Samochód do 12000zł

13 Sie 2016, 17:51

Igorr napisał(a):Też brałem pod uwagę,ale również ciężko znaleźć zadbany egzemplarz z fajnym silnikiem
myślisz, że z Paseratti będzie łatwiej? :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Sie 2016, 21:11

Tego nie wiem,ale myślę że na pewno w lepszym stanie lakierniczym i blacharskim,bo Peugeot jak nie poobijany dobrze,to odcieniowy.A co powiesz o MG ZT 2.5 v6?
Igorr
Początkujący

Auto: Nie mam

13 Sie 2016, 21:36

Tutaj to wgl będzie Meksyk ze znalezieniem auta :/ mało tego, a śmiem wątpić, że wszystkie auta to jeżdżące ideały. Na pewno trafi się coś po przekładce, a tutaj nigdy nic nie wiadomo jak ktoś to zrobił
mike
Moderator
Awatar użytkownika

14 Sie 2016, 11:19

Ale wybór okej?Silnik przy tej budzie nie będzie mułem?Jeżeli chodzi o przekładkę to co sugerujesz dokładnie?Źle spasowane elementy,czy ogólne problemy w eksploatowaniu auta?Da się to jakoś wykryć czy było przełożenie?Jeżeli dozbierałbym do 15000zł to Saab 9-3 II 1.8t/2.0t 150km spokojnie dostanę w tej kasie,czy budżet tak na styk?
Igorr
Początkujący

14 Sie 2016, 12:42

Igorr napisał(a):Jeżeli chodzi o przekładkę to co sugerujesz dokładnie?Źle spasowane elementy,czy ogólne problemy w eksploatowaniu auta?Da się to jakoś wykryć czy było przełożenie?

Chodzi o to,że można trafić na angola po przekładce gdzie nie masz pewności czy dobrze to ktoś złożył.Przekładkę można wykryć,ale jak to ktoś dobrze zrobił to może być ciężko.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi

14 Sie 2016, 13:09

Igorr napisał(a):Ale wybór okej?Silnik przy tej budzie nie będzie mułem?
nie, ale z tego co pamiętam, jest to silnik z serii K, a więc trzeba zwrócić uwagę na uszczelkę pod głowicą
Igorr napisał(a):eżeli chodzi o przekładkę to co sugerujesz dokładnie?Źle spasowane elementy,czy ogólne problemy w eksploatowaniu auta?
tutaj przyda się spostrzegawczość. Auta po przekładce zazwyczaj mają zamki w drzwiach pasażera (chodzi mi tutaj o miejsce na kluczyk), oraz regulowany fotel pasażera. Aby Ci to wytłumaczyć, posłużę się przykładem najczęściej przekładanego auta, czyli LR Freelander I gen.
Ten zapewne nie miał przekładki [link do oferty na Allegro wygasł] foto 2 i 10, licząc od lewej, tutaj natomiast coś było kombinowane [link do oferty na Allegro wygasł] przyjrzyj się klamkom.
Kolejną oznaką, że coś było robione to nieoryginalne spawy na grodzi komory silnika z kabiną. Czy będzie to przeszkadzać w eksploatacji auta? To trudne pytanie, porównywalne z tym, czy auto na LPG jest mniej trwałe.
Jeśli ktoś to zrobił dobrze (szczególnie jeśli chodzi o elektrykę) to nie ma się co bać.
Igorr napisał(a):Jeżeli dozbierałbym do 15000zł to Saab 9-3 II 1.8t/2.0t 150km spokojnie dostanę w tej kasie,czy budżet tak na styk
wg mnie raczej na styk, jednak tutaj niech wypowie się dzida, ponieważ jego znajomy szukał takiego auta. W końcu kupił, ale nie znam szczegółów :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

14 Sie 2016, 13:27

Igorr napisał(a):Jeżeli dozbierałbym do 15000zł to Saab 9-3 II 1.8t/2.0t 150km spokojnie dostanę w tej kasie,czy budżet tak na styk?

1,8t jeszcze dostaniesz ale gorzej z 2,0t. Najtańsze oczywiście 1,8/122KM i diesle Opla
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

14 Sie 2016, 15:57

W Saabie 1.8t chyba wystarczy do tej budy?Fajnie to jedzie z tym silnikiem?Wolnossący 1.8/122km chyba będzie trzeba mocno kręcić na obrotach i delikatny muł przy tej budzie.Co do skrzyń automatycznych,mógłby się ktoś wypowiedzieć?Czy 4 biegowy automat w takiej Hondzie Accord VI coupe sprawdza się,czy brakuję 5 biegu?
Igorr
Początkujący

14 Sie 2016, 17:07

Trochę poczytałem w internecie o tych skrzyniach 4 biegowych i jednak odpuszczę automat 4 biegowy.Piszą że brakuje 5 biegu no i dynamika auta nie ta sama,poza tym z tego co przeczytałem i wiem Honda lubi wysokie obroty a to nie idzie w parze z taką skrzynią.
Igorr
Początkujący

14 Sie 2016, 17:23

Zauważyłem, że przywiązujesz dużą uwagę do wnętrza - Saab pod tym względem bardzo Cię rozczaruje (kiepskie spasowanie, niska jakość plastików). Nie lepiej dozbierać do E46 R6?
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

14 Sie 2016, 17:58

Dobrze zauważyłeś.Samochód ma mi się podobać z zewnątrz i wewnątrz.Co do Saaba to czytałem o tym spasowaniu plastików.Naprawdę one tak skrzypią i są z nimi takie problemy?Co do BMW jeżeli się trafi te 320i do 12000zł lub trochę więcej to kupię,jeżeli nie to szkoda.Może uda się do połowy września dozbierać do tych 15000zł wtedy już chyba nie będzie takiego problemu z zakupem BMW.Zostanie tylko problem nie ceny a znalezienia niezajeżdżonego egzemplarza.
Igorr
Początkujący

14 Sie 2016, 18:28

Sam byłem kiedyś zauroczony tym autem, ale zauroczenie przeszło mi po obejrzeniu jednego egzemplarza od klubowicza - skórzana tapicerka wydaje dziwne dźwięki, przyciski na maksa poprzecierane, a na dziurach brzęczało to bardziej niż mój Civic. No i wyjątkowo twarde zawieszenie, nie na polskie drogi. E46 to według mnie inna liga.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

14 Sie 2016, 21:46

Igorr napisał(a):Trochę poczytałem w internecie o tych skrzyniach 4 biegowych i jednak odpuszczę automat 4 biegowy.Piszą że brakuje 5 biegu no i dynamika auta nie ta sama,poza tym z tego co przeczytałem i wiem Honda lubi wysokie obroty a to nie idzie w parze z taką skrzynią
czytanie w internecie to jedno, jednak musisz się tym przejechać, bo może Ci to akurat pasuje. Ja tak miałem kilka razy, np wobec właśnie automatu czy też aut typu "tapczan".
Jeżeli nie jeździsz codziennie po autostradzie to zasadniczo nie ma problemu, bo do tych 120km/h jest przyjemnie w takim aucie z biegowym auto (choć tutaj wypowiadam się na podstawie przejażdżki Gran Voyagerem z dieslem, należącym do kumpla)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

14 Sie 2016, 22:14

Chyba nie będę miał okazji pojeździć takim autem i porównać,bo po auto wybiorę się poza moje województwo bo u mnie nie ma kompletnie nic ciekawego i mogę nie mieć możliwości ustawienia się tak żeby porównać kilka aut jednego dnia,jakby tak wyszło to fajnie by było.Do 12k te MG ZT 2.5 dostanę,czy to trochę ryzykowny budżet przy tym aucie?Myślałem również trochę o Audi a6 c5 tylko nie wiem jaki tutaj silnik,czy coś z turbo np. 1.8 czy celować przy tej budzie trochę wyżej np. 2.5?Również nie wiem czy coś dostanę w dobrym stanie,i fajnym wyposażeniu?Co jeszcze zaproponujecie z aut które mogą mnie zainteresować?
Igorr
Początkujący

14 Sie 2016, 22:42

mogę powiedzieć, że dziś saab kolegi odmówił po raz 3ci posłuszeństwa i go wpychaliśmy na podwórek - po EGR i alternatorze przyszedł czas najprawdopodobniej na rozrusznik, bo nie pali (silnik 1,9TiD)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010