Samochód do 140k dla ojca

10 Cze 2017, 17:28

Witam
Chciałbym się was zapytać odnośnie samochodu do 140k dla mojego ojca.
Musi być to benzynka i jakoś do 3000cm3, bez zbędnego szaleństwa, oczywiście automat.
Co do nadwozia to wchodzi w grę sedan/liftback/suv(wiem, trochę duża różnica ale takie zachcianki taty)
Myślałem nad BMW 5 F10, Audi a6 c7, Audi a7, Mercedes w212, Mazda 6, Mercedes W205, BMW X3 F25, VW Passat B8

Jakie są wasze propozycje ?
PS. To są auta używane, jednakże jeśli mowa o samochodach nowych to brał pod uwagę Hyundai'a Tucson lub Kia Sportage, jednakże wykonanie w środku pozostawia sporo to życzenia. Tata sam chciałby nowy samochód w tych pieniądzach, ja staram się go przekonać na coś używanego z marki premium, byłby to samochód na długie lata więc komfort i cisza, a zarazem dobra dynamika jazdy to priorytet według mnie.
ValiooX
Początkujący

Auto: Nie mam

10 Cze 2017, 18:21

ja staram się go przekonać na coś używanego z marki premium, byłby to samochód na długie lata więc komfort i cisza, a zarazem dobra dynamika jazdy to priorytet według mnie.

W tym budżecie bez jakiś kosmicznych wymagań skupiłbym się jednak na nowych autach. Masz gwarancję, pewność, że nie kupujesz przystanku i doposażasz auto pod swoje potrzeby.
Możesz popatrzeć na AR Giulię (podstawowe wersje), optimę, talisman'a, c5, avensis'a, Jako faworyta wrzucam volvo s60/v60 - masz premium i nówkę.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Cze 2017, 18:35

Alfa odpada kwestią gustu
Optima trochę chyba poza budżet, nie mam pewności ale w sumie jakoś nam umknęła
Talisman mamy też Lagune i podziękujemy za Renault jak na ten moment
C5 kompletnie nie podba się design i jakaś niechęć do Citroena
Avensis to samo co wyżej
Volvo ... tutaj bardziej celowaliśmy w XC60 jak już, też używkę

Ja tutaj podreślam to, że kupując 2015r A6 C7 po 10 latach będzie w lepszym stanie niz 2017r mazda 6 czy tam optima, to jest kwestia marki i jakości wykonania. Auto będzie kupowane na lata więc ja wolałbym skupić się na marce premium w używce. Niby gwarancja to okey, jednakże ojciec jest na tyle perfekcjonistą, aż pedantyczny że sprawdziłby każdy samochód od stóp do głów przed kupnem więc w kwestii "ulepów" to raczej się nie boję, a już mówię o dobrze doposażonych samochodach używanych.
ValiooX
Początkujący

10 Cze 2017, 18:41

to jest kwestia marki i jakości wykonania

Marki? Jakości? W koncernie, który rozwiązania testuje na klientach, siedem razy poprawia rozrząd w jednym silniku, eliminuje wady ignorując inne powszechnie występujące? O dieselgate słyszałeś?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Cze 2017, 18:49

Pewnie, że słyszałem, ale mając lagune, mazde 6, forda i opla, mieliśmy również audi i bmw i nawet nie ma porównania co do zadowolenia z danych pojazdów.
ValiooX
Początkujący

10 Cze 2017, 18:57

ValiooX napisał(a):kupując 2015r A6 C7 po 10 latach będzie w lepszym stanie niz 2017r mazda 6 czy tam optima
skąd takie wnioski? Wydaje mi się, jakbyś patrzył tylko na znaczek.

Wszystko fajnie, celujesz w prawie nowe auta z wypasem, a zastanawiałeś się nad powodem sprzedaży prawie nowego wozu z minimalnym przebiegiem przez poprzedniego właściciela? Ktoś, kto zna się na ekonomii raczej by nic takiego nie robił - wywalić kupę kasy na nowe auto, od razu dużo na nim stracić i sprzedać - trochę bez sensu jak dla mnie.
Prawie nowe auta przed sprzedażą w kolejne ręce wyglądają zazwyczaj tak [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł], aby później zostać sprzedane jako "igiełki" za 3x więcej kasy. Czy warto? Nie wiem

Oczywiście możesz szukać w komisach przysalonowych (choć z tym też bywa rożnie, bo salon może jedynie użyczać swojego terenu jakiemuś randomowi), w programach typu Das Welt czy BMW premium coś tam, auta podemonstracyjne czy przejęcie leasingu, ale musiałbyś np zejść z rocznika.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Cze 2017, 19:05

Sami kiedyś sprzedawaliśmy samochody nowe po 2ch latach ze względu na to, że albo nam się znudził, albo kończyliśmy leasing na cesje.
Ja nie mówię, że takich przypadków nie ma, ale ja tylko i wyłącznie biorę pod uwagę auta poleasingowe/demówki.

No i nie patrzę tylko na znaczek, bo jeździłem już masą samochodów, ze względu na pracę moją jak i ojca więc mam jako takie pole do wypowiadania się.
W mojej prywatnej jeszcze 13 letniej lagunie wszystko trzeszczy przy ruszaniu, a w 16 letnim audi jest cisza i komfort, dodam, że audi ma ok 100tyś większy przebieg.
ValiooX
Początkujący

10 Cze 2017, 19:39

Lexus IS / GS?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ford Mondeo

Linki przykładowe
Kieł
Stały forumowicz

11 Cze 2017, 09:21

Lexus fajna opcja też braliśmy mocno pod uwagę
Mondeo jest mało dynamiczny, wyposażenie i wygląd całkiem ok, ale mówię ... ta dynamika :/
ValiooX
Początkujący

11 Cze 2017, 09:23

Dzisiejsze auta typu Audi, BMW to porażka pod kątem solidności (proszę nie porównuj tego co było kiedyś, a co jest dziś) - są na pierwszych miejscach jeśli chodzi o pożeranie oleju, a przy projektowaniu liczy się ekologia ze spalaniem na czele (emisją CO2). Spełnianie norm emisji powoduje, że w innych aspektach jest wiele niedoróbek. Dobre jako nowe .

Przykłady? W TSI pakowali cienkie pierścienie tłokowe, bo stawiały mniejsze opory. Potem wyszła lipa. W BMW zintegrowali wał korbowy z kołem pasowym, bo jest to łatwiej wyważyć, mamy redukcję masy i niższą bezwładność (w zamyśle mniejsze spalanie). Koło pasowe się psuje i silnik do wymiany. A katalizatory SCR, które zaczynają być sąsiadami DPFów? To nie będzie solidne. Albo DPFy dla benzyniaków?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Cze 2017, 09:29

To co w takim wypadku byś polecił ?

Z marek non premium najbardziej podchodzi nam chyba Mazda 6
ValiooX
Początkujący

11 Cze 2017, 09:36

I mazda jest ok ale jak mieszkacie w Warszawie czy Krakowie to można się o nią bać (znikają bardzo często tam). Nie wiem jak z wygłuszeniem.
Tą Optimę zobaczcie w salonie, bo przynajmniej w tej cenie dostaniecie dobrą wersję.
Może nowa Insignia?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

11 Cze 2017, 09:43

Kwestia tego, czy ojciec ma te 140 tyś bo jest bogaty, ma dobrą pensję i stać go na wyrzucenie w miesiącu 2-3-4-5 tyś na naprawy czy silnik, czy kupuje samochód za resztę oszczędności życia i chce mieć spokój oraz bezawaryjność. Jak stać na utrzymanie używanego auta premium, śmiało. Jeśli nie, nówka z salonu.

Co do 13 letniej laguny i ruszania z trzeszczeniem... Cóż, gdyby ktoś nie rozbierał tapicerki pięćdziesiąt razy, to by nic nie trzeszczało. Jeździłem wieloma autami, co miały po 16-24 lata i przy ruszaniu nigdy nic nie hałasowało... Na bruku jedynie plastiki, ale to tylko w tych egzemplarzach gdzie ktoś sobie stuningował lampeczki w desce (nigdy tego nie złożysz dobrze).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

11 Cze 2017, 10:07

Mieszkamy w Bydgoszczy, Optima to tylko w wersji GT, a tak patrzyłem to chyba trochę poza budżetem wychodzi.

Z insignia jest taki problem, że poprzedniczka była bardzo ciężka i to mimo nawet wersji OPC z mocnym silnikiem nie dawało wrażeń z jazdy. Nowa jest całkiem ładna, ale chcemy mieć samochód dość dobrze wyposażony, nie interesują nas podstawowo wyposażone samochody, bo to o kant dupy, że tak to powiem. Nie wiem jak to wychodzi w kosztorysie.
Chociaż insignia wizualnie bardzo mi się podoba, jednak my patrzymy na dość dynamiczny silnik 2.0 260KM, a to po konfiguracji wychodzi ok 170-180 tys
ValiooX
Początkujący

11 Cze 2017, 11:24

Mazda 6 z silnikiem 2.5 192KM + jakieś rabaty i powinniście się zmieścić w założonym budżecie.
Choć bądźmy szczerzy w Bdg nie ma konkurencji, łatwiej byłoby w Trójmieście znaleźć salon, który może zaoferować lepszy upust.
Mój kolega w taki sposób na tańszym aucie jakim jest Golf u Plichty w Gdańsku zaoszczędził około 6tyś. w stosunku do tego co miałby zapłacić w Bydgoszczy.
maxatos
Początkujący

Prawo jazdy: 05 08 2006
Auto: Seat Arona
Silnik: 1.0
Rok produkcji: 2017