Samochód do 15-16tys.

11 Lis 2010, 13:30

A co powiesz o Audi a6 c5 ??

Hmm jesli bmw 5 jest podobne w utrztymaniu do a4 to mysle, ze da sie skusic, choc ta moc w BMW troche tate przerazila :PP Pozdrawiam
eliah
Nowicjusz

Miejscowość: Niemodlin

11 Lis 2010, 13:36

Nie ma się czego bać. Co do Audi A6 C5 to fajne auto, ale chyba nieco droższe od E39 są. No i FWD to porażka, musielibyście szukać quattro, a to z kolei = spadek osiągów i większe spalanie, do tego E39 wypada lepiej silnikowo zdecydowanie, ale w Audi jest więcej miejsca za to.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

11 Lis 2010, 13:45

Nie jest źle wg mnie w bmw jesli chodzi o miejsce. No skoro audii w tej cenie raczej sie nei zmiesci to je odloze na bok, trzeba jeszcze przedstawic wszystkie oferty tacie i porozmawiac ; ) Dzieki za odpowiedzi, prosze wnosic cos do tematu jak ma ktos jeszce jakies pomysły, Pozdrawiam : )
eliah
Nowicjusz

11 Lis 2010, 13:54

stasiowski121 napisał(a):
Amcia napisał(a):Audi - nie wiem, nie znam się, nie wypowiadam się.

Nie obrażając Cię ale z tego co czytam po Twoich postach chyba naprawdę niewiele wiesz (o Mondeo MKIII zwłaszcza).

Polecasz Lagunę z początku produkcji ciekawe tylko ile wiesz na temat licznych awarii które ją bolą. Polecam doczytać (o Octavii i Passacie również), w sieci nie brakuje informacji, a nie wprowadzać zamęt w temacie.
Jak powszechnie wiadomo Octavia jest na bazie Golfa a nie Passata.

Do listy z pierwszego postu dodałbym jeszcze Accorda i Lancie Lybrę, może jeszcze Mazda 626.

Przeczytaj jeszcze raz mój post wcześniejszy ZE ZROZUMIENIEM i wyciągnij wnioski.

Na temat MK3 tak Ci odpowiem:
jiGsaw napisał(a):Co do Mondeo Mk3... auto super jak za te pieniadze pod względem wnętrza, wielkości, prowadzenia, zawieszenia... no ale do rzeczy - w 4 letnim bezwypadkowym o przebiegu 50tys wymienialiśmy 4 elementy karoseryjne, bo były zgnite. Przy 100tys przebiegu urwała się klapka z dolotu i wpadła z metalową ośką do cylindra. Było też kilka innych dokuczliwych wydatków. Drogie koszty serwisu. Jak ktoś chce sobie bulić kasę to lepiej inwestować w auto klasy premium, nawet starsze. Podsumowując - Ford NIE.
Amcia
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

11 Lis 2010, 14:01

A ktos sie orientuje jak tam z Audi A4 ?
eliah
Nowicjusz

11 Lis 2010, 14:02

jiGsaw napisał(a): Co do Audi - jest to Passat w lepszym opakowaniu, jak dla mnie szału nie robi.

Od kiedy A6 to Passat? A4 jest na płycie podłogowej od Passata, A3 od Golfa a A6 na płycie zbliżonej do płyty Passata jednak nieco zmodyfikowanej (m.in zwiększono rozstaw osi) więc stwierdzenie, że A6 to Passat jest z lekka nie na miejscu, ponadto A6 ma więcej miejsca w środku jest lepiej wykończona.
Odkąd pamiętam większość porównań właśnie działało w oparciu o A4 i Passata. Nawet gdzieś mam jeszcze gazetkę Motor gdzie porównywali Passata, A4, Accorda, Avensis i Mondeo MKIII.

//EDIT:
Co do Audi A4 jeszcze to właśnie ono jest na płycie podłogowej z Passata, taki sam wielowahacz przodu, silniki od VW, osiągi i prowadzenie bardzo zbliżone, jedyna różnica to wykończenie no i może jeszcze koszty serwisu.
Superb jest na płycie takiej samej jak Audi A6 (rozstaw osi 2680mm), A4 natomiast na płycie Passata (rozstaw osi 2800mm).

A co do Ciebie kolego Amcia to polecając Lagunę zamiast Mondeo MKIII to że tak powiem z deszczu pod rynnę. Już chyba wolałbym zregenerować te wtryski i mieć spokój niż co chwila coś robić przy komputerze, osprzęcie silnika i elektronice.
Ostatnio edytowany przez stasiowski121, 11 Lis 2010, 14:11, edytowano w sumie 1 raz
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

11 Lis 2010, 14:10

Człowieku, nie chcę Cię urazić, ale przeczytaj jeszcze raz temat ze zrozumieniem i kolejność postów to odkryjesz, że autor najpierw pytał o A4 :!: Więc mu odpowiedziałem na temat A4, a potem jak spytał o A6 to odpisałem o A6.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Lis 2010, 14:14

Fakt, może to przeoczyłem, ale przyznasz sam chyba, że wyjaśnienie w czym tkwi różnica nie zaszkodzi. Nie uraziłeś mnie :wink:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

11 Lis 2010, 14:24

Tak, tylko popraw tego babola z rozstawem osi, bo na odwrót napisałeś.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Lis 2010, 15:28

Czyli audi a4 w serwisie jets neico drozsza od vw passata tak ? A jak z audi a4 w S-line w tej cenie ? A może takie pytanie, postawcie sie w mojej pozycji : ) JEstescie bardziej doswiadczeni wiec wam będzie łatwiej, macie 16 tys. złotych, checie kupić sedana ewentualnei kombii, co byście wybrali : )? podajcie swoje propozcyje, mam nadzieje ze mnie zrozumiecie. Dziekuje pozdrawiam : )
eliah
Nowicjusz

11 Lis 2010, 17:17

Ja bym kupił Peugeota 406 z HDI lub Lancie Lybre z JTD.
Tak też polecam Ci zrobić.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lis 2010, 17:36

Ja bym kupił E36 328i albo E39 523i. Tak też polecam zrobić. Ogólnie głupia metodyka, bo każdy będzie pisał pod kątem swoich oczekiwań. :lol:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Lis 2010, 17:41

Ja piszę pod kątem autora tematu.
Sam za te pieniądze zapewne kupiłbym W124 coupe ale przecież nie będę go polecał z tego powodu bo słabo spełniał by zadania stawiane przez zainteresowanego.
Fajnie by było jakbyś też to zrozumiał i nie wciskał wszędzie BMW.
Pozdrawiam.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lis 2010, 18:29

Ja uważam, że temat już jest wyczerpany. E36 328i albo właśnie E39 523i to dobre opcje, w tym przypadku z LPG raczej.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Lis 2010, 19:47

Kuzyn ma e39 540i i mogę powiedzieć że do tanich w użytkowaniu to się nie zalicza. W pierony elektroniki która niekiedy może doprowadzić do załamania. Jeśli nie masz kabla by podłączyć się do niego to wybulisz krocie w serwisach na usuwanie błędów. Ale należy przyznać że jest bardzo wygodne i ogólnie niezbyt awaryjne. Ja mam passata b5 z 1998 roku i też narzekam na elektronikę choć mogę sobie sam błędy kasować. Ogólnie passat też nie jest zły choć jednak bmw jest lepiej wykonane. I niech nikt mi nie wmawia że audi a4 i vw passat to to samo bo chyba tych aut na oczy nie widział. Brat ma a4 z 1996 roku i jest w niej o wiele mniej miejsca niż w passacie. W końcu jest o wiele krótsze. Bliżej passatowi do a6 niż a4.
zenek1988
Początkujący

Miejscowość: Zendek
Prawo jazdy: 08 06 2006
Auto: seat ibiza 6l1
Silnik: 1.2 69 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2008