REKLAMA
Witam
Forum przeglądam już od jakiegoś czasu ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować bo im więcej czytam różnych tematów tym mniej wiem. Poszukuję samochodu do ok. 11 tys. zł. Myślę, że najlepiej aby był to jakiś hatchback ale ładnym sedanem też nie pogardzę. Samochód głównie będzie wykorzystywany do dojazdów do pracy, jakieś 20km w jedną stronę - 10km w mieście i 10km poza miastem ale w terenie zabudowanym. Chciałbym żeby samochód był w miarę możliwości jak najmniej awaryjny i niedużo palił (6-7l w mieście). Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że 12-letnie auto będzie co jakiś czas potrzebować pewnego wkładu finansowego ale nie chciałbym żeby naprawy były bardzo kosztowne. Jak dotąd moim faworytem jest seat ibiza III, tylko nie mam pojęcia z jakim silnikiem najlepiej kupić ten samochód. Wiem, że dużo osób poleca silnik 1.9 TDI ale nie jestem pewien czy 40km dziennie to nie jest za mało na diesla? Widziałem sporo ogłoszeń seata z silnikiem benzynowym 1.4 75KM ale obawiam się, że będzie on za słaby. Brat posiada opla astre g 1.8 125KM i jeździ się nim całkiem fajnie więc chciałbym znaleźć auto o podobnej albo niedużo mniejszej mocy. Czy seat ibiza 1.4 75KM będzie dużo słabszy od opla astry 1.8 125KM? Myślałem też o Peugeot 307 ale słyszałem, że wersja z początku produkcji może mieć problemy z modułem BSI, a wymiana na nowy pewnie sporo kosztuje?
Proszę oceńcie tą ibize: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Wiem,że kosztuje prawie 12k. ale myślę, że gdyby się opłacało ją kupić to pewnie bym dołożył albo udałoby się coś utargować. Jakie inne samochody możecie mi zaproponować? Pozdrawiam.