Samochód do 15 tys.

12 Gru 2016, 18:22

= Budżet - 12-15 tys zł na sam samochód reszta odłożona na "pakiet startowy"

= Rejon - woj.pomorskie

= Użytkowanie - autko będzie użytkowane w 70% na trasie i 30% miasto. Dzienny przebieg 50km (25km w jedną stronę do pracy). Przebieg roczny ok. 10-12 tys km.

= Własne potrzeby - benzyna (może być z LPG lub dobry do zagazowania, ale nie jest to konieczne może być czysta benzyna). Spalanie maksymalnie 7-8L/ 100 km wiadomo im mniej tym lepiej. Zależy mi na jednostce mało awaryjnej chyba jak większości co poszukuje auta używane. Najlepiej żeby było żwawe nie jakiś muł najlepiej powyżej 100KM, tak aby dosyć szybko osiągał 100km/h co by dobrze się wyprzedzało. Nie chce wielkiego auta typu kombi. Szukam hatchback ewentualnie może być sedan. Pojemność najlepiej żeby nie przekraczała 2.0, ale najlepiej jakieś 1.6 aby oc było niższe. Z moich typów podobają mi się Hondy Civic VII i BMW (ale tutaj raczej będzie ciężko dobry egzemplarz znaleźć i druga sprawa nie maiłem nigdy napędu na tył).

Czekam na jakieś fajne ogłoszenia z mojego województwa chętnie pooglądam sobie co w tej kwocie można kupić. Nie ukrywam Hondy Civic VII mi się podoba i też chciałbym kilka ofert zobaczyć tego samochodu jaki wybrać silnik itp.
Ostatnio edytowany przez comandosx, 12 Gru 2016, 19:41, edytowano w sumie 1 raz
comandosx
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 8V 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

12 Gru 2016, 19:01

comandosx napisał(a):Spalanie maksymalnie 7-8L/ 100 km

comandosx napisał(a):Najlepiej żeby było żwawe nie jakiś muł najlepiej powyżej 100KM

nie da się - albo szybko albo mało spali

comandosx napisał(a):aby dosyć szybko osiągał 100km/s co by dobrze się wyprzedzało

takim czymś wyprzedzisz i prom kosmiczny :naughty:

Civic VII jest ok tylko uwaga na zużywające się łożyska skrzyni biegów
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

12 Gru 2016, 19:21

BMW i duży silnik i 8 litrów spalania? Zapomnij. Kup coś mocnego z segmentu C, małe, lekkie i 110-140 KM będzie aż naddto.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

12 Gru 2016, 19:54

dzida napisał(a):
comandosx napisał(a):Spalanie maksymalnie 7-8L/ 100 km

comandosx napisał(a):Najlepiej żeby było żwawe nie jakiś muł najlepiej powyżej 100KM

nie da się - albo szybko albo mało spali

No tak, ale 100KM nie jest to jakoś mega duża moc i spalanie nie powinno przekraczać tych 8L/100km. Czytałem raporty spalania Civica VII 110KM i użytkownicy piszą że średnio 7-8l/km im spala czyli spokojnie mieści się w moim przedziale.

galakty napisał(a):BMW i duży silnik i 8 litrów spalania? Zapomnij.

Gdzie pisałem o dużym silniku 1.6 max do 2.0 to duży silnik? Myślę, że bym znalazł jakąś BMW ze 100KM, która nie przekracza 8l/100km w trasie. Nie mówimy tutaj o spalaniu w mieście bo tam wiadomo że nawet 12l jak nie więcej będzie palić. Także nie pisałem że szybko jeżdżę bo wcale tak nie jest jeżdżę 80-90km/h także przy tych prędkościach spalanie powinno być w normie. Wiadomo czasami jest dzień że noga jest cięższa ale to już wiadomo że będzie palił więcej. Najbardziej chodzi mi o przyspieszenie żeby nie było to 11,5s do 100km/h jak obecnie mam teraz z Oplu.
comandosx
Początkujący

12 Gru 2016, 19:57

Ale BMW ze 100 KM nie będzie jechało...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

12 Gru 2016, 20:10

Wszystko fajnie, ale niższa moc nie zawsze równa się niższemu spalaniu, zwłaszcza w autach typu BMW, które są po prostu ciężkie.

To tak jakbyś przy masie swojego ciała załóżmy 80kg miał wziąć na barana typa ważącego 120kg - niby wykonalne, ale będziesz bliski zawału. Jemu będzie łatwiej, bo ma do uniesienia niższą masę, mając przy tym większą "moc"
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

12 Gru 2016, 20:10

No to może być coś co znosi dobrze gaz, albo po prostu nie BMW. Bardziej jestem za Hondą, ale mogą być inne samochody. Jeśli możecie podajcie konkretne modele i silniki ułatwiło by mi to szukanie czegoś. Najlepiej jakieś ogłoszenia konkretne żebym wiedział za czym się rozglądać. Ja nie mam ciężkiej nogi to spalanie do 8l/100 km to nie jest jakieś nie osiągalne teraz mam Astre F 101KM i spalanie na poziomie 6,5-7l mam. Fakt faktem jest to lekki samochód.
Co byście powiedzieli na takiego Opla bo nawet mi się podoba
[link do oferty na Allegro wygasł]
(ogłoszenie podałem tak dla przykładu bo to nawet nie jest z pomorza także za daleko żebym go sprawdził). Taki Opel pod względem wizualnym jak i mocą mi pasuje. Pytanie jak z awaryjnością?
Silnik co prawda większy niż 2.0, ale myślę że bym przebolał to jakoś spalanie też w trasie w granicach 8l/100km powinienem dać radę bo nie mam ciężkiej nogi a po mieście mało co jeżdżę.
comandosx
Początkujący

12 Gru 2016, 21:03

Kilka dni temu ktoś założył temat, że ten silnik w vectrze spala mu kosmiczne ilości paliwa i szukał czegoś innego :mrgreen: 8 LPG w trasie spaliło moje pierwsze volvo (s40, 1731ccm/115km) i to tylko raz, kiedy przejechałem 130km nie przekraczając 90km/h i ledwo muskając gaz. Nie licz na taki wynik przy silniku 2.2
Astra to astra, nawet jeśli zaprojektowali ją w Berotne. Wsiądziesz do środka i zderzysz się z tandetnym, twardym plastikiem. Do ceny dolicz 18,6% akcyzy, tłumaczenia i inne pierdoły, załóż LPG i dostajesz piętnastoletnie, słabo wykonane, słabo wyposażone coupe (w dodatku opla) za 15k. Za 10 kupisz już dobrze utrzymanego 406 coupe z LPG.
Jako alternatywa dla civica corolla e12 1.6/110
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Gru 2016, 21:27

No faktycznie wtedy jak mówisz ten Opel wtedy taki nie wypał by był. Ciężko znaleźć coś idealnego dla siebie. Jakieś inne propozycje? Co do 8l LPG to wtedy by byłą bajka jeśli by tyle autko spalało ;) Ja liczę spokojnie te 11-12l jeśli chodzi o LPG to by była spokojnie norma jak dla mnie a benzyna do 8l no na upartego te 9l jak już by było ciężko coś znaleźć najwyżej LPG założę, albo już z LPG kupię.
comandosx
Początkujący

14 Gru 2016, 21:35

Poszukałem dla siebie kilka ogłoszeń do sprawdzenia:
1)[link do oferty na Allegro wygasł] (spalanie podobne do mojej astry według tego raportu: [link do autocentrum.pl wygasł] a tutaj moja astra [link do autocentrum.pl wygasł])
2)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
7)[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
8 )[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tyle autek mam do sprawdzenia jakieś godne uwagi? Może ktoś mi napisać coś o każdym aucie, które jest w miarę tanie w utrzymaniu i mało awaryjne.
comandosx
Początkujący

14 Gru 2016, 22:21

Chłopie zdecyduj się w końcu, chcesz auto tanie w utrzymaniu czy "premium"?
Wrzuciłeś auta z kilku segmentów zaczynając od alfy gt (która nie mam pojęcia jak ma spełnić postawione wymagania, zwłaszcza, że posiada silnik z bezpośrednim wtryskiem ze wszystkimi jego zaletami i wadami, lpg to niego nie zamontujesz), przez kompakty focusa i leona (w sumie odpowiednik a3), segment d - 3-er (ze słabymi silnikami i korbotronikiem), a4 (które jak mi się wydaje kilka elementów miała poprawianych) aż do klasy średniej-wyższej czyli a6 i superba.
W dużym skrócie bierzesz pod uwagę audi a3, a4 i a6. W czym te auta są do siebie podobne? Mają taki sam znaczek? Różnica kosztów serwisu pomiędzy leonem a a6 może być hmm...zauważalna.

Pominę kwestię, że prawie wszystko co wrzuciłeś to perełki z Niemiec od pierwszego właściciela w superokazyjnej kasie.
A jeśli musiałbym już coś wybrać z tych linków (nie zwracając uwagi na koszty itd) to superb, na drugim miejscu focus
Invi
Forumowicz VIP

14 Gru 2016, 22:35

Moim zdaniem pozostań przy swoim pierwszym typie: Hondzie Civic VII z silnikiem 1.6 lub 1.7. Auto nie spali więcej jak 7-8l.

Jeśli chodzi o BMW E46 to najoszczędniejszym silnikiem jest ten montowany w 316i w latach 98-01 o mocy 105KM. Pojemnośc tego silnika to 1.9 i ma 8 zaworów. Pytanie jednak czy dla 1-2l mniej na 100km warto jest brać taki silnik, skoro można wziąć większy z LPG (jeśli większy silnik spali o 2l więcej na 100km to w skali roku przy przebiegu rocznym 10 000km wyniesie to 500zł (przy cenie LPG 2.50zł)).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

14 Gru 2016, 22:42

Ciężko coś znaleźć do 15 tys na pomorzu przeszukaj sobie ogłoszenia to zobaczysz dlaczego taki rozrzut bo nic nie ma ciekawego. Co do kosztów utrzymania to najbardziej chodzi mi o wytrzymałość elementów że wymienię raz i mam spokój na dłuższy czas. Nie wiem kompletnie co wybrać pozostał bym przy hondzie, ale ciężko coś wybrać bo mało tego na pomorzu. Wszystko jest sprowadzanie z Niemiec praktycznie także wszystkie to "perełki".
comandosx
Początkujący

14 Gru 2016, 22:47

Mój kolega prowadzi warsztat samochodowy i na wejściu jest informacja że klientów obsługują tanio, szybko i dobrze ale klient może wybrać tylko dwa z tych trzech. I jak ma być tanio i szybko nie będzie dobrze itd. Wydaje mi się że z kupnem używanego auta obowiązują te same zasady a ty upiera się przy tanio i szybko zatem wiesz na co się piszesz
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2018

14 Gru 2016, 22:53

Ja obserwuje rynek już od września i dalej nic ciekawego nie znalazłem. Mam czas do maja z kupnem samochodu bo obecny planuję już sprzedać bo oc kończy się w lipcu a nie chce już przedłużać. Druga sprawa jak wyglądają blachy w Hondzie Civic VII ?
comandosx
Początkujący