Witam
Mam podobny problem jak kolega, który założył temat (a nie chcę zakładać nowego, aby nie śmiecić na forum).
Szukam auta tak do ~13tys. Naczytałem się sporo o cofaniu liczników w dieslach, kosztach naprawy turbiny itd itd można się wpakować w bagno- w sumie jak ktoś kupi auto z dieslem to nie po to, aby jeździć nim po ~15tys na rok. Ja tyle zamierzam właśnie jeździć (tak bynajmniej mam do tej pory i raczej się to wiele nie zmieni). Dlatego wolałbym kupić benzynkę, ewentualnie LPG.
Jeżdżę głównie krótkie odcinki praca-dom po ok ~12KM w jedną stronę. Jeżdżę w cyklu mieszanym (mieszkam na wsi, pracuje w mieście). Chciałbym takie dość ekonomiczne autko, ale tak żeby miało tą setkę koni minimum. Koniecznie 4/5 drzwi i najchętniej hatchback Pojemność - myślę, że w przedziale 1,4 do 1,8 będzie odpowiednie.
Auto chcę kupić w drugiej połowie czerwca. Lepiej kupić krajowe czy sprowadzane?
Obecnie zajeżdżam Corsę B 3d z 95roku z silnikiem 90KM - jest dość dynamiczna ale wydaje mi się za mała. Chcę coś większego. Myślę o takich autach:
1. Seat Ibiza III, 1,4 16V 85KM lub 100KM. Trochę małe się wydaje..
2. Seat Leon I 1,6 105KM - podobno Leony bardzo w PL kradną :/ to mnie właśnie martwi..
3. Skoda Octavia I - już troszkę większe autko, boli mnie tylko to wnętrze.. nie jest zbyt ładne. I nie jestem przekonany co do jakości Skody (jak to z nimi jest?)
4. Ford Focus I - boję się o blachę. Czytałem sporo pozytywnych info o tym aucie. Silniki dobre, zawieszenie ok, wygodne.
5. Honda Civic VII - silnik 1,4.. nie jestem do końca przekonany co do 'japońców'. Nie chcę płacić kolosalnych kwot za części..
6. A Peugeot 307?
Na chwilę obecną tyle. Spieszę się do pracy, jutro może jeszcze coś dopisze.
Czekam na Wasze opinie na temat moich typów oraz na Wasze typu.
Z góry dzięki