Witam wszystkich forumowiczów!
Mam 18 lat i niedawno odebrałem upragnione prawo jazdy. Teraz nadszedł czas na wybór pierwszego auta. Sporo wiem o silnikach itp., ponieważ pracuję w salonie autodetalingu i przewija się tam naprawdę wiele różnych samochodów (tych starszych i tych nowszych). Mimo wiedzy, doświadczenie z jazdy mam żadne
![Śmiech :lol:]()
. Dlatego chciałbym trochę bardziej szczegółowo niż reszta młodych kierowców poruszyć temat samochodu do 5 tysięcy złotych.
Wybrałem kilka samochodów, które mi się podobają, znane są z niezawodności (oczywiście nie wszystkie) i mieszczą się w wybranym przeze mnie przedziale cenowym. Są to: Honda Accord VI, Peugeot 406, Honda Civic VI, Ford Focus Mk1, Ford Mondeo Mk2, Mitsubishi Carisma I, Opel Astra G, Opel Vectra B, Peugeot 206, Alfa Romeo 147 (biorę pod uwagę wyłącznie 1.9 JTD).
Teraz proszę o opinię tych, którzy posiadali lub są w posiadaniu któregoś z wyżej wymienionych samochodów. Jak tak naprawdę jeździ się tymi samochodami, jakie problemy najczęściej występują w danym modelu, jak wygląda
średnie spalanie w jeździe mieszanej? Proszę o podanie modelu i silnika.
![Uśmiechnięty :)]()
A może się mylę i żaden z tych samochodów nie jest wart uwagi? Zapraszam do dyskusji
![Uśmiechnięty :)]()