Samochód do 10 tys. czy naprawa starego?

07 Lis 2018, 13:28

Witam,

Panowie potrzebuje wasz pomocy w podjęciu decyzji:
lepiej kupić nowych samochód do 10tys (cena auta + pakiet startowy) czy zainwestować w naprawę obecnego samochodu.

Dodatkowo chciałbym zaznaczyć że za 2-3 lata planujemy z żoną zakupić nowy samochód. Więc powyższy samochód będzie tylko i wyłącznie samochodem przejściowym.

Na dzień dzisiejszy jestem posiadaczem Fiata Punto II 1.2 16V 99r. w którym do zrobienia ma:
- zawieszenie przód (bez amortyzatorów)
- do wymiany progi
- rozwiązanie problemu z falowaniem obrotów na biegu jałowym (problem powstał po wymienię alternatora)
- wspomaganie kierownicy ( wspomaganie ciężko chodzi nawet na CITY).

Do tej pory zrobione zostało:
- wymienione sprzęgło oraz pasek rozrządu wraz z osprzętem
- hamulce przód i tył
- zawieszenie tył i amortyzatory przód
- alternator

Samochód jest/będzie dość mocno eksploatowany: 60km dziennie plus jakiś wypad na weekend poza miasto. Co rocznie daje koło 15-20k km.
Bardzo bym was prosił o radę czy jest sens pakować się w szukanie nowego samochodu czy lepiej zostać przy starym.
bantosik
Obserwowany

07 Lis 2018, 13:35

bantosik napisał(a):dość mocno eksploatowany: 60km dziennie plus jakiś wypad na weekend poza miasto.
Przecież to zaledwie spacer :wink:
Jeżeli nic się w nim notorycznie nie psuje to ja bym przy nim został
zawias ok 500 zł
progi ok 1000zł

Podstawowe i najdroższe rzeczy eksploatacyjne masz zrobione więc nie ma za bardzo czego się obawiać jeżeli silnik jest w dobrej kondycji.
Dołożysz ok 2 tysie i jezdzisz dalej. Kupisz tego za 10 też dołożysz 2 i to na start a jeszcze jest ryzyko że na minę wskoczysz jak to często bywa na polskim rynku.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Lis 2018, 16:52

No właśnie tego się obawiam że kupie samochód i zaraz będę musiał pakować dodatkową kasę w niego. A z drugiej strony szkoda mi już wkładać kolejne pieniądze w Fiata.

Jeśli chodzi o pracę silnika to mam tylko problem z falowaniem obrotów, ale to też pójdzie do naprawy.
bantosik
Obserwowany

22 Lis 2018, 15:34

To zależy, ja ogólnie mając takie Punto i takie problemy bym się go pozbył i kupił coś lepszego, tym bardziej że kasę masz. Nie jest to ekonomiczny wybór, także zależy od Ciebie. Ja miałem podobnie z Golfem 3, mogłem remontować głowicę i jeździć dalej, stwierdziłem że kupię coś lepszego bo po 4 latach zwyczajnie miałem go dość :naughty:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Cyfrowe lusterko wsteczne - Lexus LS
    Piąta generacja Lexusa LS wyposażona jest w wiele elektronicznych udogodnień, takich jak pakiet bezpieczeństwa czynnego z funkcjami automatycznego prowadzenia czy 24-calowy, kolorowy wyświetlacz HUD. Łatwą do przeoczenia, ...