Samochód do 13 tys.

21 Maj 2012, 13:37

Witam.
Poszukuję auta dla młodej osoby (20 lat) które jest zarazem dynamiczne jak i oszczędne. Przeszukuję allegro już trzeci dzień i nadal nie mogę się zdecydować. Aktualnie patrzyłem głównie na VW Passat/Golf i Audi a4/a3. Podobają mi się również 147, ewentualnie 156, ale czy to dobry wybór, podobno alfy to jedna wielka skarbonka.

Pomocy.
URBANN
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

21 Maj 2012, 14:15

Passata i A4 bym sobie odpuścił. Alfy to ciekawe samochody. Ponadczasowy wygląd i styl, i mają bardzo dobre silniki diesla. Niestety do samochodów bezawaryjnych nie należą dlatego trzeba się liczyć z wyższymi kosztami utrzymania. Golf to ciekawa propozycja, w tych pieniądzach da radę znaleźć zadbany egzemplarz. Szukałbym raczej w benzynie, bo większość TDI ma cholernie duży przebieg, który do sprzedaży został podzielony na 2 lub 3 :wink: Niezłym silnikiem jest 1.6 8v 102KM. Dosyć dynamiczny i ekonomiczny i dobrze współpracuje z lpg. Do tych propozycji dorzuciłbym Astrę G. Sporo tańsza od Golfa, a wcale nie jest gorsza.
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

21 Maj 2012, 14:56

Jeśli nie myślisz o gazie,to może w tej cenie poszukać dobrego Focusa w benzynie..? To auto daje naprawdę radość z jazdy,a i trakcja będzie odpowiadać młodemu człowiekowi jakim jesteś. Oczywiście propozycje kolegi powyżej jak najbardziej TAK. Jeśli chodzi o Alfy,to odpowiedź dałeś sobie sam. Alfa jest piękna i świetnie jeździ ale...tylko wtedy jeśli jest pełnosprawna czyli rzadko tak jest,bo stale trzeba grzebać przy zawieszeniu.. Niczego nie napisałeś o gabarytach auta ale widzę,że małe auta typu Ibiza cię nie interesują. Ze swej strony przestrzegam tylko przed tanimi autami jakimi na rynku są Rovery.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

21 Maj 2012, 15:55

A co sądzicie o Civicach VII ? Wpadł mi w oko ten egzemplarz

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co prawda ma przedni zderzak do wymiany ale myślę że to nie jest zbyt duży koszt, co o nim sądzicie ?. Co do ibizy to powiem szczerze że seat wypadł mi całkiem z głowy ;)
URBANN
Obserwowany

21 Maj 2012, 17:22

Nie znam się na hondach, ale ten który podałeś to chyba nie raz był bity (w sumie w aukcji nie ma magicznego słowa "bezwypadkowy"), ale raczej marnie go poskładali. Zwróć uwagę na różne szerokości szczeliny między maską, a nadkolami, samo lewe nadkole też chyba wymieniane bo nie za bardzo zgrywa się z drzwiami, tylny zderzak malowany (ma inny odcień) i chyba klapka wlewu paliwa ma wgniotkę, w środku poduszka pasażera prawdopodobnie została zastąpiona zaślepką bo jest trochę ciemniejsza. Generalnie marnie wygląda ten egzemplarz, ale ja sam zbytnio się nie znam.
Aha. grill ma znaczek typeR, ale poza tym wygląda jak zwykły civic. Zresztą, za taką kasę to raczej nie znajdziesz typeR'a w dobrym stanie.
maxter66
Początkujący

Prawo jazdy: 18 04 2008
Auto: Focus mk I 1.6 Pb sedan
Silnik: 1.6 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

22 Maj 2012, 15:09

Tak,to auto po przygodach...i bezczelnie założono inny trochę uszkodzony przedni zderzak żeby uwiarygodnić tylko lekka stłuczkę. W rzeczywistości pewnie trochę przód był skasowany... :?
Sam model jest ok ale pamiętaj,że to już nie ta sama Honda Civic co kiedyś...
artur73
Awatar użytkownika

22 Maj 2012, 15:52

polecam fiat stilo 1.9jtd 3drzwiowy dla młodego człowieka :P
Czy ciemno, czy jasno płynie muza przez miasto ;)
Fiat Stilo 1.9jtd 115km 2002r
Opel Zafira Tourer 2.0CDTI 165km 2013r
pawel92
Początkujący

Miejscowość: Białogard
Prawo jazdy: 04 03 2010
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Stilo 3d ,Opel Zafira
Silnik: 1.9jtd,cdti115,165km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2002

22 Maj 2012, 16:39

Oszczędność i dynamika idą w parze,ale pod warunkiem,że jest to silnik diesla,a tutaj bywa różnie. Aby trafić na niezajechanego,trzeba niestety trochę wyrzucić i na pewno nie iść na coś taniego. Stilo 1.9 to dobry wybór,cenowo nieźle się przedstawiają.
Exedy24
Początkujący

Auto: AUDI A4

22 Maj 2012, 17:31

Stilo jak na Fiata jest drogi w wymianach części.
artur73
Awatar użytkownika

27 Maj 2012, 20:54

Witam
Mam podobny problem jak kolega, który założył temat (a nie chcę zakładać nowego, aby nie śmiecić na forum).
Szukam auta tak do ~13tys. Naczytałem się sporo o cofaniu liczników w dieslach, kosztach naprawy turbiny itd itd można się wpakować w bagno- w sumie jak ktoś kupi auto z dieslem to nie po to, aby jeździć nim po ~15tys na rok. Ja tyle zamierzam właśnie jeździć (tak bynajmniej mam do tej pory i raczej się to wiele nie zmieni). Dlatego wolałbym kupić benzynkę, ewentualnie LPG.
Jeżdżę głównie krótkie odcinki praca-dom po ok ~12KM w jedną stronę. Jeżdżę w cyklu mieszanym (mieszkam na wsi, pracuje w mieście). Chciałbym takie dość ekonomiczne autko, ale tak żeby miało tą setkę koni minimum. Koniecznie 4/5 drzwi i najchętniej hatchback Pojemność - myślę, że w przedziale 1,4 do 1,8 będzie odpowiednie.
Auto chcę kupić w drugiej połowie czerwca. Lepiej kupić krajowe czy sprowadzane?
Obecnie zajeżdżam Corsę B 3d z 95roku z silnikiem 90KM - jest dość dynamiczna ale wydaje mi się za mała. Chcę coś większego. Myślę o takich autach:
1. Seat Ibiza III, 1,4 16V 85KM lub 100KM. Trochę małe się wydaje..
2. Seat Leon I 1,6 105KM - podobno Leony bardzo w PL kradną :/ to mnie właśnie martwi..
3. Skoda Octavia I - już troszkę większe autko, boli mnie tylko to wnętrze.. nie jest zbyt ładne. I nie jestem przekonany co do jakości Skody (jak to z nimi jest?)
4. Ford Focus I - boję się o blachę. Czytałem sporo pozytywnych info o tym aucie. Silniki dobre, zawieszenie ok, wygodne.
5. Honda Civic VII - silnik 1,4.. nie jestem do końca przekonany co do 'japońców'. Nie chcę płacić kolosalnych kwot za części..
6. A Peugeot 307?
Na chwilę obecną tyle. Spieszę się do pracy, jutro może jeszcze coś dopisze.
Czekam na Wasze opinie na temat moich typów oraz na Wasze typu.
Z góry dzięki :)
3po3
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 01 1987

28 Maj 2012, 20:44

Ibiza będzie ciaśniejsza od Corsy B....Leon wewnątrz niewiele większy ,a z tyłu mało miejsca na nogi i na ...głowę. Octavia to super auto ale czy na pewno dla ciebie? Masz jak ja prawie 40 lat..?
Focus...średnio do lpg ale auto i wybór dobry.Fajnie jeździ. Honda ma gorszą blachę od Forda.Klapa gnije po 10 latach jak i w Mercedesie... To nie to co blacha w Seicento czy innym Fiacie..! 307 nie mam zaufania do tego modelu i to nie z powodu "francuza" ale taniości modelu w odsprzedaży,który ni bierze się znikąd.
Na twoim miejscu zacząłby szukać Golfa IV,bo wyraźnie takiego auta szukasz. :)
artur73
Awatar użytkownika

29 Maj 2012, 19:50

Dzięki za odpowiedź.
W niedzielę pojadę na giełdę, nie będe kupował, ale się poprzymierzam do różnych samochodów. Żeby już wiedzieć na co patrzeć. Wykreślić kilka typów. Leon ma 4/5 drzwi a moja Corsa miała 2/3 i tu już jest na plus. Może i będzie z tyłu trochę ciaśniej ale będę głównie jeździł sam, lub w 2os. Tylne kanapy będą przeważnie puste.
Octavia - masz racje, że może być zbyt duża. Poza tym jest inny problem - nie zmieści mi się na długość do garażu xD Mam 25 lat i póki co nie mam żony,dziecka,psa itp. Podoba mi się to auto.. ale jest raczej dla kogoś kto ma większą rodzinę..
Renault jest właśnie dość tanie, podejrzanie tanie.. podobnie jak Falfy.. autka urocze, ale podobno się psują..
Golf mi się tak średnio podoba. Z zewnątrz a przede wszystkim wewnątrz.. ale wezmę go też pod uwagę jak będę na giełdzie. Może się z nim przeproszę.
3po3
Nowicjusz

29 Maj 2012, 20:52

Co w tym podejrzanego?
nowe kompaktowe Renault czy Peugeot z radiem, klimatyzacją i benzynowym 1.6 to koszt w salonie ~55tys. zł po rabatach.
nowy Golf ze zbliżonym silnikiem i wyposażeniem to 10tys. zł więcej.
Przy podobnej procentowej utracie wartości jest logiczne, że francuzy będą tańsze niż VW, z drugiej strony medalu właściciel francuza straci na nim mniej.
Przy autach za 13tys. zł to kwestia 2-3tys. zł a w salonie różnica była wielkości całego twojego budżetu.
Obawy są moim zdaniem bezpodstawne, niech świadczy o tym popularność tych aut.
Każda ich generacja sprzedaje się w milionach sztuk, w dodatku współczynnik lojalności klienta mają wyższy niż np. VW czy Opel.
Jakby były takie złe jak "mechanicy" twierdzą to ludzie nie nabrali by się po raz kolejny na ładne opakowanie.
W rodzinie były francuzy od zamierzchłym czasów takie jak Peugeot 309 po Peugeota 308 + oczywiście reprezentacja Renault(tylko cytryn nie było) i nie widzę powodów dla których miałby być gorsze niż konkurencja.
Dużym problemem francuzów jest jakość oferty rynkowej, przeważają sprowadzone śmiecie(przy najszczerszych chęciach inaczej tego nazwać nie mogę) a choćby dlatego, że ze względu na instalacje multiplexową w starszych modelach PSA(będących w zasięgu Twojego budżetu) dojście z nim po wypadku do ładu to nie jest zadanie dla przeciętnego Polskiego mechanika to ludzie narzekają.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Maj 2012, 23:02

Dzięki za odpowiedzi.
A co możecie powiedzieć o seacie Toledo z roku ~2000 z silnikiem 1.6? Jakieś plusy/minusy? Autko większe ale podoba mi się.. jak każdy Seat. One mają w sobie to 'coś' co mnie przyciąga do nich..
Leon, Toledo czy też coś innego.. sam już nie wiem :/
3po3
Nowicjusz

31 Maj 2012, 08:46

Mechanicznie solidny samochód.Dobry sprawdzony silnik chociaż demonem prędkości nie będzie.Natomiast nie powinien sprawiać jakichś specjalnych problemów w eksploatacji,oczywiście jeśli w jego stan techniczny na obecną chwilę jest dobry.Warto również powiedzieć o konieczności interesowania się w tym modelu wymianami "gumek" w zawieszeniu przednim ale nie ma tragedii,bo jest to kosmetyczny i tani zabieg. Inna kwestią na którą trzeba zwrócić uwagę w Toledo jest ogólne zużycie "wnętrza" kabiny pasażerskiej. Tutaj przebiegu się nie oszuka! Po Toledo widać w środku ile przejechał! Tak więc zastosowane w kabinie materiały plastiki i obicia,są podatne na naturalne ślady używania. Jak dla mnie dobry wybór i auto ładne. Poza tym spokojnie pod lpg się nadaje z tym silnikiem. :)
artur73
Awatar użytkownika