Samochód do 12tyś do którego wejdzie rower

05 Lip 2017, 13:45

Witam,
tak jak w temacie, potrzebuje autka, którego bagażnik pozwoli mi przewieźć 29calowy rower. Nie ma być to potężne kombi lub van. Szukam raczej hatchbacka lub małego kombi z silnikiem benzynowym (diesel nie wchodzi w grę)
Ma być to również samochód do zwykłej jazdy po mieście, jak również podjeżdżania pod liceum (mam 18lat). Na zakup mam odłożone 12tyś.
Myślałem nad fordem focusem mk2 lub golfem v, jednak nie jestem pewien czy w tych pieniądzach znajdę coś sensownego. Myślicie, że uda mi się do tych aut zmieścić rower? A może zaproponujecie jakiś inny samochód?
Moim najważniejszym kryterium jest ten rower, bardzo mi na tym zależy.
Z góry dziękuję za pomoc :D
guga0
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 04 2017
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: honda civic vi
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1997

05 Lip 2017, 13:50

Budżet raczej taki sobie, na najtańsze perełki ściągnięte z zachodu.

A czy rower wejdzie... Może po skosie jak kanapę złożysz, chociaż nie jestem tego taki pewien.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

06 Lip 2017, 18:58

guga0 napisał(a): potrzebuje autka, którego bagażnik pozwoli mi przewieźć 29calowy rower. Nie ma być to potężne kombi lub van.
a to dobre :D

Rozumiem, że koło front zrzucasz przed włożeniem roweru? Bo jeśli nie, to tak naprawdę celujemy w auta typu Sharan. Wiem co mówię, bo czasami przewożę 26" w Focusie mk2 kombi, do którego rower w całości wchodzi ledwo (jakiś kretyn w Fordzie stwierdził, że fotele na płasko można złożyć tylko wtedy, gdy siedzisko jest na sztorc, a to zabiera dobre 20cm). Czy do hatchbacka włożysz twentyninera? Śmiem wątpić.

Zasadniczo wolałbym kupić coś większego, żeby nie siłować się i nie pocić z wkładaniem tego roweru do bagażnika, no ale ja jestem strasznie leniwy więc wiesz. Ewentualnie kupujesz zwykłe auto, montujesz używany hak holowniczy i kupujesz nań bagażnik rowerowy, ale tutaj znowu szkoda sprzętu, jeśli często go przewozisz.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Lip 2017, 19:47

Honda magic seats

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tylko nie wiem czy w starszych modelach są stosowane.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sztuczna inteligencja ma rozładować korki w Bangkoku
    Toyota Mobility Foundation razem z partnerami publicznymi i prywatnymi uruchomiła nowy projekt, w którym zaawansowana analityka danych przy użyciu sztucznej inteligencji i technologii uczenia się maszyn posłuży do ...
    Toyota Camry - historia innowacji
    Toyota Camry, średniej wielkości sedan z napędem na przednie koła, należy – obok Corolli i Priusa – do najlepiej rozpoznawalnych modeli japońskiej firmy na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych jest od wielu ...