Samochód do 10 tyś zł po stracie poprzedniego.

27 Lut 2017, 01:36

Witam.

Temat jak setki tutaj, bo w końcu wiele osób szuka samochodu do 10 tys. Czym mój się wyróżnia ? Pewnie niczym.
Poprzednie auto jakie miałem była to Mazda 3 która była pechowa, była ze mną od końca marca zeszłego roku, gdzie praktycznie byłem co miesiąc u mechanika zostawiając po 500zł. W listopadzie pech skumulował się i dostałem strzał w dupę i tak Mazda za marne pieniądze sprzedana a mój fundusz ogranicza się wiec do 10 tys zł.

Czego szukam ? Szczerze nie wiem już sam po poprzednim zakupie. Jestem młodą osobą bo 25lat. Chciałbym żeby samochód był młodzieżowy ale jednak ważniejsza kwestia tani w eksploatacji i mało awaryjny. Typów swoich nie mam , może marzy mi się Seat Leon 1 1.8 T ale to chyba nie realne .

Pochodzę z Piechowic, okolice Jeleniej Góry. Może ktoś z was zauważy w obrębie jakieś +50 ewentualnie nawet do +100km jakieś ciekawe auto bo ja obecnie nic nie widzę.

Podobają mi się samochody z różnych klas np:
-Seat Leon 1
-Seat Toledo
-Audi A3
-Passat B5
-Peugeot 307
-BMW E46 ( ale to nie na moją kieszeń chyba jeżeli chodzi o eksploatacje)

Ostatnie najważniejsze wiec gdzie się poruszam samochodem, wiec od pon do pt to jakieś 12km w jedna stronę do pracy. Na weekendy minimum 40km w jedna stronę.

Podsumowując sam nie wiem już chyba czego chce, bo chciałbym z jednej strony młodzieżowego auta z drugiej taniego w eksploatacji i mało awaryjnego. Na odległości pokonywane jestem pewnie zdany na benzynę, wiec tak minimum ten silnik 1.6 żeby coś tam dało się wyprzedzić a nie że będę się zastanawiał czy wyprzedzę traktor, czy auto się zbierze. Tyle w temacie :)
Gadom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 09 2010
Auto: Golf III
Silnik: 1.9TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

27 Lut 2017, 10:21

Toledo i passat koło młodzieżowego samochodu nawet nie stały...
Polecam 307, wygodny i bezawaryjny jak na francuza.
Gadom napisał(a):-BMW E46 ( ale to nie na moją kieszeń chyba jeżeli chodzi o eksploatacje)

Obecnie eksploatacja nie powinna być droższa niż np 307 czy a3.
Kumpel na dniach będzie miał na sprzedaż 307 1.6 z przebiegiem 120 tys. km, jak wystawi ogłoszenie i będziesz zainteresowany to mogę podesłać link.
Zerknij na to e46, gdzieś obiło mi się o uszy na forum, że to na prawdę dobry egzemplarz pomijając to, że błotniki były malowane:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

27 Lut 2017, 11:22

Kirin a Ty znowu wciskasz historie o tanich częściach? Taki sam koszt serwisu jak A3? Ładnie lecisz z tematem... Rozumiem, że jak masz BMW to musisz je chwalić?

Klocki: 200 zł - 230 zł (ATE, bo Ty znajdziesz jakieś za 60 zł pewnie...)
Tarcza: 160 zł - 180 zł
Amorek przód: 160 zł - 311 zł
Chłodnica: 180 zł - 320 zł
Pompa wody: 90 zł - 110 zł

Jak widać niektóre części mają zbliżoną cenę, ale taki amortyzator JEDEN jest sporo droższy... Znalazłbym więcej, ale tyle wystarczy by mieć jakiś rzetelny pogląd. I nie wyjeżdżaj znowu z chłodnicą za 150 zł, bo za tyle to dobrej do Golfa nie kupisz... Pozdrawiam.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

27 Lut 2017, 13:45

Panowie spokojnie :)

kirin88 co do Peugeota 307 będę zainteresowany chyba ze coś znajdę wcześniej.
Toledo i Passat może nie młodzieżowe ale no ale tez mi się jakoś podobają. Przede wszystkim liczy się niezawodne auto.
Co do tego BMW no to raz jednak koszta eksploatacji, dwa komis gdzie jestem zrażony bo popełniłem ten błąd z Mazda 3.
Gadom
Nowicjusz

27 Lut 2017, 14:37

Jeśli patrzysz na Toledo i Passata pod kątem "niezawodne auto" to przestań. Auto jak każde inne, prędzej czy później się popsuje.
galakty
Forumowicz VIP

27 Lut 2017, 14:40

Nie patrze, tu bardziej chodzi że jakoś tez mi sie tam podobają. Nie wiem jak z ich niezawodnością bo gdybym miał pojecie nie prosił bym tutaj o pomoc i porade :)
Gadom
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda silniki K20 / K24
    Cztery cylindry w układzie rzędowym. Pojemność: 2 do 2,4 litra. Zalety: relatywnie duża moc. Wyprodukowane przez Hondę motory K20 / K24 zasłynęły dzięki systemowi zmiennych faz rozrządu VTEC i do tej pory mają zwolenników ...

27 Lut 2017, 15:12

Gadom napisał(a):Przede wszystkim liczy się niezawodne auto.

Przede wszystkim musisz być świadomy tego, że co najmniej 15-letnie auto nie będzie jak nowe.
I jeszcze jedno - 307ki psuły się już przeokrutnie na gwarancji rujnując marce opinię, więc zastanów się w jakiej formie mogą być teraz.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

27 Lut 2017, 15:28

Toledo jeszcze mogę zrozumieć,ma fajną budę ale takiego passata już nie - co młodzież widzi w takim "Januszowym" aucie:D
Może Honda Accord VI
Toyota Avensis
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] dorzucić jakieś ładną skórzaną tapicerkę
Corolla E11 1.6
Mazda Xedos 2.0 V6
Rover 75 2.0 V6
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

27 Lut 2017, 15:42

Zdaję sobie sprawę że 15letnie auto nie będzie nie zawodne . Zmierzam do tego że nie chce sytuacji jak z pechową Mazda 3 gdzie co miesiąc byłem u mechanika i od końcówki marca do listopada włożyłem 3tys w nią a na koniec kolizja drogowa i szkoda calkowita. Wiec chodzi mi o samochód gdzie naprawy zazwyczaj wynikające z uzywania samochodu jak w każdym aucie.

Jeżeli chodzi o 307ki to zainteresowałem się tym autem bo tu z Francuzów często polecane więc jak to z tym autem jest.

Wiem że Passat to takie auto uważane że jeszcze w tdi i byłbym panem całej wsi :D Ale jakoś wyglądowo nawet mi sie podoba ale tylko w kombi bo sedan nieeee :D

Powiem że Honda ciekawie wygląda, gdybym dzwonił o co przedewszystkim pytać ?
Gadom
Nowicjusz

27 Lut 2017, 16:22

galakty napisał(a):Kirin a Ty znowu wciskasz historie o tanich częściach? Taki sam koszt serwisu jak A3? Ładnie lecisz z tematem... Rozumiem, że jak masz BMW to musisz je chwalić?

Galakty szczerze to nawet nie wiem co Ci odpisać...
W zagadnieniach BMW siedzę od lat. Kupuję, sprzedaję, remontuję, odpicowuję, naprawiam...Nie ma tygodnia żeby jakieś bmw mi przez ręce nie przeleciało.
A Ty mnie już, któryś raz atakujesz bezsensownymi, niczym nie popartymi przykładami negując moją wiedzę PRAKTYCZNĄ nie wygooglowaną.
Tak jak z tymi chłodnicami w wątku:
sedan-hatchback-do-10-tys-zl-vt99432.htm#p640347
Gdzie uświadomiłem Ci na prostych przykładach, że się mylisz. Ja te chłodnice kupowałem i wymieniałem nie raz... ;)

Nie chce mi się już punkt po punkcie udawaniać, że podane przez Ciebie przykłady cen poszczególnych części są wręcz śmieszne i idiotyczne...
Odniosę się tylko do klocków hamulcowych...
Klocki do e46 powiadasz 230zl...Zapewne za tyle kupisz, za 500 też się znajdą jak by się uprzeć.
Ale lepiej kupić klocki firmy zimmerman, które zawsze polecam po wytrzymują więcej niż boscha i trw i nie piszczą. Można je kupić od 80zł za komplet przód bądź tył. Z resztą TRW też można kupić za ok 100zł komplet ale nie polecam bo są dużo mniej żywotne. Z reszt a boscha też kupi się w podobnej cenie :mrgreen:
Jak już się rozpisałem to poruszę temat amortyzatorów. 310 zł jeden ? A ja Ci powiadam, że DOBRE i żywotne amortyzatory kupuje się za ok 240zł komplet. Marka KAYABA, wiem, wielokrotnie testowałem.

Wyznaję prostą zasadę. Wypowiadam się tylko na temat samochodów, które dobrze znam.
Myślę, że gdyby każdy tak postępował jakość tego forum była by o wiele wyższa. Tobie galakty też tak radzę a gdy nie możesz pohamować swoich ,,ambicji" znajdź sobie może jakieś inne ciekawe zajęcie by dalej się nie kompromitować swoja wygooglowaną wiedzą motoryzacyjną.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

27 Lut 2017, 16:31

To po prostu mi podaj sklep, gdzie dostaniesz ten komplet Kayab na przód za 240 zł... Tylko nie od znajomego ze sklepu gdzie masz zniżkę, ale normalny sklep gdzie każda osoba sobie kupi. Bo tam gdzie ja patrzę, nie ma szans na dostanie jednego amortyzatora KYB za 120 zł do E46...
galakty
Forumowicz VIP

27 Lut 2017, 18:36

Panowie potrzebuje opinii o tym aucie co sadzicie :

Gadom
Nowicjusz

28 Lut 2017, 13:26

Troszkę mały przebieg jak na samochód z 2004 roku.
daras88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 1970
Auto: BMW

28 Lut 2017, 13:47

Silnik jest niegazowalny w normalnych pieniądzach (FSI)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

28 Lut 2017, 15:24

A jak wygląda spalanie ? I czy warto i tak go obejrzeć.
Gadom
Nowicjusz