Auto do pięciu tysięcy.

09 Cze 2017, 20:01

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam 18 lat i niedawno odebrałem upragnione prawo jazdy. Teraz nadszedł czas na wybór pierwszego auta. Sporo wiem o silnikach itp., ponieważ pracuję w salonie autodetalingu i przewija się tam naprawdę wiele różnych samochodów (tych starszych i tych nowszych). Mimo wiedzy, doświadczenie z jazdy mam żadne :lol: . Dlatego chciałbym trochę bardziej szczegółowo niż reszta młodych kierowców poruszyć temat samochodu do 5 tysięcy złotych.

Wybrałem kilka samochodów, które mi się podobają, znane są z niezawodności (oczywiście nie wszystkie) i mieszczą się w wybranym przeze mnie przedziale cenowym. Są to: Honda Accord VI, Peugeot 406, Honda Civic VI, Ford Focus Mk1, Ford Mondeo Mk2, Mitsubishi Carisma I, Opel Astra G, Opel Vectra B, Peugeot 206, Alfa Romeo 147 (biorę pod uwagę wyłącznie 1.9 JTD).

Teraz proszę o opinię tych, którzy posiadali lub są w posiadaniu któregoś z wyżej wymienionych samochodów. Jak tak naprawdę jeździ się tymi samochodami, jakie problemy najczęściej występują w danym modelu, jak wygląda średnie spalanie w jeździe mieszanej? Proszę o podanie modelu i silnika. :) A może się mylę i żaden z tych samochodów nie jest wart uwagi? Zapraszam do dyskusji :)
junby
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Cze 2017, 20:04

Wyrzuć Alfę, bo kupisz trupa. Nikt szanujący się nie sprzeda JTD za 5 tyś... Nawet dobrego TS'a nie dostaniesz. Na diesla to co najmniej 7-8 tyś musisz mieć.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Cze 2017, 22:40

Za taką kasę szukaj danego egzemplarza, nie marki i modelu.
Skąd jesteś, to czegoś poszukamy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Cze 2017, 07:21

Dzięki za odpowiedzi :) Jestem z okolic Kielc, dojazd do każdego miejsca w województwie świętokrzyskim nie stanowi problemu :)
junby
Nowicjusz

10 Cze 2017, 17:11

Tu bardzo ciekawy Civic, fajna opcja dla młodego kierowcy.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

10 Cze 2017, 18:25

Dwa podstawowe pytania,masz kogoś na kogo będziesz rejestrował auto? Bo jeśli nie to za OC zapłacisz jak za zboże.. druga sprawa jak dużo jeżdzisz skoro myślisz o dieslu? Bo jeśli jeżdzisz tylko wokół komina to odpuść sobie diesla.

Zerknij na te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - było coś z prawym przodem.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - opłaty i przegląd do przyszłego roku i na start musisz kupić opony letnie bo widać że stoi na zimówkach.
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko pytanie dlaczego tak szybko sprzedaje.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LM - pierwszy minivan tej marki
    Odważna stylistyka, mnóstwo przestrzeni, 26-calowy ekran i fotele godne najlepszego salonu - tak według Lexusa brzmi definicja luksusowego minivana. Model LM, czyli pierwsze w historii japońskiej marki auto tego segmentu, ...

10 Cze 2017, 22:25

Dzięki za wszystkie odpowiedzi ;)
Tak, mam kogoś na kogo zarejestruję samochód. A jeżdżę co najmniej 60 km dziennie, raz w tygodniu nawet ok. 200 km.
Na wszystkie ogłoszenia na pewno zerknę, może jutro nawet podjadę i obejrzę na żywo :)
junby
Nowicjusz

11 Cze 2017, 15:34

To w takim razie diesla też można brać pod uwagę.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

11 Cze 2017, 18:19

A co mogliibyście mi powiedzieć o tym Peugeocie 406? Bo każdym z wymienionych przeze mnie samochodów jeździłem chociaż raz i znam osoby, które posiadają te samochody. A nie znam żadnego posiadacza Peugeota 406...
junby
Nowicjusz

11 Cze 2017, 19:49

Dobre, poprawne auto, nieco ciężkawe.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel