Samochód do 15-16 tys zł (Mazda 3, Focus, Astra)

06 Mar 2023, 17:06

Cześć,
Szukam swojego pierwszego auta w budżecie około 15-16 tys. Szukam mało problemowej benzynki, niedrogiej w utrzymaniu. 70% miast, 30% trasa. Po małym researchu wstępnie zainteresowały mnie:

- Mazda 3 mk1 polift 2.0 150 KM
- Opel Astra H 1.6 115KM lub 1.8 125KM
- Ford Focus mk2 polift 1.6 115KM (1.8 podobno ma problemy z piciem oleju)

Ze wszystkich trzech najbardziej ciągnie mnie w kierunku Mazdy (najmocniejszy silnik i wygląd spoko), potem Focus (prowadzenie), na końcu Astra.

Jeśli chodzi o Mazdę znalazłem taką ofertę:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trochę przekracza budżet, ale może dałoby radę zejść do 16.

Z Asterek w okolicy znalazłem:
[link do oferty na Olx wygasł]

Focusa znalazłem takiego:

Które z tych aut byście polecili, a które odradzili i dlaczego? A może macie jakieś inne alternatywy?
Netheaton
Nowicjusz

07 Mar 2023, 22:20

At least I tried
Netheaton
Nowicjusz

08 Mar 2023, 00:40

Focus z tej trójki będzie się najlepiej moim zdaniem prowadził i w sumie chyba bym go postawił na pierwszym miejscu, a Mazdę na drugim.

Czy masz oprócz budżetu założoną kasę na pierwszy serwis i ewentualne jakieś naprawy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Mar 2023, 07:07

Focus i mazda to techniczne "bliźniaki"(+s40/v50), zawias mają ten sam. Cała trójka jest ok, przy mazdzie zwróć szczególną uwagę na korozję
Popatrz na corollę e12
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Mar 2023, 12:45

Jeśli chodzi o korozję, to z tego co pisał sprzedawca znajduje się ona tylko pod klamką na tylnej klapie. Progi i nadkola wg niego zdrowe z oryginalnym lakierem.

Przed kupnem na pewno zdecydowałbym się na wynajęcie eksperta, żeby ocenił stan auta, bo sam się za słabo znam. Także na pewno sprawdziłby czy sprzedawca mówi prawdę. Chcę się jednak najpierw wstępnie zorientować czy jest sens wgl go wynajmować do tego egzemplarza i płacić 500 zł.

Ta korozja na klapie wygląda tak:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Pytanie jak bardzo jest to groźne i czy da się to dobrze "załatać" i jaki będzie tego koszt. I w końcu czy Mazda w takim stanie jest warta tej kwoty i czy wgl jest warta kupna?
Netheaton
Nowicjusz

09 Mar 2023, 09:31

I co myślicie o tej rdzy pod klamką? Bo zastanawiam się już czy wydawać kasę na oględziny. :mrgreen: Bardzo źle to wygląda, da się coś z tym zrobić? Czy szukać innego auta? Tylko co ciekawszego znajdę w kwocie 14 tys zł... (za tyle sprzedawca chce finalnie sprzedać tą mazdę)

franccc napisał(a):Popatrz na corollę e12

Corolle e12 z rocznika 2005-2007 są jeszcze droższe od tej Mazdy.
https://www.olx.pl/motoryzacja/samochody/toyota/?search%5Bfilter_enum_model%5D%5B0%5D=corolla&search%5Bfilter_float_year:from%5D=2005&search%5Bfilter_float_year:to%5D=2007&search%5Bfilter_float_enginepower:from%5D=105&search%5Bfilter_float_enginepower:to%5D=140&search%5Bfilter_enum_petrol%5D%5B0%5D=petrol&search%5Bfilter_enum_car_body%5D%5B0%5D=hatchback&search%5Bfilter_enum_car_body%5D%5B1%5D=coupe&search%5Bfilter_enum_car_body%5D%5B2%5D=sedan&search%5Bfilter_enum_transmission%5D%5B0%5D=manual
Netheaton
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

09 Mar 2023, 09:53

Klapa to element wymienny więc zawsze możesz poszukać takiej zdrowej pod kolor albo ewentualnie w innym kolorze do malowania. Blacharz też Ci to ogarnie ale nie mam pojęcia jak to cenowo.
Ja bym się bliżej zainteresował tą Mazda.

Netheaton napisał(a):Corolle e12 z rocznika 2005-2007 są jeszcze droższe od tej Mazdy

To prawda,ludzią się sufit na głowę zawalił z cenami.
Jeszcze z rok temu taka z początku produkcji szło kupić za 7-8tys a teraz ludzie wołają nawet 12k.. Zresztą z innymi modelami aut jest podobnie.

A może Kia Cee'd?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Mar 2023, 11:17

Barol napisał(a):A może Kia Cee'd?
[link do oferty na Olx wygasł] ... RIHsQ.html

Cena podobna, ale trochę mocy mało i prowadzenie już pewnie nie to samo co w Maździe? :D Przynajmniej rdzy nie ma. Ale i tak bardziej mi ta Mazda podchodzi (pod warunkiem, że ruda tylko na klapie)

A jeszcze takie pytanie. Właściciel ma tą Mazdę od pół roku i nie wymieniał rozrządu po zakupie. Czy powinienem to zrobić? Z tego co pisał właściciel jest to łancuch bezobłusgowy, cokolwiek to oznacza. Jaki ewentualny koszt wymiany rozrządu?
Netheaton
Nowicjusz

09 Mar 2023, 11:49

Netheaton napisał(a):(za tyle sprzedawca chce finalnie sprzedać tą mazdę)

3 koła w dół jeszcze przed oględzinami :mrgreen:

Korozja na klapie to ta, o której sprzedający wie lub ta o której chce ci powiedzieć. Trzeba zajrzeć pod spód itd. Znajomemu w takiej maździe tylny zderzak "wisiał" bo blacha pod nim była tak zeżarta, że nawet nie było jak wkręta zastosować
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Mar 2023, 12:37

franccc napisał(a):3 koła w dół jeszcze przed oględzinami

Napisałem, że mieszkam daleko i jestem w stanie dać 14 tys, jeśli do zrobienia jest tylko tylna klapa. Napisał, że okej, że to jego dolna granica, ale na miejscu już nic nie opuści jeśli przyjadę. Poproszę jeszcze o zdjęcia progów, nadkoli, spodu. ;)
Netheaton
Nowicjusz

09 Mar 2023, 16:03

Netheaton napisał(a):Z tego co pisał właściciel jest to łancuch bezobłusgowy, cokolwiek to oznacza.

Teoretycznie tak ale nie do końca,dopóki nie zacznie dzwonić to jeździć. Wymiana łańcucha kwalifikowana jest niby na przebieg 240tys według ASO ale do 300tys też dociągają.
Koszt wymiany rozrządu razem z częściami to około 2000zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Mar 2023, 18:58