Samochód do 15 000 - konkretne wymagania nabywcy

02 Cze 2014, 22:48

Witam serdecznie :),

Sporo czasu spędziłem przeglądając forum jednak nadal trudno mi wybrać odpowiedni model. Na samochód mam do wydania 13 000 - 15 000 tys. zł + około 2000/3000 tys. na drobne poprawki lub "czarną godzinę" w razie awarii w trakcie eksploatacji.

Tak więc do rzeczy, wymagania są następujące:
1. Samochód powinien wystarczyć na co najmniej 4 lata spokojnej (maksymalnie bezawaryjnej) jazdy.
2. Rocznie będę miał zamiar pokonywać nim około 9000 km, w 90% poza miastem
3. Spalanie do około 7 l max w mieście
4. Wielkość silnika w sumie bez większego znaczenia, byleby spalanie mieściło się w normie
5. Osiągi są dla mnie mało ważne, bardziej chodzi o trwałość i ekonomię silnika.
6. Rocznik samochodu nie jest szczególnie ważny, warunek - pozostałe wymagania są spełnione a samochód był mało awaryjny.
7. Liczba drzwi - 4 lub 5.
8. Z tyłu powinno być wystarczająco miejsca dla komortowej podróży pasażerów (matka+dziecko).
9. Preferowane nadwozie - sedan/hatchback
10. Rocznie jestem w stanie na utrzymanie samochodu (nie licząc benzyny oraz szczególnie kosztownych napraw) przeznaczyć do 3800 zł (ubezpieczenie, przegląd, diagnostyka itd.)

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i rady. Jestem amatorem jeżeli chodzi o motoryzację tak więc pomoc doświadczonych jest wskazana.

Pozdrawiam :wink:
vind
Obserwowany

Auto: Nie mam

03 Cze 2014, 01:01

bmw e46 320d? ojciec niedawno takie kupil w automacie, ostra jazda po miescie do 120km/h czyli but w podloge od swiatel do swiatel, i na trasie wszystkich wciagal, predkosci chwilami pod 170 na trasie 50ilometrow, na kompie spalanie 7,2, dal 10900.. w profilu mam zdjecia.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

03 Cze 2014, 07:35

citroen c4 chatchback: ) dosc młode autko, w dodatku wyrózna sie: p w srodku bardzo nowoczsne
silniki to 1.6hdi polecam najlepiej 90 km
albo benzyna 1.6
Adamautko
Początkujący

Zdjęcia: 24
Prawo jazdy: 29 08 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

03 Cze 2014, 07:37

dominik89 napisał(a):ojciec niedawno takie kupil w automacie, ostra jazda po miescie do 120km/h czyli but w podloge od swiatel do swiatel,

Ponosi go ułańska fantazja.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

03 Cze 2014, 07:48

Niestety 2.0 diesel w e46 potrafi bardzo nieładnie się zepsuć, układ korbowo tłokowy miewa wady fabryczne. Wał potrafi pęknąć w połowie niszcząc cały silnik.

E46 na lawecie wożę tylko z tym dieslem :o :(
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1984
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpiękniejsze szwedzkie tuningowane ciężarówki
    Firma PKS Gdańsk – Oliwa SA właściciel największego w Polsce Portalu Przepraw Promowych Promy24.com we współpracy z firmą Polferries przeprawią najpiękniejsze tuningowane pojazdy na tegoroczny zlot Master Truck, ...
    Centrum Danych ŠKODA AUTO - cyfrowe serce marki
    Zajmujące 700 m2 Centrum Danych ŠKODA AUTO steruje procesami produkcyjnymi i logistycznymi ośmiu fabryk i siedemdziesięciu importerów marki. Przedstawiamy kulisy tego niesamowitego miejsca. Od wciśnięcia przycisku ...