Samochód do 13 tys.

25 Sie 2020, 10:56

Witam.

Chciałbym kupić używane auto 13k+/- benzyna+gaz albo diesel (tutaj raczej 1.9tdi lub bez dpfa). Mam na oku Mazde 3: [link do oferty na Olx wygasł] .
Podobają mi się właśnie Mazdy 3, Audi A3 8P (ale tutaj ciężko coś w tym budżecie znaleźć) oraz Volvo C30 (tutaj silniki są już dpfem). Co polecacie w takim razie? Preferuję compacty i hatchbacki.

Auta z okolic Lublina, tak do 70km.

Dzięki.
melto1
Nowicjusz

25 Sie 2020, 11:38

Z tych które podałeś ja bym celował w Mazdę jak jest zdrowa blachowo bo widzę że silnik ma dobry pod lpg i tu raczej nie powinno być problemów jak gaz jest założony dobrze.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Sie 2020, 19:26

A coś z mniejszym silnikiem? Znalazłem mazde 3, ale widzę, że trochę lichawy stan: [link do oferty na Olx wygasł] . W sumie Astry są takie sobie (większość srebrnych), ale ta mi się nawet podoba. Chyba, że są jakieś z lepszymi silnikami. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Chociaż pewnie obydwa nie mają zbyt dobrego przyspieszenia.

Jeszcze taka:
[link do oferty na Olx wygasł]
melto1
Nowicjusz

26 Sie 2020, 07:22

Ople w dieslu to polecam tylko 1.3 CDTI że względu na taniochę użytkowania i bezproblemowość.
W Mazdzie najważniejsza sprawa to blacha, bardzo ciężko znaleźć jest auto które na jeszcze progi i nadkola i czarna podłogę zamiast rudej. Naprawy mechaniczne przy zawieszeniu są dzięki temu droższe bo mechanicy przeklinają te samochody, wszystko się urywa lub nie daje się odkręcić.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Sie 2020, 11:13

Te dylematy co kupić. Szczerze mówiąc, to nic ciekawego nie ma. Tylko ta astra z silnikiem diesela chyba warta cokolwiek.
melto1
Nowicjusz

26 Sie 2020, 12:11

Nie polecam tego silnika z przebiegiem 200+
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaki wpływ na prędkość ma hałas silnika, a jaki muzyka?
    Badania wykazują, że hałas silnika ma wpływ na prędkość, z jaką jedzie kierowca. Gdy kierowca nie słyszy natężenia pracy silnika, jeździ szybciej i znacznie zaniża szacowaną przez siebie prędkość, z jaką się porusza*. A jak ...

26 Sie 2020, 13:23

Okej w takim razie szukam benzyniaka mazdy i astry, bo z tymi dieselami jest ryzyk fizyk.

Jeszcze jedna mazda, warta uwagi?

[link do oferty na Olx wygasł]
melto1
Nowicjusz