01 Mar 2016, 09:44
Hej
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna nowego samochodu.
Aktualnie posiadam:
Opel corsa B 1.4 60 kM, 3 drzwiowa, benzyna (pierwszy własny samochód)
Ale czas na coś nowszego.
Dysponuje aktualnie 13tys. ale do 15tys. się uzbiera.
Typ nadwozia: hatchback
Liczba drzwi: 5
Rodzaj paliwa: Benzyna (rocznie robie ok 10tys. km- w przyszłości może zainstalowanie jakiegoś gazu) głównie po mieście, raz w tygodniu wypad 80-100 km, kilka razy do roku dłuższy wypad.
Silnik: wiadomo jakiś oszczędny ale też nie wymagam żeby spalał 5l/100km, spalanie na przyzwoitym poziomie ok 6.5-7.5l/100km
Pojemność silnika: myślę że jakiś 1.6 będzie odpowiedni ( nie mam potrzeby pędzenia 170-180 km/h) ale też żeby nie był jakoś skrajnie mułowaty żebym nie wyprzedzał ciężarówki przez kilometr drogi.
Skrzynia: oczywiście manualna.
Najlepiej mało awaryjny i tani w utrzymaniu i częściach ale jak wiadomo takich samochodów nie ma ale coś w granicach rozsądku, żeby nie miał trudno dostępnych drogich części i konieczności wizyty u mechanika raz w miesiącu.
[u]
No i kwestia blachy dobry byłby jakiś którego rdza nie łapie, a chociaż żeby nie gnił na potęgę.
Zastanawiałem się nad Oplem Astrą H w benzynie 5 drzwiową z silnikiem 1.6 Twinport ECOTEC 105KM[/u] -słyszałem że jest sporo poflotowych z dużym przebiegiem i ciężko znaleźć odpowiedni egzemplarz.
Też jest sprawa tego czy lepiej sprowadzić z zagranicy czy kupić na miejscu jakiś.
Pozdrawiam