Samochód do 15 tyś. Diesel lub Benzyna+LPG.

29 Lis 2014, 03:25

Witam. Mam zamiar kupić w najbliższej przyszłości samochód. Mam do przeznaczenia 15 tyś. Oczywiście im mniej tym lepiej ;). Auto potrzebne mi raczej głównie w trasy. Dojazdy na studia i z powrotem ok. 140 km w jedną stronę drogą ekspresową. Domyślam się że do tego najlepszy byłby diesel, jednak dochodzą do tego małe przebiegi po mieście. Nie jest co prawda tego dużo, ale mam dylemat czy brać auto z instalacją LPG czy może jednak bardziej diesel. Jeśli byłaby do benzyna to oczywiście budżet 15 tyś. obejmuje już koszt założenia instalacji. Jestem z Sieradza (woj. Łódzkie), więc raczej z tego rejonu poszukuję auta. Bardzo ucieszyłby mnie fakt, jeżeli takowe autko posiadałoby tempomat.
Ja swoje poszukiwania zacząłem od: VW Bora/Golf IV, Audi A4 B5, Toyota Corolla E12 (ale tu bardzo nie podoba mi się wnętrze).
Zastanawiam się jeszcze nad Mazdą 3/6. Jakie macie opinie o tych modelach?

Pozdrawiam serdecznie! :)
adi1tysdz
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 1.6 8V 75 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

29 Lis 2014, 09:33

Golf IV/Bora- za 15k są dużo lepsze auta niż te :wink:
Corolla e12- nie wiem jak tam z gazem, ma dobrego diesla 1.4 D-4D
Audi A4 B5- awaryjne zawieszenie..
Mazda 6- bardzo fajna alternatywa. Najlepiej w benzynie 2.0. Diesle są kiepskie
Mazda 3- tu jest diesel 1.6 od PSA więc może być. Z benzyn to chyba 2.0 bo 1.6 z gazem na trase to takie sobie.
Ja Ci mogę zaproponować Vectre C 1.8 z LPG o ile wnętrze przejdzie.. :wink:
Jak widzę z Mondeo Mk3 2.5 v6 jest problem u nas.. więc Ci na razie nie proponuje.
Jest coś takiego, mnie się osobiście nie podoba ten przód ale to kwestia gustu. Auto bardzo znane na arenie tuningowej, wystawach Motor Show. Nawet są tu na forum zdjęcia.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tylko ciekawe czemu sprzedaje go handlarz i za 15k.. Kiedyś był wystawiony u gościa za 22 i ponoć poszedł.
Na koniec mój faworyt- BMW e46. Można szukać bdb 3.0 diesla albo benzyn powyżej 2.0.
Bena 1.8 dla mnie też wystarcza ale przejedź się :wink: Link przykładowy
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Lis 2014, 15:22

Dzięki za odpowiedź!
Przeszedłem się trochę po komisach i te Mazdy bardzo mi się spodobały. Najbardziej Mazda 3. Ale czy w tej cenie znajdę jakiś sensowny model? Jest to mój pierwszy zakup i nie chcę się potknąć na czymś. I jeszcze jak to jest z częściami do Mazdy? Drogie są czy do zniesienia? Ile kosztuje np wymiana rozrządu albo klocków hamulcowych z tarczami? I co najczęściej psuje się w tym modelu?
adi1tysdz
Nowicjusz

29 Lis 2014, 16:21

Mazda 3/6 bardzo koroduje,korozja to chyba jedyny minus. Możesz zabezpieczyć ale co do blach niemieckiego golfa 4 i tak efekt blach mazdy będzie niezadowalający
Ja myślałem nad zakupem peugot 307 nie polecam ale możesz o nim poczytać moze dobry wybór
krizz
Początkujący

Prawo jazdy: 10 12 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG

29 Lis 2014, 17:10

Pug 307 jest jak najbardziej wart polecenia :ok:
Za 15k kupisz ładną Mazdę 3.
Części do Mazdy nie są takie drogie. Może nie tak tanie jak do francuza ale dostępne są od ręki i są trwalsze.
Największym bólem jest właśnie korozja. Po zakupie na dniach do warsztatu żeby zrobili porządną konserwację za 300-400zł. To tak raz na 3 lata starczy.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Lis 2014, 17:30

A co powiecie na te konkretne egzemplarze:
1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
8. [link do oferty na Olx wygasł]

Faktycznie większość przekracza trochę mój budżet, ale chciałbym się po prostu zorientować.
A co do peugeota, to mój tata miał swego czasu 307 II 1.6 HDI i nie spisywało się mu to zbyt dobrze. Jestem raczej uprzedzony.
adi1tysdz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sobota w terenie
    Jako ze ostatnio brak mi na wszystko czasu to gdy wczoraj zadzwonil kumpel spytac czy mam chwile zeby dzis rano wyskoczysc w teren nie zastanawialem sie ani chwili. Do tego jechalismy doslownie "za rog" zdjęcia w galerii ...

29 Lis 2014, 19:01

A co sie sypało w Peugeocie? Z ciekawości pytam
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

29 Lis 2014, 19:13

Powodzenia w poszukiwaniach, tez się rozglądam za podobnym autem w Lodzi i wybór marny :D

Od siebie jeszcze dodam civica VII
batekbartek88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 08 1988
Auto: Mondeo mk3
Silnik: tddi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

29 Lis 2014, 23:00

W peugeocie zaczęła szwankować elektryka i do tego sprzęgło szybko się zużyło. Tak gdzieś po 80-90k. (mieliśmy go od nowości).
A Honda mi sie nie podoba wizualnie :/. Ale dzięki za propozycje i również powodzenia :)
adi1tysdz
Nowicjusz

07 Gru 2014, 18:57

Słuchajcie obejrzałem już trochę aut i w jednym komisie natknąłem się na taką Borę:

[link do oferty na Olx wygasł]

Po wstępnych oględzinach wydaje mi się, że przebieg jest oryginalny, bo żadne plastiki nie są powycierane, kierownica jak nowa. Oczywiście przed zakupem sprawdziłbym auto w ASO itd. Ale zastanawiam się, jak wygląda awaryjność w tych silnikach 2.0? Czytałem już, że bardzo dużo pali, ale i tak będę auto zagazowywał. Nadaje się do gazu?
Jeszcze jedna prośba. Mógłbym mi ktoś podrzucić link albo coś w tym stylu do jakiegoś poradnika, jak wygląda zakup auta sprowadzanego z zachodu? Jestem w tym zupełnie zielony.
Pozdrawiam!
adi1tysdz
Nowicjusz

07 Gru 2014, 19:01

w sumie to wygląda ok, silnik bardzo dobry do LPG ale nigdy w życiu nie zapłaciłbym tyle za Golfa IV z bagażnikiem z radiem 1DIN i manualną klimą
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

07 Gru 2014, 19:12

Po wstępnej negocjacji zeszło do 13 tysięcy.
adi1tysdz
Nowicjusz

07 Gru 2014, 19:21

Jak jest tak przyzwoity w rzeczywistości tak samo jak na zdjęciach to jak najbardziej warto się nim zainteresować.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

07 Gru 2014, 19:29

adi1tysdz napisał(a):Po wstępnej negocjacji zeszło do 13 tysięcy.

to już trochę poprawia sytuację, ale jak ktoś schodzi 2000zł na wstępie to powinna zapalić się żółta lampka. Dobrze, że bierzesz ASO pod uwagę.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

08 Gru 2014, 16:19

Daj znać jak będziesz po diagnozie tego auta bo fakt,że prezentuje się ciekawie,ale tak na dobrą sprawę to obniżył Ci już na lpg,więc coś może być na rzeczy,a poza tym samochód jest jeszcze dodatkowo do opłat. Plusy Bory to niski spadek wartości,zawsze bez problemu odsprzedaż no i tanie części. Alternatywa z mojej strony to Seat Toledo z silnikiem jeśli diesel to 1.9 110km lub 1.8 z lpg.
Oveo
Początkujący

Auto: LEXUS