Samochód do 12000zł

02 Sie 2016, 15:25

Witam.W następnym miesiącu będę kupował samochód.Budżet jaki mam to 12000zł.Jest to kwota na sam samochód.Województwa w jakich poszukuję auta to Podlaskie i Mazowieckie.Samochodem będę jeździł na treningi i do szkoły około 6 razy w tygodniu.Trasa w jedną stronę to 25km.Jest to trasa do miasta.Rocznie będę pokonywał około 12000km.Interesuję mnie samochód na benzynę z możliwością poźniejszej instalacji lpg.Silnik minimum 1.8.Chciałbym aby auto miało klimatyzację (najlepiej automatyczną/climatronic),elektryczne szyby,lusterka,może być skórzana tapicerka ale nie jest to konieczne,podgrzewane fotele również dobrze jak by były,ale nie jest to konieczne.Inne przydatne rzeczy.Najczęściej będę jeździł sam lub z dziewczyną.Samochód może być 5 lub 3 drzwiowy.Nadwozie hatchback,sedan,coupe.Auto nie będzie garażowane.Skrzynia biegów manualna/automatyczna.Samochody którymi się zainteresowałem to:
BMW e46 320i-nie wiem czy dostanę w tym budżecie i czy warto szukać bo chyba trochę czasu minie zanim znajdę dobry egzemplarz.
BMW e39 520i-tutaj chyba również będzie problem ze zdrowym egzemplarzem,i ten silnik przy tej masie auta to chyba będzie muł,a w tej kwocie chyba nie dostanę czegoś większego.
Ford Mondeo mk3 1.8/2.0
Honda Accord VI coupe 2.0-nie wiem czy w tej kwocie dostane 3.0 v6,lub hatchback/sedan 2.0.
Mercedes W 203 c200 lub c180-dostanę dobry egzemplarz w tej kwocie?Może być coupe.
Mazda 3-dostanę 2.0 w tej kasie?
Mazda 6 1.8/2.0
Mitsubishi Galant VIII 2,5 v6
Volvo c70-nie wiem czy warto ryzykować za tę kasę tak jak w przypadku bmw.
Volvo s60
Volkswagen Passat b5 fl 1.8t lub 2.0.
Seat Leon 1.8
Seat Toledo 2,3
Peugeot 307 2.0

Czy w tym budżecie dostanę wymienione wyżej auta?Inne propozycje aut również możecie napisać.Co będzie dla mnie najlepszym wyborem?
Igorr
Początkujący

Auto: Nie mam

02 Sie 2016, 22:43

Mógłby ktoś pomóc?
Igorr
Początkujący

02 Sie 2016, 23:01

Ciężko, bo mieszasz 3 a nawet 4 klasy aut ze sobą.
c70 w tej kasie będzie skarbonką
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Sie 2016, 23:09

Rozumiem.Co więc będzie dla mnie lepsze Twoim zdaniem?Chciałbym mieć czym wyprzedzić,żeby nie był to muł,lubię szybko jeździć.Z jakich samochodów powinienem zrezygnować a które zostawić?
Igorr
Początkujący

02 Sie 2016, 23:25

Skoro chodzisz do szkoły to zakładam, że jesteśmy w podobnym wieku (ja mam 21 lat), więc pozwolę wybrać sobie kilka modeli z Twojego zestawienia, którymi ew bym mógł. A więc tak:
- e46 ok
- e39 drogie w utrzymaniu i na czort Ci takie duże auto? No i 2.0 to tak 2/10
- Mondeo to trochę wiejący nudą tapczan. Tzn fajnie się prowadzi, ale nie powala.
- Accord coupe na propsie, ale mało tego, więc trochę się naszukasz.
- W203 jak dla mnie nudny no i ma kilka bolączek, niektóre dość kosztowne.
- Z Mazdą 3 może być problem, 6 podobnie jak Mondeo
- Galant w swojej designerskiej zwyczajności jest fajny i przyciąga spojrzenia ludzi znających się na autach, a więc mój typ samochodu :ok: będzie ok
- c70 nie ten budżet, s60 podobnie no i tu już jest drogo z eksploatacją.
- paseratti nuuuuudaaaa... I nie wiem czemu młodzi ludzie tak tego pożądają :o
- Leon/Toledo ok, raczej unikaj v5
- 307 za 12k może już będzie po lifcie, a wtedy poprawiono wiele kwestii. Wygląd kwestia gustu, ale mi nie podchodzi. Można zostawić na liście.
Podsumowując (kolejność przypadkowa) :
e46
Accord QP
Galant
Leon/Toledo
307
mike
Moderator
Awatar użytkownika

03 Sie 2016, 00:22

Co do e46 to chyba też w tym budżecie trochę się naszukam?Jakie konkretne bolączki ma w203?Co do Mondeo i Mazdy to jak na moje wymagania które napisałem nie jest to muł?Galanta chciałbym dorwać ze skórzaną tapicerką bo naprawdę moim zdaniem super wygląda.Volvo odpuszczam.Passata też.Co do Toledo v5 to jaki jest powód unikania 2.3?Koszty eksploatacji?W tej kasie raczej Leona 1.8t nie znajdę?Pisałem że samochód nie będzie garażowany to odpuścić Mazdy i Merca,bo z tego co czytałem Mazdę lubi rdza i w203 też podobno?Accord coupe myślisz że wystarczy 2.0?Bo 3.0 v6 raczej ciężko będzie dostać.Skrzynie w Accordzie chciałbym manualną,ale widziałem wersje z automatem,jak się sprawuje?Kilka ofert 2.0 już widziałem w Mazowieckim także nie jest źle.307 ciężko będzie dostać 2.0 w hatchback'u z tego co widziałem to wszystko prawie SW.Rozumiem że samochody które wymieniłeś dobrze znoszą instalację lpg?Myślałem jeszcze nad e36,ale też ciężko dostać w full wersji taką 328i.
Igorr
Początkujący

03 Sie 2016, 11:49

Igorr napisał(a):Co do e46 to chyba też w tym budżecie trochę się naszukam?
e46 w całej rozpiętości cenowej to ryzyko, bo to auto lubiane przez kierowców "wyścigowych", ale 2.0 r6 z początku produkcji ustrzelisz. Młodociani rajdowcy wybierali raczej mniejsze silniki :ok:
Igorr napisał(a):Jakie konkretne bolączki ma w203
http://mobile.autokult.pl/15159,awarie-i-problemy-mercedes-klasy-c-w203
Igorr napisał(a):Co do Mondeo i Mazdy to jak na moje wymagania które napisałem nie jest to muł?
nie wiem jak w Maździe, ale Mondeo prowadzi się fajnie, a z silnikami 1.8-2.0 osiągi są zadowalające
Igorr napisał(a):Co do Toledo v5 to jaki jest powód unikania 2.3?Koszty eksploatacji?
silnik miewa problemy z chłodzeniem a wymiana rozrządu jest droga. Chociaż ja bym kupił dla samego dźwięku silnika, ale tym się nie kieruj, bo również zrobiłbym to w przypadku przednionapędowego kompakta z silnikiem V6 i to za 40k ( AR 147 GTA :oops:
Igorr napisał(a):W tej kasie raczej Leona 1.8t nie znajdę?
prędzej trafisz a3
Igorr napisał(a):Pisałem że samochód nie będzie garażowany to odpuścić Mazdy i Merca,bo z tego co czytałem Mazdę lubi rdza i w203 też podobno?
tak
Igorr napisał(a):Accord coupe myślisz że wystarczy 2.0?Bo 3.0 v6 raczej ciężko będzie dostać.Skrzynie w Accordzie chciałbym manualną,ale widziałem wersje z automatem,jak się sprawuje?
niestety nie wiem, nie prowadziłem tego modelu. Manuale to trochę rodzynki
Igorr napisał(a):.Rozumiem że samochody które wymieniłeś dobrze znoszą instalację lpg
tak, ale w Mondeo tylko 2.0 (tutaj tak jak w przypadku Hondy przyda się kumaty gazownik i dobre podzespoły) lub 2.5 v6, choć tutaj może być ciężko za 12k. Z tym silnikiem lepiej szukać miodnego mk1 FL (który błędnie nazywany jest mk2)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

03 Sie 2016, 13:41

W takim razie BMW zostawiam i będę szukał.Mondeo również zostawiam będę szukał z silnikiem 2.0 chociaż piszą że w 1.8 tez da się spokojnie założyć instalację lpg.Co do tej rdzy to da się to zabezpieczyć tak żeby naprawdę to nie wychodziło często?Ile coś takiego kosztuje?No właśnie Toledo 2.3 ma ten fajny głos silnika i osiągi dość dobre, który na pewno kusi zakupem.Zastanawiałem się też nad Alfą Romeo nie wpisałem jej do listy,bo nie wiem czy w tej kasie warto szukać i da się coś znaleźć godnego uwagi.Ten automat w Hondzie myślisz że mocno zabiera osiągi?Audi A3 nie chcę dużo tego na drogach chciałbym coś innego,dlatego wolę Leona.
Igorr
Początkujący

03 Sie 2016, 14:30

1. Możesz zabezpieczyć progi, profile zamknięte czy podwozie, ale nie ma metody na zabezpieczenie nadkoli (przynajmniej ja nie znam). Jeśli na tym elemencie ew jest jakaś ruda to wystarczy to dobrze zrobić i raczej nie powinno być problemów. Koszta zależą od miasta.
2. AR może jakąś ustrzelisz typu 147 156 po lifcie (udane modele), ale tutaj tylko diesle można polecić z czystym sumieniem. Mają swoje humory, ale po FL już nie ma tylu drobnych awarii jak z początku produkcji. Nie odradzam, ale i nie polecam :ok: ta marka to dość delikatny temat, no chyba, że mówimy o najnowszych modelach
3. Z tego co wiem to w Accordzie jest automat jedynie 4 biegowy, a to trochę utemperuje zapędy auta. Aczkolwiek przejedź się, bo jazda automatem jest przyjemna no i nie zawsze trzeba zap..lać, aby czerpać radość z jazdy :ok: miałem podobne zdanie do Twojego, ale prowadziłem kiedyś tapczan z 4 biegowym automatem i była to bardzo przyjemna jazda.
4. Leon też nie jest szczytem ekscentryczności :mrgreen: no ale to kwestia gustu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

03 Sie 2016, 21:32

Tylko benzyna wchodzi w grę bo na diesla za małe przebiegi.Więc Alfę odpuszczam.Wiadomo że nie zawsze trzeba jechać szybko,aby czerpać radość z jazdy.Na pewno zależy mi też na komforcie jak i przyjemnej jeździe,żeby się nie męczyć.Da się to jakoś pogodzić w tej kasie?
Igorr
Początkujący

04 Sie 2016, 00:03

Igorr napisał(a):Da się to jakoś pogodzić w tej kasie?
tak. Ruszaj w teren, bo na forum nie kupisz auta, a moje odczucia mogą być zgoła inne :ok: ja mogę Ci jedynie wskazać drogę i podzielić się swoimi doświadczeniami i przemyśleniami
mike
Moderator
Awatar użytkownika

04 Sie 2016, 10:04

Okej,dzięki za informacje.Jeszcze zapytam odnośnie rdzy.Czy skreślać auta takie jak Mazda 6 lub Mercedes W203 lub inne tylko z tego powodu że są podatne na rdze?Chodzi mi o to czy jak zabezpieczę progi,podwozie itp. to nie będzie się pojawiać co sezon,bo tego bym nie chciał.Tak jak pisałem auto nie będzie garażowane.Bo jeżeli rdza ma wychodzić co miesiąc i atakować takie miejsca jak maskę,drzwi itp. to nie chciałbym co sezon lakierować tych miejsc z tego powodu.Patrzyłem kilka ogłoszeń BMW.Zwracam uwagę czy samochód jest bezwypadkowy.Często w ogłoszeniach jest napisane że samochód jest z Niemiec,ale w Polsce sprzedawca jeździ nim już kilka lat.Skąd mogę mieć pewność czy naprawdę jest on bezwypadkowy.Przecież w Niemczech nie wiadomo co z nim było,czy był po jakiejś stłuczce itp.Bo te ogłoszenia o świeżo sprowadzonych to unikać?W przypadku samochodu z zainstalowaną już instalacją lpg,brać takie samochody pod uwagę,jeżeli instalacja była serwisowana,są na to papiery i instalacja jest jakiejś dobrej marki np. STAG?
Igorr
Początkujący

04 Sie 2016, 14:53

Co do Mazdy to lecą najbardziej nadkola, a tu już ciężko zabezpieczyć. Auta z początku produkcji (twój budżet) były wyjątkowo podatne, a jeśli nie będzie garażowany to kiepsko. Na forum był użytkownik tego auta i pisał, że co 2 lata musi poprawiać.
Igorr napisał(a):Patrzyłem kilka ogłoszeń BMW.Zwracam uwagę czy samochód jest bezwypadkowy.Często w ogłoszeniach jest napisane że samochód jest z Niemiec,ale w Polsce sprzedawca jeździ nim już kilka lat.Skąd mogę mieć pewność czy naprawdę jest on bezwypadkowy.Przecież w Niemczech nie wiadomo co z nim było,czy był po jakiejś stłuczce itp.
stłuczka to jeszcze pół biedy, zdarzają się najlepszym. Grunt żeby nie był zespawany z dwóch czy wyszpachlowany po dachowaniu (o to w BMW nietrudno). Na pewno nie znajdziesz bez wypadkowej beemki :ok:
Auto można dość łatwo rozpoznać - szpary między blachami, chińskie lampy, brak oznaczeń pod maską czy na tylnej klapie, szyby. Jest tego trochę.
Igorr napisał(a):te ogłoszenia o świeżo sprowadzonych to unikać
tak
Igorr napisał(a):W przypadku samochodu z zainstalowaną już instalacją lpg,brać takie samochody pod uwagę,jeżeli instalacja była serwisowana,są na to papiery i instalacja jest jakiejś dobrej marki np. STAG?
jak najbardziej. Byle nie była w aucie za długo, np gdy jest nowa butla to należy uważać czy nie jest to druga, bo w poprzedniej skończyła się legalizacja (10 lat)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

04 Sie 2016, 20:20

Jeżeli nie znajdę bez wypadkowej beemki to i tak warto zakupić to auto?Co masz głównie na myśli mówiąc że nie znajdę bezwypadkowej?Chodzi mi o to co jest dopuszczalne w takim przypadku?
Igorr
Początkujący

04 Sie 2016, 21:13

Igorr napisał(a):Jeżeli nie znajdę bez wypadkowej beemki to i tak warto zakupić to auto?
musisz dokładnie sprawdzić co było ew naprawione, bo ze stłuczki parkingowej czy najechania miejskiego czasami ludzie robią raban, że po wielkim wypadku. Czasami jest tak, że szkoda była właśnie niewielka (jak wspomniałem wyżej), a po prostu blacharz/lakiernik jest z wykształcenia mleczarzem i zrobił to po prostu ch...wo :ok:
Igorr napisał(a):Co masz głównie na myśli mówiąc że nie znajdę bezwypadkowej?
BMW to jedna z tych marek, której auta ciężko znaleźć bezwypadkowe. W trakcie "sportowej" jazdy a to zahaczy się o rów, a to drift pod lidlem nie wyjdzie i przyrżniesz w latarnię, a to nie wyhamowałeś za innym uczestnikiem ruchu drogowego bo z kieszonkowego od mamy nie starczyło na zimówki :mrgreen: podobnie jest np z Subaru Imprezą, tyle tylko, że one nie są upalane przez osiedlowych rajdowców, a po prostu używane na torach czy w innych pojeżdżawkach no i zawsze coś się zdarzy na takich eventach.
Fiaty czy Skody, co zauważyłem, mają to do siebie, że są strasznie zamulone i nie mają sprzęgła :mrgreen: zazwyczaj jeżdżą nimi starsi kierowcy, którzy przy 50km/h wrzucają 5 bieg, a półsprzęgło łączy się z obrotami 4k :ok:
Igorr napisał(a):Chodzi mi o to co jest dopuszczalne w takim przypadku?
jeśli ruszone są podłużnice to w sumie auto już jest do niczego - ja bym nie zaufał takiemu autu bo nie można być pewnym co się stanie w razie nawet drobnej stłuczki. Szpachlowane słupki, dach, generalnie elementy konstrukcyjne w sumie skreślają auto. Jeśli jakieś elementy nadwozia były podmalowane (zwłaszcza w autach sprowadzonych; w Niemczech np dość powszechne jest oddawanie do lakiernika kilkuletniego auta, bo są jakieś rysy na lakierze), szyby czy lampy nie są ori to jeszcze nie tragedia, lecz kwestia do głębszej weryfikacji
mike
Moderator
Awatar użytkownika