

Także proszę o doradzenie, ocenienie podanych wyżej propozycji oraz oczywiście podanie swoich bo po to założyłem temat. Jak coś to nie bijcie za małą wiedzę samochodową i też jak podałem zbyt mało informacji to proszę o zwrócenie uwagi :) Zdaję się na Was i czekam na propo.
aqq93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 11 2013
Auto: Nie mam

31 Sie 2015, 19:48

Diesel w mieście to więcej szkody niż pożytku.
Ode mnie Honda Civic VII 1.6 / Toyota Corolla E12 1.6 / Mazda 3 1.6 jeszcze możesz zobaczyć Peugeota 307 1.6.
Kieł
Stały forumowicz

31 Sie 2015, 19:58

Dzięki za propozycje, chciałbym się jeszcze dowiedzieć dlaczego twoim zdaniem jest więcej szkód niż pożytku, posiadam małą wiedzę samochodową i mógłbym się doedukować :)

A co do peugeota 407 to są też oczywiście benzyniaki które mogę wziąć pod uwagę
aqq93
Nowicjusz

31 Sie 2015, 20:11

Diesel na krótkich odcinkach dużo pali,więcej podzespołów do wymiany co generuje koszta (dwumasa,wtryski,turbo potrzebuje ochłodzenia po jeździe o czym większość ludzi zapomina i od razu wyłącza silnik) np.
Diesel jest dobry jak ktoś dużo jeździ,leje cały bak i jeździ.

407 - ma problemy z elektroniką.
Kieł
Stały forumowicz

31 Sie 2015, 20:33

Szybko przeklniesz 407 w Krk :wink: słaby zawias (wielowahacz drogi w remoncie) , wszędzie haczysz przodem, czasami nawet na śpiących policjantach :mrgreen:
Ode mnie Citroen C5 (nie bój się pneumatyki - jest trwalsza niż zwykły zawias), z aut z pazurem Lex IS, Mondeo mk3 2.5 V6 (dobry do LPG), Astra/Vectra 2.0t, Focus mk2 przed liftem
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Wrz 2015, 00:37

Co do tego Forda Focusa mk2, mógłby mi przypaść do gustu, zwłaszcza tez z silnikiem 2.0 145km jakieś opine o nim? A ten ST to napewno marzenie ale pewnie za duże spalanie jest jak to sportowa wersja, chyba, że się mylę?

I jakieś inne propozycje, żebym miał jeszcze z czego wybierać :D
aqq93
Nowicjusz

01 Wrz 2015, 08:55

aqq93 napisał(a):Co do tego Forda Focusa mk2, mógłby mi przypaść do gustu, zwłaszcza tez z silnikiem 2.0 145km jakieś opine o nim?

Według mnie to optymalny silnik do tego auta. Miałem go w służbowym Mondeo mk4 i radził sobie trochę średnio (tzn. nic się z nim nie działo, tyle, że auto było trochę mułowate), ale w dużo lżejszym Focusie będzie na pewno o wiele lepiej. Ładnie brzmi, padają w nim incydentalnie cewki zapłonowe (tak wyczytałem na forum Focusa, u mnie było wszystko ok), niektórzy go gazują, ale nie jest to zalecane. Ogólnie bardzo przyjemny silnik, sam w chwilach złości na swoją Hondę myślę o jej zamianie na takiego Focusa :wink:
Jeden minus - sporo pali, w mieście będzie to spokojnie 11 l./100km (w Mondku wyświetlacz pokazywał mi często 12 l., ale tankowałem z taką częstotliwością, że mam wrażenie, iż było to dużo więcej :D ).
ST to już będzie smoczysko, no i w Krakowie będzie ciut za twardo na tych Waszych dziurach :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

02 Wrz 2015, 23:22

Odświeżam, czekam jeszcze na inne propozycje :) powtórzę kryteria, w miarę szybki samochód i z dobrym spalaniem jak na niezłe osiągi, benzyna z ew. lpg, skrzynia manual.

@Up może palił tyle bo jechałeś na automatycznej skrzyni :D mi się wydaje że focus 2.0 będzie palił mniej od takiego peugeota 407 2.0 lub innych samochodow o podobnej liczmie KM w silniku :?:
aqq93
Nowicjusz

03 Wrz 2015, 07:40

W Mondku miałem na szczęście manuala ;) też mi się wydaje, że Focus 2.0 będzie palił mniej niż 407 2.0- ten drugi jest cięższy. Jeśli ważne jest dla Ciebie spalanie przy dobrej dynamice poszukaj wymienionej wcześniej Hondy Civic VII 1.6 albo większej benzyny z LPG - najlepiej BMW E46 z rzędową szóstką ;)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna