Samochód do 10-11 tys. do miasta

11 Sie 2015, 15:10

Witam. Jako, że jestem nowy na forum to pragnę się przywitać ;)

Przejdźmy jednak do konkretów. Aktualnie jeżdżę Matizem. Auto służy jako środek transportu do pracy i do jazdy po mieście, raz na jakiś czas jakiś dalszy wyjazd, nowy samochód będzie spełniał te same zadania.

Tak jak w temacie, kwota to ok. 10-11 tysięcy. Od samochodu wymagam:
- benzyna, może gaz, nie wiem
- silnik 1.4 lub wyżej (ale nie za wysoko)
- rocznik i przebieg - tu nie jestem pewien, nie mam dużego pojęcia o samochodach więc nie za bardzo wiem czy jest wielka różnica między 2002 a 2005, tutaj proszę o pomoc
- preferuje hatchback, ale fajnym sedanem nie pogardzę
- wspomaganie kierownicy i klimatyzacja
- nie drogie w utrzymaniu

Jak widać, nie mam jakiś wygórowanych wymagań. Przejrzałem kilka tematów i aukcji więc mam kilka propozycji:

- Seat Ibiza po liftingu, przed liftem jest okropny z wyglądu
- Opel astra
- Fiat Grande Punto
- Mazda 3
- Audi A3
- Ford Focus

Nie potrzebuje miliona KM, ogromnej prędkości maksymalnej, ważne żeby dało się sprawnie wyprzedzić jeśli będzie taka potrzeba.

Samochód mam zamiar kupić w Wrześniu/Październiku.

Jeśli potrzeba jeszcze jakiś informacji to dajcie znać.
Thrasher
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 04 2012
Auto: Deawoo Matiz

11 Sie 2015, 15:31

Thrasher napisał(a):- Seat Ibiza po liftingu, przed liftem jest okropny z wyglądu
- Opel astra
- Fiat Grande Punto
- Mazda 3
- Audi A3
- Ford Focus

Ibiza to segment B, więc dość małe auto w środku. Astra najlepiej z 1.8 16V_LPG, na Fiata GP za mały budżet, tak samo na Mazdę. A3 z 1.8+LPG. DO Focusa gaz nie jest polecany, ale benzyniak 1.6 jest dość oszczędny.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

11 Sie 2015, 16:53

Ta Ibiza i tak będzie większa niż Matiz. Nie potrzebuje wiele przestrzeni, będzie to samochód tylko dla mnie + ewentualnie jakaś osoba, pasują mi nawet modele 3 drzwiowe.

Podobno silnik 1.6 16v w astrze nie jest polecany, tak?
Thrasher
Nowicjusz

11 Sie 2015, 18:08

1.6 16V lubi olej, lepszy 1.6 8V, ale ma takie sobie osiągi. Ibiza do miasta ok, ale w trasie średnio się sprawdzi. I nie ma tam jakiś ekonomicznych silników z akceptowalnymi osiągami (chyba, że 1.9 TDI).
Ossy
Forumowicz VIP

11 Sie 2015, 20:39

Rozumiem. Sprawdziłem kilka aukcji i teoretycznie taniej wyjdzie mnie Ibiza. Nie ukrywam, że auto mi się bardzo podoba. Nie wiem tylko jak to wygląda z sprawie awaryjności i kosztów utrzymania. Dodatkowo, jest duża różnica w tym samochodzie między 1.4 a 1.6 benzyna?

Tutaj podaje przykładową aukcje:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Jeśli są inne samochody które polecacie i mogę na nich wyjść lepiej to proszę o propozycje.
Thrasher
Nowicjusz

11 Sie 2015, 21:07

Jak nie potrzebujesz dużo miejsca w aucie to polecam Toyotę Yaris. 1.0 spali w mieście 6l i jest szybsza od Ibizy 1.4. 1.3 w Toyocie to dynamiczny silnik i pali niewiele więcej od 1.0.
Ossy
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować samochód do wiosny?
    Dokładne umycie samochodu po zimie to nie tylko kwestia estetyki – można w ten sposób ochronić samochód przed postępowaniem korozji. Oprócz tego regularne mycie auta, zwłaszcza szyb, lusterek i ...

11 Sie 2015, 22:33

[link do oferty na Allegro wygasł]

A ten ? :sly:
Jgorekk
Nowicjusz

Auto: Nie mam

11 Sie 2015, 22:39

Astra III też mi się podoba, w hatchbacku i sedanie jest ładna. Jedynie nie wziąłbym kombi. Ten konkretny się nie nadaje, to jest diesel, którego ja nie będę miał jak spożytkować.

Wiem, że męczę tą Ibize, ale znalazłem taką ofertę ze swojego miasta, ale też diesel, tylko dla zobrazowania:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co sądzicie?
Thrasher
Nowicjusz

12 Sie 2015, 06:13

Jeżeli masz 11000 to moim zdaniem warto szukać auta za 9000 aby mieć na pakiet startowy. Ja wiem ze we wszystkich ogłoszeniach stan b.dobry, no ale cóż. Taka mała rada :)
ps omijaj handlarzy, a jeżeli już byś u handlarza kupił auto to nie daj się oszukać że na takich blachac jakie ta ibiza z linku powyżej ma możesz smiało wracać do domu. To są podrabiane tablice, prawdziwe mają naklejki i nie są z plastiku :) np:
Zdjęcie
sucre22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 10 2012
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: ---

12 Sie 2015, 09:35

1.3 JTD nie jest zbytnio udane. Ma pare bolączek.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Sie 2015, 10:45

Thrasher napisał(a):Sprawdziłem kilka aukcji i teoretycznie taniej wyjdzie mnie Ibiza. Nie ukrywam, że auto mi się bardzo podoba. Nie wiem tylko jak to wygląda z sprawie awaryjności i kosztów utrzymania. Dodatkowo, jest duża różnica w tym samochodzie między 1.4 a 1.6 benzyna?

Według mnie masz słabiutki budżet na dobrą Ibizę. To auto zadziwiająco dobrze trzyma ceny na rynku wtórnym, w kwocie do 10-11 tys. zł będą albo zaniedbane egzemplarze albo odpicowane trupy sprowadzone z Zachodu. Rok temu sprzedałem swoją Ibizę z 2006 roku za ponad 15 tys. zł. Auto jest bezawaryjne, o ile kupisz zadbany egzemplarz (czyli nie dotyczy to tych do 10 tys. zł), koszty utrzymania śmiesznie niskie (o ile nie kupisz zajechanego sztrucla, w którym po zakupie do wymiany będzie wszystko), pomijając spalanie benzyniaków (1.4 pali jak 1.6 w autach japońskich). Tu ładna przedliftowa Ibiza sprowadzona z Niemiec (rzuć okiem na cenę...):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

12 Sie 2015, 12:13

Do tych 11 tysięcy jestem w stanie dołożyć jeszcze tysiąc, czyli będę miał wg was 10 tysięcy na samochód. W takim razie skoro nie Ibiza, to co polecacie? Da radę kupić za tą cenę Astre 3 w dobrym stanie?
Thrasher
Nowicjusz

12 Sie 2015, 12:14

Astra 3 to min 15k.
Koniu
Forumowicz VIP

12 Sie 2015, 12:19

Rozumiem, czyli muszę szukać czegoś nieco starszego/gorszego z podobnego rocznika. Jak by sprawa wyglądała z Astrą 2 lub focusem?
Thrasher
Nowicjusz

12 Sie 2015, 12:26

Astra 2 i Focus Mk1 jak najbardziej w tym budżecie. Lepszy wybór od Ibizy bo to auta segment wyżej. Chyba że nie wyjeżdżasz z miasta to Ibiza też się nada.
Koniu
Forumowicz VIP