Samochód do 12000zł

04 Sie 2016, 22:36

Czyli szpachlowane,malowane lub wymieniane elementy typu:drzwi,maska itp. nie skreślają auta?Jeżeli była to np. stłuczka i sprzedawca poinformuje mnie że było coś robione np. zderzak,drzwi i wygląda to na dobrą robotę to śmiało mogę kupić takie auto?W tej kasie BMW e46 sedan dostanę a coupe?Podsumowując auta które spełnią moje wymagania to:
BMW e46,Ford Mondeo mk3,Honda Accord VI coupe ,coś jeszcze dodać?
Igorr
Początkujący

Auto: Nie mam

04 Sie 2016, 23:42

Jeśli będziesz mierzyć lakier miernikiem nie bój się wartości rzędu 200-300 mikronów, bo tak naprawdę jest to drugi lakier tudzież dobrze zeszlifowany szpachel. Unikaj wyższych wartości, ponieważ więcej jest szpachli niż blachy i będą same problemy.
Nie bój się naprawianych/wymienianych elementów karoserii bo po prostu stluczki sie zdarzają. Zwracaj uwage na szpary między elementami nadwozia - muszą być równe.
Z QP będzie problem. To kwestia 15k.
Do listy dodał bym Galanta. Unikaj 2.4 GDI
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Sie 2016, 00:14

Okej,dzięki za informację.Zapomniałem napisać o Galancie,oczywiście on również jest na liście.Accord coupe nawet ten 2.0 za 12k lepiej nie ryzykować?Jeżeli odpuścić to co w zamian tego polecisz?
Igorr
Początkujący

05 Sie 2016, 10:46

Chodziło mi o e46 qp :wink: Accorda z tym nadwoziem znajdziesz.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Sie 2016, 15:09

Za 12k BMW e46 nie będzie to golas?
Igorr
Początkujący

05 Sie 2016, 16:25

Jeżeli ciężko będzie znaleźć niezajechane e46 to co szukać jako pierwsze w zamian?
Igorr
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe 4x4 Lexusa - RX, NX, UX
    Japoński producent samochodów klasy premium, który wraz z wprowadzeniem w 1989 roku flagowego Lexusa LS podbił segment aut reprezentacyjnych limuzyn, w niespełna dekadę później de facto stworzył kategorię ...

05 Sie 2016, 18:34

Igorr napisał(a):Za 12k BMW e46 nie będzie to golas?
początek produkcji spokojnie kupisz. Nie popadajmy w paranoję, najstarsze egzemplarze mają 18 lat.
Igorr napisał(a):Jeżeli ciężko będzie znaleźć niezajechane e46 to co szukać jako pierwsze w zamian
wymienione powyżej
Niestety polski rynek samochodów używanych ma to do siebie, że ciężko kupić jakiekolwiek auto używane w bdb stanie, zwłaszcza w Twoim budżecie. Oglądaj po prostu powyższe auta i kup to, które będzie w najlepszym stanie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Sie 2016, 18:51

Jeszcze zapytam odnośnie Seata Toledo 2,3 v5.Trochę poczytałem,co prawda mało bo dużo ludzi nie ma tej wersji,ale kusi mnie to auto i jeżeli znajdę taki egzemplarz to brać pod uwagę?Pisałeś coś o drogim rozrządzie.Co masz na myśli mówiąc drogo?Ile to wyniesie około u mechanika?Które z tych aut o których pisaliśmy będzie najlepiej zabezpieczone odnośnie korozji i w którym aucie będzie najlepszy komfort jazdy,wyciszenie itp.?
Igorr
Początkujący

05 Sie 2016, 19:35

Cały zestaw rozrządu łańcuch,pompa,napinacze itd. do 2.3 v5 to kwota do ok. 1tys. zł plus robocizna.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi

05 Sie 2016, 19:48

Igorr napisał(a):eszcze zapytam odnośnie Seata Toledo 2,3 v5.Trochę poczytałem,co prawda mało bo dużo ludzi nie ma tej wersji,ale kusi mnie to auto i jeżeli znajdę taki egzemplarz to brać pod uwagę?
zasadniczo każde zadbane auto jest godne uwagi
Igorr napisał(a):Pisałeś coś o drogim rozrządzie.Co masz na myśli mówiąc drogo?
tu jest taka sprawa, że masz (teoretycznie) wieczny łańcuch, którego nie musisz wymieniać co x km czy lat. Tutaj wymiana jest wtedy, gdy napęd ten zacznie hałasować (zwykle ok 300k km). Lepszy zestaw kosztuje ok 600-700zł, jednak wymiana wyjdzie dość drogo, ponieważ w tym silniku jest do niego kiepski dostęp. Cała operacja to ok 1k, co mało nie jest
Igorr napisał(a):Które z tych aut o których pisaliśmy będzie najlepiej zabezpieczone odnośnie korozji
dylemat niczym co było pierwsze - jajko czy kura :mrgreen:
Mondeo jest pod tym względem najsłabsze, mam tutaj na myśli początek produkcji, na który pozwala nam budżet. O japończykach mówi się, że gdyby połączyć francuskie budy z właśnie JP bebechami to powstałyby najlepsze auta ever. W Hondzie czy Galancie na pewno też pojawi się ruda, ale na pewno nie w takiej skali jak to ma miejsce u Mazdy 6. Musisz poczytać o tym poczytać, bo nie chcę wprowadzać Cię w błąd.
Igorr napisał(a):w którym aucie będzie najlepszy komfort jazdy,wyciszenie itp.?
tutaj niestety musisz wybrać się w teren, ponieważ miałem styczność jedynie z Toledo ( nie v5 tylko 1.6) i Mondeo 1.8
mike
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sie 2016, 11:57

Takie ogłoszenia mniej więcej myślisz że są okej?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .Lampy z polifta to jest ciekawe bo wersja przed lift.Ale na plus że nie jest to handlarz i widać że w miarę zadbany.Szkoda że automat.Kobieta jeździła więc też nie wiadomo jak to było.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .Tutaj tuning.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .Brak opcji bezwypadkowej.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .Sprowadzony rok temu.Ciekawe czy ktoś jeździł,czy robili bo może po większej stłuczce.Również brak opcji bezwypadkowej.

Zapytam odnośnie tej opcji bezwypadkowej.Patrzeć na to czy jest zaznaczona czy nie?Jeżeli nie to nie brać takich ogłoszeń pod uwagę?Odnośnie przebiegu.Nie patrzę na to,ale jak widzę auto z 2000 roku i przebieg poniżej 200000km to jakoś nie wierzę w to.Nie wiem czy patrzeć też na takie auta czy nie zwracać na to uwagi i kierować się tylko stanem mechanicznym?
Igorr
Początkujący

06 Sie 2016, 13:10

1. Lampy polift, bo coś było z przodem. Zastanawiają mnie również tylne lampy (na klapie bagażnika), bo jedna jest zmatowiała, a druga normalna.
2. Tak doiwestowany w tej cenie? Lepiej odpuścić, poza tym to wg mnie handlarz
3. Po co napisał o dpf, skoro to benzyna? :shock: z dwumasą chyba poleciał, bo benzyniaki o tej mocy zwykle mają to ustrojstwo. Lewe drzwi obstawiam malowane, trochę tani.
4. Już na pierwszym foto widać, że robiony. Później jest tylko gorzej

Z tym bezwypadkowym to jest różnie. Handlarze z komisów uważają, że skoro nikt w nim nie zginął to jest bezwypadek :mrgreen: stłuczka (nawet większa), z której wszyscy wyszli w miarę bez szwanku to nie żaden wypadek... :roll:
Ja bym podszedł do sprawy całościowo - jeśli ktoś (sprzedający) ma wywalone na zdjęcia i treść ogloszenia to nie ma nadziei aby przywiązywał jakąkolwiek wagę do odchaczania czegoś tam w ogłoszeniu. Jeśli natomiast opis i zdjęcia są ładne i szczegółowe i nie ma zaznaczonej tej opcji to coś tu śmierdzi.

Oczywiście przebieg nie ma żadnego znaczenia. Po pierwsze i tak jest pewnie cofnięty, a po drugie długotrwałe stanie (mały przebieg w 15 letnim aucie) też mu nie służy.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sie 2016, 13:13

Igorr napisał(a):http://otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-sp ... yuF0B.html .Lampy z polifta to jest ciekawe bo wersja przed lift.Ale na plus że nie jest to handlarz i widać że w miarę zadbany.Szkoda że automat.Kobieta jeździła więc też nie wiadomo jak to było.

to nie lampy z polifta tylko zamienniki i to marne skoro tak wyblakły. Lampy tylne z polifta miały biały pasek przez środek, a przednie inny kształt. Wniosek, że bity był z przodu i z tyłu

Hyundai za tani - w tej cenie początek produkcji, a nie poliftowe
Mercedes to jakiś wieloodcieniowy ulep
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Sie 2016, 16:34

Mam pytanie.Dealer to to samo co komis czy coś lepszego/gorszego?Czy również nie warto patrzeć na te auta tak jak na te z komisu?
Mam kilka ogłoszeń do oceny:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .Od dealera,świeżo sprowadzony i do rejestracji.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .Tutaj dość ciekawy.Rok w kraju,ciekawe dlaczego tak szybko sprzedaje.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .Tańszy niż zakłada mój budżet.Zostało by dość dużo kasy żeby go fajnie dopracować.Wymieniłbym fotele bo nie ukrywam wnętrze mi się nie podoba.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .W tej wersji ford mi się bardziej podoba.Szkoda że z tyłu nie ma elektrycznych szyb.Czy z tego rocznika do 12000zł mogę szukać?Nie wiem czy to światło tak pada,że wydaje się być różnych odcieni z lewej strony.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .Wnętrze w Accordzie niezbyt mi się podoba,wolałbym w skórze,ale ciężko dostać taki egzemplarz.Ładny,ale brak opcji bezwypadkowej.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .Dealer.Po tych powodziach w Niemczech to nie wiem czy warto ryzykować.
[link do oferty na Allegro wygasł] .Lewe drzwi inny odcień chyba.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .Chyba ulep jakiś.Lampy tył nieoryginalne.Nie wiem czy w tych modelach kierownica po takim przebiegu tak szybko się zużywa.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .Z niemiec od handlarza chyba.
[link do oferty na Allegro wygasł] .Do porobienia.Tylko kolo srebrny.Nie wiem czy jak będę tyle robił co napisał to wyjdzie w kilku odcieniach bo chyba ciężko dobrać lakier do takiego koloru?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .Dealer.Czy Leon 1.8t do 12000zł to nie będzie złom?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] .Wydaje się ładny.Tylko zdjęcia byle jak porobione.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Igorr
Początkujący

06 Sie 2016, 16:37

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Igorr
Początkujący